Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Blatter: Prideliť futbalové MS Kataru bola chyba

Prezident Medzinárodnej futbalovej federácie FIFA Sepp Blatter pripustil, že prideliť usporiadanie svetového šampionátu v roku 2022 Kataru bolo chybou.

09.09.2013 21:46
Sepp Blatter Foto: ,
Sepp Blatter.
debata (4)

Európania si však podľa neho zároveň musia zvyknúť, že nemôžu rozkazovať zvyšku sveta, ak sa budú musieť zmieriť s presunutím turnaja na zimu.

Kontroverzné pridelenie šampionátu Kataru budí emócie aj kvôli tomu, že v krajine v lete panujú až 50-stupňové horúčavy. Pre to sa uvažuje o presunutí turnaja, čo by však značne narušilo veľké európske súťaže v Nemecku, Anglicku či Španielsku.

„Možno to vtedy bola chyba. Ale je potrebné si uvedomiť, že majstrovstvá sveta sú najväčším turnajom vyhlasovaným FIFA a globálnou udalosťou. Kto sme my Európania, aby sme požadovali, aby tento šampionát plnil potreby ôsmich stoviek miliónov Európanov lepšie ako potreby ostatných?“ uviedol Blatter v rozhovore pre web insideworldfo­otball.com.

„Podľa mňa si musíme v Európe uvedomiť, že už nevládneme svetu. A niektoré bývalé koloniálne mocnosti nemôžu dnes ďalej rozkazovať ostatným v iných častiach sveta. Musíme prijať, že futbal už nie je len európsky a juhoamerický šport, ale že má miliardy fanúšikov, ktorí ho nadšene sledujú po celom svete,“ dodal Blatter.

Práve pre to verí, že výkonný výbor FIFA potvrdí jeho návrh turnaj presunúť na obdobie európskej zimy. „Naše ďalšie kroky budú zahŕňať to, že sa pozrieme na medzinárodný kalendár a zistíme, aké dôsledky by zmena mala. Museli by sme to prirodzene prebrať so všetkými zainteresovanými stranami,“ uviedol.

Katar v boji o usporiadanie MS porazil Južnú Kóreu, Japonsko, Austráliu a Spojené štáty americké. Šampionát usporiada prvýkrát.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #blatter #MS 2022 #katar chyba