Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Rusi hlásia škrty v prípravách na majstrovstvá sveta vo futbale

Organizátori futbalových majstrovstiev sveta 2018 pocítia následky problémov ruskej ekonomiky.

29.01.2015 16:56
Lužniky Foto:
Štadión Lužniky ešte pred rekonštrukciou. Aj tu sa budú v roku 2018 hrať majstrovstvá sveta vo futbale.
debata (9)

Výstavba štadiónov pre šampionát by mala síce dostať výnimku z desaťpercentného celoplošného škrtu štátnych výdavkov, ale minister športu Vitalij Mutko priznal krátenie na rôznych „organizačných položkách“ a tiež na „dotáciách prípravného výboru“. Vládne vyhlásenie o úsporných opatreniach prišlo po zverejnení predpovede ruskej centrálnej banky, že výkonnosť národnej ekonomiky tento rok klesne vinou sankcií západných krajín a prudkého zníženia cien ropy o 4,5 až 4,7 percenta.

Mutko neposkytol presné čísla, ale predpokladá, že 10-percentné zníženie výdavkov sa dotkne všetkých oblastí šampionátu, na ktoré sa nevzťahuje výnimka.

Rusi už skôr znížili kapacitu dvoch z dvanástich štadiónov zo 45 000 na 35 000 miest, odvolávali sa na finančné dôvody a využiteľnosť športovísk po skončení podujatia. Ďalšie úspory tohto druhu nie sú možné, pretože Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) už kalkuluje s predajom vstupeniek v danej kapacite. Podľa Mutka sa vláda snaží ušetriť inde, rezort priemyslu a obchodu už dostal za úlohu rokovať s dodávateľmi o znížení ceny betónu.

MS 2018 by mali stáť Rusko 9,6 miliardy amerických dolárov, z toho viac ako polovica pôjde z federálneho rozpočtu, zvyšok zaplatia regióny a štátne spoločnosti.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #ekonomika #kríza #Rusko #škrty #sankcie #MS 2018 vo futbale