Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Potvrdené: Rusko a Katar sa už nemusia strachovať o MS

Rusko a Katar sú s definitívnou platnosťou usporiadateľmi majstrovstiev sveta 2018, respektíve 2022. Výber dejísk posvätil šéf súdnej komory etickej komisie Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) Hans-Joachim Eckertt, revízia výsledkov sa konať nebude.

13.11.2014 10:31 , aktualizované: 11:59
MS Brazília, futbal, gól, ilustračná Foto: ,
Ilustračná snímka.
debata

Nemecký sudca vo štvrtok zverejnil svoj verdikt vo vzťahu k vyšetrovaniu podozrivých volieb z decembra 2010. Od začiatku septembra študoval 430-stranovú správu šéfa vyšetrovacej komory etickej komisie FIFA Michaela Garciu, ktorej obsah zostal utajený. Eckert tvrdí, že dôveryhodnosť volieb nebola narušená. Nenašiel dôkazy svedčiace o úplatkoch či zákulisných dohodách a nevidí žiaden dôvod na opakovanie celého procesu výberu organizátorov šampionátov.

Od Garciu však Eckert očakáva, že otvorí konania voči jednotlivým hlasujúcim spomedzi vtedajších členov výkonného výboru FIFA, ako aj proti predstaviteľom kandidatúr.

„Pre etickú komisiu FIFA je týmto celá záležitosť uzavretá,“ konštatoval Eckert a FIFA jeho rozhodnutie kvitovala: „Vítame uzavretie kauzy a tešíme sa na pokračovanie príprav oboch šampionátov.“

Katar v súboji o MS 2022 zdolal USA, Austráliu, Japonsko a Kórejskú republiku. Tá istá exekutíva v decembri 2010 vybrala aj hostiteľa MS 2018, Rusko zvíťazilo na úkor Anglicka, Portugalska so Španielskom a Belgicka s Holandskom. Kritici tvrdia, že voľby boli kúpené. Tí naodvážnejší žiadali odňať Kataru právo usporiadať MS 2022.

„Názory, podľa ktorých boli voľby kúpené, pramenia z faktu, že víťazi nepatrili medzi favoritov. Stále sú to však iba špekulácie a majú ďaleko od toho, aby ich etická komisia FIFA mohla brať ako dôveryhodné dôkazy,“ uviedol Eckert, ktorý našiel chyby v postupoch viacerých kandidátov – vrátane víťazných. Kataru vyčítal „potenciálne problematické fakty a okolnosti“ a k tomu „významný nedostatok transparentnosti“ pri využívaní poradenských služieb. Rusi zasa zničili počítače, ktoré využívali predstavitelia kandidatúry. Najhoršie však, paradoxne, dopadli tí, čo najviac kritizovali výsledky volieb. Angličania sa údajne pokúšali ovplyvniť vtedajšieho člena exekutívy FIFA a neskoršieho prezidenta Futbalovej konfederácie Strednej a Severnej Ameriky a karibskej oblasti (CONCACAF) Jacka Warnera, austrálski konzultanti sa vraj zase prezentovali nevhodným správaním.

debata chyba
Viac na túto tému: #MS 2022 Katar #MS 2018 Rusko