Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Lotyši siahali po senzácii. Ich tréner po dueli v Prahe netušil, čo im povedať

Futbalisti Česka, ktorí budú súpermi Slovenska v utorkovom prípravnom stretnutí v Žiline (hrá sa 31. marca o 20.30 h), prišli o stopercentnú bilanciu v A-skupine kvalifikácie o postup na majstrovstvá Európy do Francúzska.

29.03.2015 10:12
Janis Ikaunikes, Václav Pilař Foto: ,
Lotyš Janis Ikaunikes (vľavo) a Václav Pilař.
debata

Zverenci trénera Pavla Vrbu na trávniku v pražskom Edene iba remizovali v sobotu s Lotyšskom 1:1, keď aspoň bod zachránil striedajúci Václav Pilař v záverečnej minúte stretnutia. Práve Slovensko v C-skupine ako aj Anglicko v „éčku“ zostali mužstvami, ktoré ešte nezaváhali v tejto kontinentálnej kvalifikácii a majú plný počet bodov.

Česi síce dominovali proti Lotyšom v štatistických ukazovateľoch – držaní lopty (v percentuálnom vyjadrení 66 – 34), celkovej aktivite (strely 19 – 8, rohy 12 –5), ale dlho nevedeli nájsť recept na 34-ročného brankára hostí Andrisa Vaninsa. Napokon sa však spomenutý Václav Pilař, ktorý po zmene strán vystriedal Jaroslava Plašila postaral o to, že tím ČR zotrval na čele skupiny s 13 bodmi (bilancia 4 – 1 – 0) s jednobodovým náskokom pred Islandom. Lotyšsko ešte nezvíťazilo a patrí mu predposledné 5. miesto s tromi bodmi.

„Remíza je lepšia ako prehra, ale urobili sme si to zložitejšie. Nemyslím si, že by sme boli v nejakej eufórii. Uvedomujeme si, že sobotňajší zápas sme mali zvládnuť. Aj takéto momenty však niekedy vo futbale prídu,“ citoval portál iDnes.cz slová 26-ročného hráča Viktorie Plzeň Pilařa, ktorý sa stáva špecialistom na góly v posledných sekundách. Vlani v septembri doma proti Holandsku (2:1) zabezpečil proti „oranjes“ v nadstavenom čase pre ČR cenné tri body.

„Je to gól a je úplne jedno, či ho strelíte v prvej alebo 90. minúte stretnutia. Už predtým boli dva centre, kde som chýbal v šestnástke súpera na správnom mieste. Napokon mi to vyšlo, keď sa lopta po strele Vaška Procházku odrazila ku mne, bol som dôraznejší a aj s nohou obrancu hostí som to prepálil do ich siete,“ poznamenal k duelu s Lotyšskom V. Pilař.

„Chceli sme si utvoriť veľa príležitostí na skórovanie a byť kreatívni, ale v tomto smere sme neuspeli,“ uviedol na oficiálnej stránke Európskej futbalovej únie uefa.com záložník ČR Bořek Dočkal a doplnil: „Protivník mal jednoduchú taktiku: čakať na naše zaváhania. My sme išli do plných, vzadu potom nechávali priestor. Oni hrali na rýchle protiútoky a jeden aj využili.“

Lotyši viedli v českej metropole od 30. min gólom Aleksejsa Višnakovsa, ktorý premenil svoje sólo, ale napokon sa pred 13 722 divákmi nepostarali o dokonalú senzáciu. „Nevedel som, čo mám po zápase hráčom povedať v kabíne. Mohli sme prehrať i vyhrať. Hrali sme vonku proti lídrovi našej skupiny, takže s bodom musíme byť spokojní. Na druhej strane sme inkasovali v poslednej minúte a predtým sme mohli zvýšiť na 2:0, čo by sme pravdepodobne udržali až do konca duelu,“ hodnotil pražské stretnutie kouč Lotyšska Marians Pahars.

debata chyba
Viac na túto tému: #česká futbalová reprezentácia #Lotyšsko #kvalifikácia ME 2016