Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Korupciu vo FIFA vyšetruje bývalý viceprezident Interpolu

Odborná komisia pod vedením švajčiarskeho profesora práva Marka Pietha vyjadrila v stredu svoju plnú podporu prokurátorovi Michaelovi Garciovi pri vyšetrovaní kontroverzného hlasovania Výkonného výboru Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) o pridelení MS 2018 Rusku a MS 2022 Kataru z decembra 2010.

23.04.2014 22:04
futbalová lopta ilustračná Foto: ,
Ilustračná snímka.
debata

Garcia je americký právnik a bývalý viceprezident Interpolu, niektorí predstavitelia FIFA nesúhlasili s jeho pridelením k prípadu. Americký odborník už začal vyšetrovanie, ktorého výsledkom by mala byť správa vydaná ešte v roku 2014.

Prezident FIFA Sep Blatter síce vyhlásil, že Rusko a Katar nemôžu byť zbavené šampionátu, ale etická komisia sa snaží o využitie svojej autority. „Ak sa obvinenia potvrdia, FIFA musí vyvodiť náležité dôsledky,“ vyhlásil v správe Mark Pieth. Švajčiarsky odborník navrhuje aj ďalšie kroky pre väčšiu transparentnosť a dôveryhodnosť FIFA.

Katarskí organizátori futbalových majstrovstiev sveta v roku 2022 sa proti obvineniam z korupcie ohradili, no britský denník The Daily Telegraph priniesol minulý týždeň dôkazy, že bývalý viceprezident FIFA Jack Warner a jeho rodina dostali bezmála dva milióna dolárov od spoločnosti kontrolovanej vtedajším katarským členom exekutívy Mohamedom Bin Hammamom.

Prezident Nemeckého futbalového zväzu (DFB) Wolfgang Niersbach zase pred pár dňami navrhol presun majstrovstviev sveta v Katare na koniec roka 2022 alebo začiatok roka 2023 pre extrémne vysoké letné teploty. Stále sa však nerozhodlo, či sa bude hrať v prijateľnom zimnom termíne. Navyše sa pridružili obvinenia, že v Katare pracujú stavební robotníci zo zahraničia v neľudských podmienkach. Katar pri výbere dejiska nečakane zdolal konkurentov z USA, Japonska, Kórejskej republiky aj Austrálie.

debata chyba
Viac na túto tému: #Interpol #MS 2022 vo futbale #MS 2018 vo futbale