Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Chelsea opúšťa mozog s IQ 150

Futbalový šampionát v Brazílii je predo dvermi, v kolíske futbalu sa však hovorí o konci veľkej éry.

03.06.2014 16:58
Frank Lampard Foto: ,
Frank Lampard.
debata

Po trinástich rokoch strávených v Chelsea odchádza ikona tohto londýnskeho mužstva, jej najlepší strelec v histórii, mozog a tvorca hry, ktorý obohatil klubovú sieň slávy o trofej Ligy majstrov, tri ligové a šesť pohárových titulov.

Frank Lampard, ktorý zatiaľ s futbalom nekončí, uzatvoril kapitolu úspechov, pri ktorých zrode stál spoločne s Johnom Terrym, Petrom Čechom, či majiteľom milionárskeho tímu, Romanom Abramovičom.

Tridsaťpäťročný Lampard pochádza z futbalovej dynastie. Jeho otec (ako inak, Frank) bol obrancom konkurenčného West Hamu, v ktorom neskôr pôsobil aj ako asistent manažéra. Strýko Harry Redknapp aktuálne vedie nováčika Premier League Queens Park Rangers, jeho syn a Frankov bratranec Jamie bol zasa dlhoročným kapitánom Liverpoolu a Tottenhamu Hotspurs.

“Môj otec bol mimoriadne prísny, vždy keď sa mi nechcelo trénovať, naložil mi dvakrát toľko. Naučil ma, čo je to poctivá práca, aj keď priznávam, že ma s tým často otravoval. Nikdy mi nenadával, keď som nepremenil penaltu, iné to však bolo, keď som sa pri útoku súpera nevrátil do obrany. Vtedy lietali hromy, blesky,“ spomína na svoje futbalové začiatky legenda Chelsea.

Lampard nebol nikdy problémovým žiakom. Práve naopak, v škole väčšinou exceloval. Dodnes však nezabudol na deň, keď kvôli dorasteneckému zápasu West Hamu neprišiel do školy. Na jeho smolu na ihrisku bol v tej chvíli aj otec Frank a trest znel – dve hodiny v sobotu poobede v škole a písomka k tomu. Mladý Frankie dostal desať bodov z desiatich.

Jeho reputácia nezvyčajne bystrého futbalistu sa upevnila ešte viac, keď pri testovaní hráčov Chelsea mu namerali v IQ teste senzačných 150 bodov. Túto “internú súťaž“ v londýnskom klube suverénne vyhral a údajne to bol aj jeden z najlepších výsledkov, aký spoločnosť, ktorá test pripravila, zaznamenala. A tak nečudo, že najväčšou prednosťou Lamparda bolo na ihrisku čítanie hry a schopnosť byť vždy na tom správnom mieste.

Mladí ľudia však robia aj chyby. Nevyhla sa im ani hviezda Chelsea, na svojom konte ich má hneď niekoľko. Okrem toho, že sa na verejnosť dostala videonahrávka so sexuálnymi scénami s Frankom v hlavnej úlohe, ho opitého spoločne s Terrym vyhodili z hotela na londýnskom letisku Heathwow, keď zvracal pred skupinkou smutných Američanov deň po útoku na New York v roku 2001. “Počas svojej mladosti som narobil veľa hlúpostí, rovnako, ako moji vrstovníci. O ich excesoch ale médiá neinformovali,“ posťažoval sa pre The Guardian na prílišný záujem tlače.

Sám Frank sa označuje za “mamičkinho chlapca“. Často spomína, ako veľmi plakal po zápasoch, keď si pri každom jeho dotyku s loptou išiel jeho otec spoza postrannej čiary hlasivky vykričať. “Som presvedčený, že sa ma vždy zastala, nikdy však nie predomnou. Na druhej strane vedela, že striktný prístup otca sa mi v budúcnosti vráti,“ zaspomínal si.

Jeho matka umrela vo veku 58 rokov, Lampard zažil najväčšiu bolesť v živote, stratu, s ktorou sa nikdy nevyrovná i výsmech od ľudí, ktorí ho a jeho klub z duše nenávideli. “Už viac nemáš rodinu,“ kričali na plné pľúca.

Čo ťa nezabije, to ťa posilní, Frank nastúpil týždeň po úmrtí matky na súťažný zápas, v ktorom dvakrát skóroval a vytvoril nový klubový rekord v počte strelených gólov. Namiesto oslavy potom poslal do neba veľký bozk pre svoju milovanú Pat.

Lampardova futbalová kariéra sa pomaly blíži ku koncu a hrdina klubu zo Stamford Bridge už rozmýšľa aj nad tým, čo bude ďalej. “Samozrejme, pocit, ktorý zažívam takmer každú sobotu poobede, keď vychádzam z útrob štadióna pred 40-tisíc ľudí, mi bude veľmi chýbať. Navždy zostanem fanúšikom Chelsea, budem pravidelne navštevovať zápasy, ale už to nikdy nebude také, ako predtým. Je to niečo, s čím sa budem musieť vnútorne vysporiadať,“ myslí si 103-násobný reprezentant.

Zvykať si budú musieť aj fanúšikovia Chelsea. Lampardova éra úspechov sa skončila a nadviazať na ňu bude viac ako ťažké.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Frank Lampard #Chelsea FC