Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Bývalý šéf UEFA chce nové voľby dejísk MS. Afrika i Ázia stoja za Blatterom

Bývalý prezident Európskej futbalovej únie (UEFA) Lennart Johansson požaduje po vzniku korupčného škandálu v medzinárodnej federácii FIFA prehodnotenie pridelenia dejiska majstrovstiev sveta 2018 Rusku a 2022 Kataru.

28.05.2015 10:47 , aktualizované: 15:00
Lennart Johansson, Michel Platini Foto: ,
Bývalý prezident Lennart Johansson (vpravo) so súčasným Michelom Platinim na snímke z roku 2007.
debata (17)

Navrhuje, aby sa uskutočnila nová voľba, prípadne aby sa turnaj v roku 2018 presunul z Ruska do Anglicka.

„Nie som prekvapený tým, čo sa na FIFA deje,“ povedal osemdesiatpäťročný Švéd denníku Sportbladet v reakcii na to, že v stredu švajčiarski vyšetrovatelia v Zürichu na žiadosť amerických úradov zadržali sedem funkcionárov FIFA, medzi nimi aj dvoch podpredsedov Jeffreyho Webba z Kajmanských ostrovov a Eugenia Figueredo z Uruguaja. FIFA všetkým väzňom a celkom 11 funkcionárom zastavila činnosť. Obvinených bolo 14 ľudí. Stalo sa tak len dva dni pred plánovanou voľbou nového prezidenta FIFA.

„Blatter si svojím vlastným spôsobom samozrejme zabezpečí, že voľby vyhrá. Je nešťastné, že najväčšia športová organizácia na svete má takého lídra,“ vyhlásil Johansson, ktorý v roku 1998 prehral voľby na prezidenta FIFA práve so Seppom Blatterom. Medzi rokmi 1990 až 2007 viedol UEFA.

Zadržaní funkcionári sú podozriví z korupcie, okrem iného spojenou aj s majstrovstvami sveta 2010. Johansson preto požaduje, aby sa futbal zaoberal aj pripravovanými šampionátmi 2018 a 2022. V minulosti sa v súvislosti s nimi špekulovalo s korupciou a aj vyšetrovanie zo strany FIFA potvrdilo nezrovnalosti pri volebnom procese.

„Očakávam, že toto rozhodnutie bude prehodnotené. Blatter sám vyhlásil, že rozhodnutie ísť na východ nebolo správne. Som si istý, že sa bude opäť rozhodovať,“ povedal Johansson.

Vie si predstaviť, že by sa turnaj v roku 2018 narýchlo presunul z Ruska do Anglicka, kde je na takýto turnaj pripravená infraštruktúra a ktorá pôvodne na turnaj kandidovala. „Anglicko nehostilo svetový šampionát od roku 1966. Je to ‚vlasť futbalu‘ a určite si v tejto otázke zaslúži pozornosť,“ navrhol Johansson, ktorý sa osobne zúčastní na kongrese FIFA.

zväčšiť Pohľad na rekonštrukciu štadióna v Petrohrade,... Foto: SITA/AP, Dmitry Lovetsky
petrohrad, MS 2018 Pohľad na rekonštrukciu štadióna v Petrohrade, ktorý by mal hostiť MS 2018 v Rusku.

Rusko však ubezpečuje, že súčasný škandál nemá s jeho usporiadaním nič spoločné. Organizačný výbor šampionátu uistil, že bude s úradmi vyšetrujúcimi pochybnosti v kandidatúre spolupracovať.

====== Ázia nesúhlasí s odkladom volieb ======

Zatknutie siedmich funkcionárov a začiatok trestného stíhania pre podozrenie zo skorumpovanej voľby dejísk majstrovstiev sveta 2018 a 2022 nenaštrbili obraz Seppa Blattera v očiach Ázijskej futbalovej konfederácie (AFC). Strešný orgán ázijského futbalu naďalej podporuje Švajčiarovu ambíciu získať piaty mandát prezidenta Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) a rázne odmieta snahu o odklad na piatok naplánovaných volieb. Hlasovanie je hlavným bodom programu kongresu FIFA, ktorý sa začne vo štvrtok v Zürichu. Blatterovým jediným súperom je jordánsky princ Ali bin Al-Husejn. Ázijčana však jeho „rodná“ konfederácia nepodporuje.

Po stredajších udalostiach požiadala o odklad volieb exekutíva Európskej futbalovej únie (UEFA). Zvažuje dokonca bojkot kongresu. Zmena termínu by pravdepodobne bola vodou na mlyn Al-Husejna, za ktorým stojí práve UEFA.

„Ázijská futbalová konfederácia vyjadruje sklamanie a smútok zo stredajších udalostí v Zürichu, ale nesúhlasí s s odkladom prezidentských volieb. AFC je proti akejkoľvek forme korupcie vo futbale a plne podporuje každý krok nezávislej etickej komisie FIFA proti nekalým činnostiam bez ohľadu na to, či takýto postup postihne ázijských alebo iných funkcionárov,“ uvádza sa vo štvrtkovom vyhlásení AFC.

„AFC trvá na svojom rozhodnutí z vlaňajšieho kongresu v Sao Paule, ktoré potvrdili aj následné zasadnutia v roku 2015 v Melbourne a Maname – o podpore prezidentovi FIFA Josephovi S. Blatterovi,“ píše sa v ňom ďalej.

V Zürichu deň pred začiatkom 65. kongresu FIFA zadržali pre obvinenie z korupcie siedmich funkcionárov, z toho dvoch viceprezidentov FIFA a jedného budúceho člena exekutívy. Švajčiarske úrady ich zatkli na žiadosť Spojených štátov amerických o extradíciu. Federálna švajčiarska prokuratúra v ten istý deň začala trestné stíhanie v súvislosti s udelením práv organizátorov MS 2018 Rusku a 2022 Kataru a vykonala raziu v sídle FIFA.

Aj Afričania sa postavili za Blattera

Ani Africká futbalová konfederácia (CAF) nezmenila svoje preferencie a vo voľbách prezidenta FIFA podporí doterajšieho šéfa Seppa Blattera. Afrika napodobnila Áziu. Tá sa aj po stredajšom zatknutí siedmich funkcionárov v Zürichu postavila za Švajčiara a odmietla návrh na odloženie volieb vznesený Európskou futbalovou úniou (UEFA).

Postoj CAF tlmočil jej prezident Issa Hayatou. Egypťan figuruje medzi osobami, ktoré chcela vo štvrtok vypočuť švajčiarska generálna prokuratúra pre jeho účasť na voľbách organizátora majstrovstiev sveta 2018 a 2022. Kamerunčan je viceprezidentom FIFA a bol aj súčasťou exekutívy, čo v decembri 2010 vybrala za dejiská šampionátov Rusko a Katar. Existujú podozrenia, že hlasovanie bolo skorumpované.

Blatter sa po prevalení dvoch káuz v jeden deň vyhýba vystúpeniam na verejnosti, zato zvolal na štvrtok mimoriadne stretnutie lídrov konfederácií. Chýbal iba zástupca Konfederácie Strednej a Severnej Ameriky a karibskej oblasti (CONCACAF), nakoľko jej prezidenta Jeffreyho Webba v stredu zadržali na žiadosť amerických úradov a je vo väzbe.

„Dnes sa konala schôdzka prezidenta s reprezentantmi konfederácií, na ktorej sa rokovalo o súčasnej situácii,“ povedala hovorkyňa FIFA Delia Fischerová.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #UEFA #MS 2022 vo futbale #MS 2018 vo futbale #Lennart Johansson #Medzinárodná futbalová federácia FIFA