Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Bosna hrá o najdôležitejšie body v histórii

Na záverečnom turnaji majstrovstiev sveta či Európy sa dosiaľ nepredstavili. Od vytúženej premiéry ich delí posledný krok.

15.10.2013 13:00
Edin Džeko, Miralem Pjanič. Foto:
Ilustračné foto
debata

Futbalisti Bosny a Hercegoviny si môžu splniť veľký sen. Ak zvíťazia v poslednom zápase kvalifikácie, nebudú na budúcoročnom svetovom šampionáte v Brazílii chýbať. Poslednou prekážkou pre zverencov Safeta Sušiča je Litva, ktorú na domácej pôde zdolali hladko 3:0 (3:0).

Bosniaci majú v tabuľke G-skupiny 22 bodov – rovnako ako Gréci. V prospech partie okolo Edina Džeka, Zvjezdana Misimoviča či Vedada Ibiševiča však hovorí skóre (Bosna – 29:6, Grécko 10:4).

„Do Litvy ideme s jednoznačným cieľom – zvíťaziť a zabezpečiť si letenky do Brazílie. Nebudeme kalkulovať, na súpera vybehneme. Kvalitu na to máme v obrane i útoku,“ tvrdí sebavedomo pre uefa.com Sušič.

Skúsený kouč sa môže v Litve spoliehať na hviezdami nabitý káder. Jeho zverenci zas na mohutnú podporu fanúšikov. Desaťtisícové hľadisko by malo podľa odhadov zaplniť približne 8-tisíc Bosniakov. V Kaunase sa tak s najväčšou pravdepodobnosťou zopakuje situácia zo začiatku septembra, keď Žilina zažila inváziu bosnianskych priaznivcov. Podľa viacerých miestnych denníkov by mali tisíce futbalových nadšencov v národných farbách pricestovať nielen zo svojej vlasti, ale aj Škandinávie či dokonca Spojených štátov amerických.

Aj to je dôkazom, že Bosna momentálne žije najmä futbalom. „Na ihrisku necháme všetko, čo v nás je. Ide predsa o najdôležitejšie tri body v histórii nášho futbalu,“ vraví Misimovič. „Vieme, čo je v hre. Od naplnenie našich túžob nás delí posledných 90 minút,“ dodáva skúsený stredopoliar.

So spoluhráčmi bol blízko k postupu už na majstrovstvá sveta v roku 2010. V kvali­fikačnej skupine obsadili Bosniaci druhé miesto za suverénnymi Španielmi a zabezpečili si miestenku v baráži. V nej však boli nad ich sily Portugalčania, ktorí v oboch dueloch zvíťazili 1:0 a Bosnu do Južnej Afriky nepustili. Ten istý súper vystavil Balkáncom stopku aj v bojoch o európsky šampionát v minulom roku. V úvodnom zápase sa zrodil bezgólový výsledok, v odvete však Portugalsko na čele s Cristianom Ronaldom vyhralo vysoko 6:2.

Okúsiť barážovú neistotu po tretí raz v rade tak Bosniaci rozhodne nechcú. Predsa len, ich zlatá generácia má prvý veľký úspech na dosah.

V Európe o štyri priame miestenky

Okrem H-skupiny, v ktorej pôsobia aj slovenskí reprezentanti, nie je v európskej časti kvalifikácie rozhodnuté o víťazovi ani v F, H a I-skupine. Veľmi blízko k potvrdeniu účasti na brazílskom futbalovom karnevale sú Rusi, ktorým stačí bod z Azerbajdžanu, ale aj Španieli. Majstrov sveta posunie na MS aj remíza s Gruzínskom. Vo svojich rukách majú postup aj Angličania, ktorí však nesmú vo Wembley zaváhať s Poľskom. V opačnom prípade ich zrejme predstihnú Ukrajinci, ktorí strácajú len bod a hrajú na trávniku outsidera zo San Marína.

debata chyba
Viac na túto tému: #bosna