Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Prehru Československa vo finále MS 1934 vraj zapríčinil Mussolini

Futbalisti Československa údajne prehrali finálový zápas MS 1934 v Taliansku s domácim tímom (1:2 po predĺžení) pre zásah fašistického diktátora Benita Mussoliniho, ktorý ovplyvnil rozhodcov.

26.04.2013 14:50
debata

Informácia odznela na štvordňovej konferencii akademikov a historikov k dejinám svetových šampionátov, ktorá sa koná pod záštitou Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA).

Podľa historikov sa v minulosti dvakrát stalo, že sa politici výraznou mierou zaslúžili o titul pre svoju krajinu. Okrem spomenutého Talianska v roku 1934 aj v roku 1978 v Argentíne. Vtedy potreboval domáci výber na postup do finále vyhrať minimálne o štyri góly nad reprezentáciou Peru. Napokon zvíťazil 6:0 vďaka intervencii vojenskej junty a v súboji o zlato následne Argentínčania zdolali Holanďanov 3:1 po predĺžení.

„Je to stále ten istý príbeh. Šport a politika sú ako súrodenci a niekedy je šport pod vplyvom toho druhého,“ povedal Talian Marco Impiglia, autor dokumentu o vplyve Mussoliniho na dianie počas MS 1934.

Mimochodom, spojenie politiky a futbalu sa v minulosti viackrát skloňovalo napríklad pri voľbe dejísk majstrovstiev sveta v rokoch 2014 až 2022, ktorých organizátormi budú postupne Brazília, Rusko a Katar. Informoval o tom portál eurofotbal.cz.

debata chyba