Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Škandál zneistil aj Rusov. Ak by sa MS konali v USA, nič by sa nedialo, tvrdia

Veľký úplatkársky škandál, ktorý v Zürichu vyústil do zadržania siedmich vysokých funkcionárov FIFA pre podozrenie z korupcie, vyvolal nervozitu aj v Rusku.

27.05.2015 18:50
MS 2018 v Rusku Foto:
Ilustračné foto
debata (57)

Švajčiarske justičné orgány oznámili, že okrem údajných podvodov pri organizovaní futbalových súťaží na americkom kontinente je vyšetrovanie zamerané aj na rozhodovanie o usporiadaní svetového šampionátu v roku 2018. Pri hlasovaní v roku 2010 zvíťazilo Rus­ko.

Švajčiarska justícia oznámila, že z prípadných nezrovnalostí pri voľbe zatiaľ nebol nikto obvinený. Vyšetrovatelia však nevylučujú, že budú chcieť vypočuť členov výkonného výboru FIFA, ktorí v decembri 2010 ruskú kandidatúru odsúhlasili. Spochybnenie voľby by pre ruský futbal bolo mimoriadne ťažkou ranou, okrem iného aj preto, že do výstavby štadiónov a celkovej infraštruktúry už Moskva investovala stámilióny rubľov.

V hre je ale aj politika. Britský denník The Guardian uviedol, že predvolanie členov exekutívy FIFA na výsluch je hotovou vecou. Vypočúvaný by tak bol aj ruský delegát Vitalij Mutko, ktorý je ministrom športu Ruskej federácie a patrí do okruhu spolupracovníkov prezidenta Vladimira Putina. Spolu s Mutkom sa vraj majú k výsluchu dostaviť aj šéf Africkej futbalovej konfederácie a delegáti futbalových zväzov zo Španielska, Belgicka, Turecka, Thajska, Cypru, Pobrežia Slonoviny, Guatemaly a Egypta.

Kremeľ sa zatiaľ k afére nevyjadril. Putinov hovorca Dmitrij Peskov novinárom povedal, že škandál sa ruského štátneho vedenia netýka. Mutko akékoľvek nezrovnalosti pri hlasovaní v roku 2010 poprel a vyhlásil, že pred vyšetrovateľmi nemá čo skrývať.

„Nikto sa na mňa zatiaľ neobrátil. Možno nás ale vypočúvať budú, nie je to žiadny problém, nemám čo skrývať,“ konštatoval ruský minister.

Šéf športového výboru dolnej komory ruského parlamentu Igor Ananskich agentúre Interfax povedal, že zatýkanie vo Švajčiarsku sa ruského usporiadanie netýka. „S veľkou istotou môžem povedať, že žiadne otázky adresované zatknutým funkcionárom FIFA sa ruskej kandidatúry na usporiadanie majstrovstiev v roku 2018 netýkajú,“ uviedol poslanec.

Jeho kolega Vasilij Šestákov si myslí, že záležitosť má politické pozadie. „Nemožno pochybovať o tom, že keby sa šampionát v roku 2018 konal v USA, nie v Rusku, k žiadnym zatknutiam by nedošlo,“ povedal poslanec agentúre TASS.

Korupcia bola prítomná aj pri výbere dejiska MS 2010

Americkí vyšetrovatelia pri skúmaní rozsiahlej korupčnej aféry, ktorá zasiahla Medzinárodnú futbalovú federáciu, odhalili až tucet rôznych podvodných schém. Jedna z nich sa týkala dokonca aj výberu Juhoafrickej republiky za dejisko majstrovstiev sveta v roku 2010.

Brooklynský federálny prokurátor Kelly T. Currie ďalej na stredajšej tlačovej besede v New Yorku ozrejmil, že v deviatich z dvanástich schém figurujú športové marketingové spoločnosti. Tie podplatili funkcionárov riadiaceho orgánu svetového futbalu, vďaka čomu sa dostali k finančným korytám spojeným s podujatiami podliehajúcimi FI­FA.

Podľa Currieho mohli týmto spôsobom firmy napríklad počas majstrovstiev sveta prísť aj k desiatkam miliónov amerických dolárov. „Americkí predstavitelia chcú do sveta vyslať správu, že nebudú tolerovať takéto správanie,“ vyhlásil Currie.

Z ohlasov na škandál

Michel Platini (prezident Európskej futbalovej únie): „Nemám nič proti Seppovi (Blatterovi, pozn.) Prežil som s ním dobré časy, ktoré nič nemôže zmazať. Kým však zostane vo svojej funkcii, či sa mu to páči alebo nie, či je to voči nemu spravodlivé alebo nie je, FIFA nebude dôveryhodnou inštitúciou a jej obraz bude znehodnotený nedostatkom autority.“

Miroslav Pelta (predseda Futbalovej asociácie Českej republiky): „Medzi zatknutými sú aj členovia exekutívy FIFA, a to je veľmi vážne. Predpokladám, že to pred piatkovými voľbami nového prezidenta FIFA oslabí aj pozíciu Seppa Blattera. FIFA je veľmi silná, preteká cez ňu obrovské množstvo finančných prostriedkov. Žiadny totálny rozvrat neočakávam, svetový futbal z tej krízy určite nejakú cestu nájde. Rozhodne to však nemôžeme brať na ľahkú váhu. “

Alí bin Husajn (kandidát na predsedu FIFA): „Dnešok je smutný deň futbalu. Evidentne je to príbeh na pokračovanie a podrobnosti sa stále ešte len objavujú. Preto by teraz nebolo vhodné, aby som situáciu viac komentoval.“

Luis Figo (bývalý portugalský futbalista, exkandidát na predsedu FIFA): „Nie som prekvapený. Práve podozrenie z korupcie v štruktúrach FIFA bolo jedným z dôvodov stiahnutia mojej kandidatúry.“

Gary Lineker (bývalý anglický futbalista a televízny expert): „Skorumpovanejšia a žalostnejšia organizácia ako FIFA neexistuje. Dom z kariet sa rúca. Prišiel čas na zmenu. Ak v Blatterovi zostal ešte kúsok dôstojnosti, tak by mal teraz odstúpiť, odplaziť sa, sadnúť si do kresla a hladkať svoju mačku. FIFA sa rúca. To je najlepšia vec, ktorá sa tejto krásnej hre mohla stať. “

57 debata chyba
Viac na túto tému: #MS 2018 #Medzinárodná futbalová federácia FIFA