Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

FIFA uzavrie vyšetrovanie podozrení z korupcie o týždeň

Vyšetrovacia komora etickej komisie Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) ukončí skúmanie voľby Ruska a Kataru za organizátorov majstrovstiev sveta v rokoch 2018 a 2022 do pondelka 9. júna.

02.06.2014 20:21
futbalová lopta ilustračná Foto: ,
Ilustračná snímka.
debata

Orgán FIFA v stanovisku uviedol, že po mesiacoch rozhovorov so svedkami a zhromažďovania podkladov a materiálov má v úmysle uzavrieť predmetnú fázu vyšetrovania. Tím vedený šéfom vyšetrovacej komory Michaelom Garciom chce o šesť týždňov neskôr predložiť správu príslušným orgánom.

Britská tlač počas uplynulého víkendu vytiahla ďalšie obvinenia, že voľba Kataru za organizátora futbalových MS v roku 2022 bola kúpená. The Sunday Times sa odvolávajú na „stovky miliónov e-mailov, účtov a ďalších dokumentov“, ktoré poskytol človek z prostredia Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) a ktoré údajne dokazujú, že bývalý katarský viceprezident organizácie Mohamed bin Hammam za podporu kandidatúry rozdal 5 miliónov dolárov. Bin Hammam bol 16 rokov členom exekutívy FIFA a jeho účinkovanie na futbalovej scéne sa skončilo po odhalení korupcie v rámci kampane pred voľbami prezidenta FIFA. O kontroverznom dejisku MS 2022 rozhodli v decembri 2010 členovia výkonného výboru FIFA, z ktorých traja už nie sú vo svojich funkciách. Z rôznych dôvodov sa z futbalového prostredia vytratili Brazílčan Ricardo Teixeira, Paraguajčan Nicolás Leoz a Trinidadčan Jack Warner, všetci boli známi korupčným správaním.

V súvislosti s novými obvineniami zareagoval viceprezident FIFA a šéf Africkej futbalovej konfederácie (CAF) Issa Hayatou, ktorý poprel, že mu poskytli bezplatné súkromné lekárske služby a iné formy pozornosti za podporu katarskej kandidatúry.

Katar v súboji o MS 2022 zdolal USA, Austráliu, Japonsko a Kórejskú republiku. Tá istá exekutíva v decembri 2010 vybrala aj hostiteľa MS 2018, Rusko zvíťazilo na úkor Anglicka, Portugalska so Španielskom a Belgicka s Holandskom.

debata chyba
Viac na túto tému: #korupcia #MS 2022 Katar #MS 2018 Rusko