Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Dva góly? Hádam ešte v Petržalke

V bundeslige pôsobí už tretiu sezónu, odohral v nej cez štyri desiatky zápasov. Takým vydareným sa však dosiaľ pochváliť nemohol.

17.03.2014 20:24
guede Foto:
Karim Guédé.
debata

Karim Guédé je po uplynulom víkende hrdinom futbalového Freiburgu. Slovenský reprezentant strelil v bundesligovom dueli na ihrisku Eintrachtu Frankfurt dva góly a pomohol mužstvu k jednoznačnému víťazstvu 4:1. „Naša situácia vyzerá teraz podstatne lepšie. Teší ma, že moje góly dali mužstvu nádej a podporili jeho záchranárske ambície,“ referuje z Nemecka rodák z Hamburgu.

Freiburgčania sa po prvom polčase tešili z náskoku 1:0 a domácim poriadne brnkali na nervy. Frankfurt bol totiž lepším mužstvom. Na strelecké pokusy viedli jeho hráči 12:1, na rohové kopy 6:1. Usilovnejší boli aj v držaní lopty. Na kolená ich definitívne zrazil Guédé, ktorý si desať minút po zmene strán nabehol do voľného priestoru, prešprintoval obrancu, oklamal gólmana a poslal loptu do opustenej bránky. Podobnú pozíciu využil na skórovanie aj v nadstavenom čase.

„Dva góly v jednom zápase som strelil hádam ešte v drese Petržalky alebo Slovana. V bundeslige mi to vyšlo po prvý raz,“ spomína Guédé. „Určite mi po takomto výkone stúpne sebavedomie, ktoré je pre každého hráča nesmierne dôležité. Vnímam to ako odmenu za tvrdú prácu,“ dodáva hráč, ktorý sa strelecky presadil v tejto sezóne trikrát – naposledy však ešte v auguste minulého roka.

Počas oboch gólových momentov osvedčil 29-ročný futbalista rýchlosť, šikovnosť a chladnokrvnosť. „Všetci ma po zápase chválili a gratulovali mi – tréneri i spoluhráči. Na oslavy však nebol čas, už v piatok nás čaká súboj s Werderom Brémy, z ktorého potrebujeme ďalšie body ,“ poznamenal.

Freiburg je po dvoch tretinách súťaže v nelichotivej situácii. Nachádza sa v zostupovom pásme, od miesta zaručujúceho bundesligovú príslušnosť aj pre budúcu sezónu ho delí jediný bod. „V takýchto chvíľach sa ukáže sila, morálka a najmä odhodlanie mužstva. Zdá sa, že sme na náročný záver sezóny pripravení,“ myslí si Guédé.

Zatiaľ čo zo slovenskej ligy, kde hájil farby bratialavského Slovana i Petržalky, si ho fanúšikovia pamätajú ako neúnavného bojovníka zo stredu poľa, vo Freiburgu ho tréneri pretvorili na hrotového útočníka. „Na nový post som si rýchlo zvykol. Nezáleží mi na tom, kde hrám. Podstatné je, že som opäť dostal príležitosť v základnej zostave a môžem zbierať skúsenosti v jednej z najlepších líg v Európe. Verím, že miesto v nej si udržím na dlhší čas,“ hovorí Guédé. Napokon, od úvodnej minúty sa objavil na ihrisku len po siedmy raz v aktuálnom ročníku bundesligy, celkovo si pripísal jedenásty štart.

Spoľahlivé výkony a zápasová prax by mohla Guédému pomocť aj k stabilnejšej pozícii v národnom mužstve. Naposledy sa v ňom predstavil proti Gibraltáre. Slováci však uhrali s outsiderom len bezgólovú remízu. „Dúfam, že si ma tréneri opäť všimnú a na reprezentačnú pozvánku nebudem dlho čakať,“ zakončil freiburgský strelec.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Karim Guédé #Freiburg