Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kováčik sa chce opäť uchádzať o post šéfa SFZ

Prezident Slovenského futbalového zväzu Ján Kováčik sa chce vo februári 2014 opäť uchádzať na konferencii o funkciu.

08.10.2013 12:30
Ján Kováčik Foto: ,
Ján Kováčik.
debata

Päťdesiatročného rodáka z Banskej Bystrice zvolili do funkcie prvýkrát 25. septembra 2010, keď nahradil Františka Laurinca. Rozhodnutie ísť opäť do volebného súboja potvrdil Kováčik v rozhovore pre denník SME. „Rád by som dokončil, čo sme v uplynulých troch rokoch rozbehli,“ uviedol pre SME Kováčik.

Bývalý majiteľ FK Dukla Banská Bystrica cíti podporu väčšiny členov futbalového zväzu. Za sebou má silný tím ľudí, ktorí mu pomáhajú v každodennej práci. Za tri roky pôsobenia má za sebou viaceré kvalitné výsledky práce.

„Cítim sa silný v tom, že sa mi podarilo dať dokopy kolektív ľudí, ktorý urobil kus dobrej roboty a s ktorou sa môžeme prezentovať. Prijali sme nové stanovy, máme špičkový informačný systém, na ktorý sa dnes chodia pozerať z iných krajín. Podľa nášho vzoru ho chcú prebrať. A sú tu aj športové úspechy. Prvému tímu sa síce nedarí, ale máme úspešnú sedemnástku, devätnástku, tím do 21 rokov hral baráž o postup na majstrovstvá Európy. O budúcnosť slovenského futbalu sa nebojím. V máji sme, aj podľa hodnotenia UEFA, skvele zvládli organizáciu majstrovstiev Európy do 17 rokov a tím trénera Ladislava Pecka to vyšperkoval dobrými výkonmi a postupom na MS v Spojených arabských emirátoch, kam v utorok cestuje. Keď ešte dobudujeme infraštruktúru, tak Slovensko bude mať iný obraz na futbalovej mape ako pred tromi rokmi. Cítim sa silný aj v tom, že mám dennodenný kontakt s ľuďmi na všetkých úrovniach futbalu po celej krajine,“ odpovedal pre SME na otázku, či sa považuje byť silným prezidentom. Počas prvého funkčného obdobia neuvažoval nad tým, že zloží prezidentský post.

Pod Kováčikovým vedením neprodukuje SFZ podľa jeho slov stratu, má vyrovnaný rozpočet. „Stále to nie je ideálne, ale chcem zdôrazniť, že od roku 2010 máme naše účtovníctvo auditované, čiže zaviedli sme v ňom poriadok, postavený na úplne iných štandardoch ako v minulosti. V rokoch 2014 či 2015 by sme sa mali dostať do ‚normálnej‘ polohy, keď sa už nebudeme musieť vyrovnávať s minulosťou,“ tvrdí Kováčik.

Šéf SFZ cíti spoluzodpovednosť za prepad Slovenska v rebríčku FIFA. Pri nástupe bola reprezentácia na 16. mieste, odvtedy spadla o štyri desiatky priečok. Už po zvolení hovoril Kováčik, že nevie garantovať športové úspechy a 16. priečka nie je reálnym obrazom slovenského futbalu.

"Urobili sme všetko preto, aby sme boli úspešní – aj keď niektoré rozhodnutia sa ukázali s odstupom času ako nesprávne. Pre náš prvý tím sme utvorili najlepšie podmienky, aké sme mohli, porovnateľné s tímami najvyššieho rangu. Po tejto stránke sme nemohli urobiť viac, ale na ihrisku to bolo, je a bude už len na hráčoch,“ dodal pre SME Ján Kováčik.

debata chyba
Viac na túto tému: #Ján Kováčik