Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

V Maroku sa odohrá futbalová bitka kontinentov

Bude po piaty raz najlepším klubom planéty juhoamerický zástupca? Uspeje siedmykrát európsky gigant? Alebo zaskočí veľkých favoritov premiérovo niektorý z outsiderov?

10.12.2014 06:00
Real Madrid, radosť Foto: ,
Španielsky gigant Real Madridsa na klubových MS predstavil dosiaľ len raz. Podarí sa mu uspieť?
debata

Na marockých trávnikoch (Rabat a Marrákeš) sa v najbližších jedenástich dňoch odohrá zaujímavé futbalové divadlo. Už v stredu odštartuje jedenásty ročník majstrovstiev sveta klubov. Predstaví sa šestica kontinentálnych šampiónov, ktorých doplní majster uplynulého ročníka marockej ligy. Najväčším favoritom na zisk trofeje je víťaz európskej Ligy majstrov z minulej sezóny – Real Madrid.

Španielsky gigant sa na klubových MS predstavil dosiaľ len raz. V Brazílii sa však nedostal ani len do finále. Nepustili ho doň dva domáce kluby – Corinthians a Vasco da Gama. Madridčania dokonca neuspeli ani v boji o tretie miesto, keď nestačili na mexický tím Necaxa.

Po zisku jubilejného desiateho triumfu v Lige majstrov sa tak môže partia okolo Cristiana Ronalda dočkať výnimočného okamihu aj v absolútnom závere roka – zisku premiérovej trofeje z klubových MS. „Iný cieľ si dávať nemôžeme. Sme Real Madrid, a tak máme vždy najvyššie ambície,“ vraví kapitán tímu Iker Casillas. So spoluhráčmi vstúpi do turnaja o šesť dní. Organizátori totiž nasadili Real so San Lorenzom priamo do semifinále.

Práve argentínsky klub by mal byť najvážnejším konkurentom Realu. Napokon, iný ako juhoamerický či európsky klub dosiaľ majstrovstvá sveta klubov nevyhral. Štyri razy uspelo mužstvo z Brazílie (dvakrát Corinthians, Sao Paulo a Internacional), zvyšné ročníky ovládli Európania (dvakrát Barcelona, AC Miláno, Inter Miláno, Manchester United a vlani Bayern Mníchov).

Vysnívané finále sa pokúsi prekaziť niektorý z pätice outsiderov – Auckland City (Nový Zéland), Cruz Azul (Mexiko), Moghreb Tétouan (Maroko), ES Sétif (Alžírsko) a Western Sydney Wanderers (Austrália).

Iný ako juhoamerický či európsky zástupca sa prebojoval do finále len dvakrát. Zakaždým išlo o africké prekvapenie – v roku 2010 sa oň postaralo TP Mazembe z Konga, vlani marocká Raja Casablanca, ktorá podľahla pred vlastnými fanúšikmi Bayernu 0:2.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #UEFA #Real Madrid #Maroko #Majstrovstvá sveta klubov 2014 #Medzinárodná futbalová federácia FIFA