Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Konflikt v slovenskom futbale: Kluby dali zväzu košom

Platnosť aktuálnej zmluvy medzi Slovenským futbalovým zväzom (SFZ) a riadiacim orgánom dvoch najvyšších domácich súťaží Úniou ligových klubov vyprší 30. júna 2014.

21.03.2014 13:30
Ján Kováčik Foto: ,
Ján Kováčik.
debata

Prezident SFZ Ján Kováčik preto na štvrtkovom rozšírenom zasadnutí výkonného výboru ÚLK predniesol návrh spolupráce medzi spomenutými inštitúciami na obdobie 1. júla 2014 – 30. júna 2018. Zmena sa týka najmä riadenia prvej a druhej ligy. SFZ chce zriadiť oddelenie profesionálneho futbalu, ktoré by malo byť samostatnou zložkou športovo-administratívneho úseku SFZ a zabezpečovalo by výkonnú a administratívnu agendu Corgoň ligy. Riadiacim orgánom najvyššej súťaže by bola ligová komisia zložená z vybraných zástupcov ÚLK a riaditeľa oddelenia profesionálneho futbalu, ktorý by prevzal väčšinu kompetencií. Kvôli pružnosti rozhodovania by mala ligová komisia obmedzený počet zástupcov ÚLK. Zástupcovia klubov odmietli tento návrh.

„Všetky kluby do jedného sa postavili proti takejto myšlienke. V priebehu siedmich dní pošlú pripomienky k stále platnej zmluve, ktorú podpísali pri vzniku únie vtedajší prezident SFZ František Laurinec a môj predchodca Karol Belaník. Takto spoločne pripravíme nový, progresívnejší návrh na ochranu klubov profesionálneho futbalu. Ten bude rešpektovať postavenie SFZ a ÚLK, ktorá vznikla kvôli riadeniu profesionálneho futbalu a chce si ponechať autonómiu a o svojich súťažiach rozhodovať samostatne, ako doteraz. Taký je aj trend v európskych ligách, v Rakúsku a vo Švajčiarsku sa posilnila právomoc orgánov ako je ÚLK,“ cituje piatkové vydanie denníka Šport slová prezidenta Únie ligových klubov Dušana Tittela.

Riadiacim orgánom II. ligy, ktorá bude mať od sezóny 2014/2015 dvadsaťštyri účastníkov rozdelených tzv. demarkačnou líniou do západnej a východnej skupiny, by mala byť podľa návrhu inovovaná športovo-technická komisia SFZ (teraz riadi III. ligu Západ a Východ). „Deväťdesiat percent klubov potvrdilo, aby ÚLK riadila prvú a druhú ligu ako doteraz a desať percent sa vyjadrilo, že by bolo správne, keby ÚLK riadila len najvyššiu súťaž,“ podotkol D. Tittel.

debata chyba
Viac na túto tému: #sfz #Ján Kováčik #Dušan Tittel #ÚLK