Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Angličanov pobúrili výsledky vyšetrovania, Garcia sa odvolá

Anglická Futbalová asociácia (FA) odmietla závery vyšetrovania výberu organizátorov majstrovstiev sveta 2018 a 2022.

13.11.2014 13:37 , aktualizované: 15:55
Sepp Blatter Foto: ,
Prezident FIFA Sepp Blatter.
debata (2)

Britské médiá stáli na čele kritickej kampane spochybňujúcej víťazstvá Ruska a Kataru. Otvorene sa v nich hovorilo o podplácaní členov výkonného výboru Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA), ktorí v decembri 2010 hlasovali o dejiskách.

Šéf súdnej komory etickej komisie Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) Hans-Joachim Eckert vo štvrtok konštatoval, že nenašiel dôkazy svedčiace o úplatkoch či zákulisných dohodách a nevidí žiaden dôvod na opakovanie celého procesu výberu. Naopak, poukázal na údajné anglické pokusy ovplyvniť vtedajšieho člena exekutívy FIFA a neskoršieho prezidenta Futbalovej konfederácie Strednej a Severnej Ameriky a karibskej oblasti (CONCACAF) Jacka Warnera.

Katar v súboji o MS 2022 zdolal USA, Austráliu, Japonsko a Kórejskú republiku. Tá istá exekutíva vybrala aj hostiteľa MS 2018, Rusko zvíťazilo na úkor Anglicka, Portugalska so Španielskom a Belgicka s Holandskom.

„Nemôžeme akceptovať kritiku napádajúcu čestnosť anglickej kandidatúry či osôb s ňou spojených. Naša kandidatúra bola transparentná a aj správa vyšetrovateľov potvrdzuje ochotu spolupracovať. Tieto dva faktory považujeme za dostatočné dôkazy dôveryhodnosti,“ reagoval hovorca FA.

Dotknutá sa cíti byť aj ruská strana, ktorej Eckert vyčítal, že zničila počítače predstaviteľov úspešnej kandidatúry. Vyšetrovatelia sa nedostali ani k ich elektronickej pošte. „Poskytli sme im všetko, čo sa dalo,“ bránil sa šéf organizačného výboru MS 2018 Alexej Sorokin. Počítače vraj boli požičané a po víťazstve v hlasovaní nad nimi predstavitelia kandidatúry stratili kontrolu.

Korupcia rozpoltila etickú komisiu FIFA

Šéf vyšetrovacej komory etickej komisie Medzinárodnej futbalovej federácie Michael Garcia sa nestotožnil s názorom svojho kolegu zo súdnej komory Joachima Eckerta a odvolá sa proti jeho záverom korupčnej kauzy s voľbou organizátorov majstrovstiev sveta 2018 a 2022. „Mám v úmysle obrátiť sa na odvolaciu komisiu FIFA,“ reagoval americký žalobca na výrok nemeckého sudcu.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #anglicko #MS 2022 Katar #MS 2018 Rusko