Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Majstrovský spánok či 'opica'? Nemci prežívajú najhorší vstup do kvalifikácie

Futbalisti Nemecka prežívajú najhorší vstup do kvalifikácie na veľký šampionát v histórii. Majstri sveta prišli v utorok v nadstavenom čase o výhru nad Írskom a po troch zápasoch majú na konte len štyri body.

15.10.2014 11:02
Joachim Löw Foto: ,
Nemecký tréner Joachim Löw v zápase proti Írsku.
debata

Nemci budú chcieť na októbrový kvalifikačný dvojzápas o postup na ME 2016 čo najrýchlejšie zabudnúť. Zverenci trénera Joachima Löwa najprv v sobotu podľahli prvýkrát v histórii Poľsku (0:2) a v utorok v Gelsenkirchene iba remizovali s Írskom 1:1 po tom, čo John O'Shea v závere vyrovnal.

„Nebola to ale žiadna smola. Sami sme to zapríčinili,“ priznal brankár Manuel Neuer, náhradný kapitán za zraneného Bastiana Schweinsteigera. Rovnako hodnotil bodovú stratu aj tréner Löw. „Môžeme viniť len sami seba, pretože sme nedokázali mať zápas v posledných piatich-šiestich minútach pod kontrolou.“

"Jogi, robíš si z nás bláznov?“ napísal server denníka Bild na margo toho, že Nemcom utieklo víťazstvo v závere. "Na prsiach majú štyri majstrovské hviezdičky, ale nehrajú ako štvorhviezdičkoví. Nachádzame sa stále v majstrovskom spánku,“ doplnil kriticky Bild.

Nemecké pripomínajú aj „majstrovskú opicu“, ktorá ich postihla pred štyridsiatimi rokmi. Ich doteraz najhorším štartom do kvalifikácie na veľký turnaj bol totiž úvod bojov o ME 1976, keď čerství svetoví šampióni v prvých troch dueloch v prepočte na terajší trojbodový systém získali len päť bodov. „Samozrejme sme si predstavovali, že si z týchto októbrových zápasov odnesieme viac bodov,“ priznal Löw.

Majstrovský tím z Brazílie prechádza v novom kvalifikačnom cykle premenou, ktorú spôsobili aj zdravotné problémy tradičných opôr. Z 23 šampiónov mal Löw proti Írsku k dispozícii len trinásť. Okrem Schweinsteigera chýbali napríklad Sami Khedira, Mesut Özil či Marco Reus, ktorý pre zranenie prišiel aj o zlatý turnaj v Brazílii. „Až sa títo hráči vrátia, budeme mať viac možností a budeme môcť lepšie reagovať na rôzne situácie,“ povedal nemecký tréner.

Löw naznačil, že ho čiastočná kríza jeho zverencov až toľko neprekvapila. „Ešte nemáme rýchlosť a precíznosť, to som ale trochu očakával. Nedá sa predpokladať, že všetci budú mať po takomto majstrovstvách sveta maximum psychických a fyzických síl,“ uviedol.

Nemeckí futbalisti v tabuľke skupiny D strácajú na vedúce duo Írsko, Poľsko tri body. Svoju bilanciu by mali rozšíriť v novembri, kedy ich čaká outsider celej kvalifikácia Gibraltár, ktorý je posledný so skóre 0:17. „Gibraltár zdoláme a dáme sa dokopy. A potom budúci rok udrieme,“ varoval súpera Löw.

debata chyba
Viac na túto tému: #kvalifikácia ME 2016 #nemecká futbalová reprezentácia