Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Podmienky robotníkov v Katare postavili do pozoru sponzorov FIFA

Porušovanie ľudských práv pri výstavbe štadiónov pre potreby futbalových majstrovstiev sveta v Katare v roku 2022 nie je viac iba téma pre médiá a aktivistov.

21.05.2015 11:26
Al-Wakrah, štadión Foto: ,
Robotníci neďaleko miesta, kde vyrastie futbalový štadión Al-Wakrah.
debata (1)

Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) musí chlácholiť už aj znepokojených sponzorov. Správy o pracovných podmienkach v krajine už zalarmovali spoločnosti Adidas, Coca-Cola a Visa, ktoré ročne nalejú do pokladnice FIFA 30 miliónov dolárov.

Podľa dosiaľ publikovaných správ robotníci z Indie či Nepálu pracujú v Katare často za veľmi nízke mzdy, žijú v špinavých príbytkoch s nedostatkom pitnej vody a stravy a celkovo nízkym sociálnym zabezpečením. Živnou pôdou pre vykorisťovanie je tolerovaný systém tzv. kafaly, teda akéhosi patronátu, v ktorom sú najmä imigranti absolútne závislí od patrónov – miestnych boháčov alebo personálnych agentúr. Bez ich povolenia nemôžu zmeniť prácu ani opustiť krajinu, bežnou praxou je, že im odovzdávajú svoje pasy.

Na nelepšiacu sa situáciu upozornila nedávno aj reformná skupina Nová FIFA Teraz. Obrátila sa práve na spoločnosti a firmy, ktoré sa sponzoringom podieľajú na podpore FIFA. Všetky svetové značky podporujúce pokrytectvo FIFA podľa nej nesú zodpovednosť za to, čo sa deje v Katare.

„Neprestávajú násww znepokojovať správy o katarských prípravách majstrovstiev sveta a podmienkach prisťahovalcov. Tlmočili sme naše vážne výhrady FIFA, aby v spolupráci s príslušnými úradmi a organizáciami podnikla nevyhnutné kroky na nápravu doterajšieho stavu s cieľom postarať sa o zdravie a bezpečnosť robotníkov,“ uviedol operátor platobných kariet Visa. „Nastal síce značný pokrok, ale každý si uvedomuje, že je potrebné vykonať viac najmä na poli spoločného úsilia všetkých zainteresovaných strán,“ pridal sa výrobca športovej obuvi, oblečenia a dodávateľ lôpt pre futbalové šampionáty od roku 1970 Adidas. Gigant na trhu s nealkoholickými nápojmi Coca-Cola zase uviedol: „Očakávame, že FIFA bude s plnou vážnosťou pokračovať v prijímaní nevyhnutných opatrení, aby nastal ďalší posun k lepšiemu.“

FIFA tvrdí, že majstrovstvá sveta by mali byť katalyzátorom zmien v Katare aj v oblasti pracovného práva. „Prisťahovalci v Katare už celé desaťročia pracujú pre globálne spoločnosti, ale až teraz nastala príležitosť na zlepšenie ich podmienok. Veríme, že nové štandardy budú míľnikom pre celú krajinu,“ uvádza sa v reakcii FIFA.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #MS 2022 vo futbale #Medzinárodná futbalová federácia FIFA