Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Plzeň prišla pred súbojmi s európskou smotánkou o svoj veľký klenot

Český futbalista Vladimir Darida odchádza z majstrovskej Plzne do nemeckého Freiburgu. Zástupcovia Viktorie vo štvrtok potvrdili prestup po návrate z odvety 4. predkola Ligy majstrov v Maribore.

29.08.2013 12:02
Vladimir Darida Foto: ,
Vladimir Darida.
debata

Podľa nemeckých médií zaplatí Freiburg za dvadsaťtriročného stredopoliara českej reprezentácie štyri milióny eur, podľa niektorých špekulácií to ale môže byť ešte viac . Pre bundesligový klub bude Darida každopádne najdrahšou posilou v histórii.

„Vláďa chcel urobiť ďalší krok vo svojej kariére. Definitívne rozhodnutie padlo pri tom, ako sme sa spolu bavili medzi štyrmi očami. Povedal, že chce ísť, aj keby sme hrali Ligu majstrov,“ uviedol na tlačovej konferencii majiteľ plzenského klubu Tomáš Paclík.

O záujme Freiburgu sa písalo už od začiatku augusta. Plzeň však chcela, aby jej Darida pomohol najprv vybojovať Ligu majstrov. To sa splnilo a hráč tak môže ísť skúsiť šťastie do nemeckej ligy. Nasleduje tak Václava Kadleca, ktorý nedávno zamieril zo Sparty do Frankfurtu, údajne za podobnú sumu ako teraz Darida. V letnom prestupovom období tak odídu obaja najžiadanejší hráči českej ligy.

Štart v predkole LM nebude brániť Daridovi, aby si s Freiburgom zahral Európsku ligu. Nemecký klub sa do nej priamo kvalifikoval vďaka piatemu miestu v poslednom ročníku bundesligy.

Darida sa vo Freiburgu stretne s bývalým spoluhráčom z Plzne Václavom Pilařom, ktorý je v tíme na hosťovaní z Wolfsburgu. Zároveň tiež so silnou konkurenciou, keďže klub už v lete priviedol na jeho post švajčiarskeho reprezentanta Gelsona Fernandesa a z Arsenalu Francisa Coquelina.

„Som strašne rád, že to takto dopadlo. Je to nová výzva a verím, že to zvládnem,“ uviedol Darida.

Dvadsaťtriročný Darida je odchovancom Plzne, kde sa narodil. Iba v roku 2011 odišiel na hosťovanie do Sokolova, kde si zvykal na dospelý futbal. Po návrate sa hneď stal oporou Plzne, v ktorej zostave nahradil Petra Jiráčka po jeho odchode takisto do Nemecka.

V českej lige stihol odohrať 61 zápasov a strelil 11 gólov. Mal veľký podiel na minuloročnom úspešnom ťažení Plzne v Európskej lige aj na jarnom zisku titulu. Od vlaňajších majstrovstiev Európy je tiež stálicou národného tímu, za ktorý odohral 14 zápasov.

V zostave Plzne jeho miesto vedľa kapitána Pavla Horvátha zaujme pravdepodobne Tomáš Hořava. Ďalšou prípadnou náhradou je Marek Hanousek, ktorý sa rozohráva v rezerve po dlhodobom zranení a čaká na šancu.

debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimir Darida