Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pokračovanie článku: Moment starý už 27 rokov. S mamou sme pri rádiu plakali, spomína na traumu Gašparík

Zaváhanie v Rimavskej Sobote na jar 1997 sa stalo trnavskou futbalovou traumou. Ako ste ho prežívali?

Prežíval som veľké emócie, hoci negatívne. Nemal som ešte šestnásť, sedel som s mamou doma v kuchyni, počúvali sme v rádiu reportáž zo zápasu a po jeho skončení sme obaja plakali…

Teraz vediete Spartak a ste aktuálne najdlhšie slúžiaci tréner v prvoligovom mužstve…

Cením si to, ale nie je dobrou vizitkou, ako málo stačí na rekord. Potvrdzuje to, že pozícia trénerov nie je stabilná. Dlho to platilo aj v Trnave, aj ako hráč som zažil, že nik z trénerov dlhšie nevydržal. Za sezónu sa vystriedali aj traja. Postavenie trénera je často dehonestované. Ale mám pocit, že situácia sa trošku zlepšuje.

Vaša pozícia vyzerá pevná, nedávno ste predĺžili zmluvu. Aj preto, že máte dobré vzťahy s majiteľmi?

Pomáha mi, že majitelia nie sú z brandže. V odborných veciach mi nechávajú voľnú ruku. Kamaráti nie sme, ale náš vzťah je pracovný a korektný. Priateľský mám s prezidentom klubu Petrom Machom. S ním najviac spolupracujem. Často si vymieňame názory, veľa vecí musím obhajovať. Vždy ide o výsledky. Keby sme ich nemali, nič ma nezachráni. Trnava je špecifická. Najväčší tlak dlhodobo utvárajú diváci. Zažil som to aj v zime, nevyhrávali sme v príprave a už som cítil v meste i na sociálnych sieťach nespokojnosť a tlak.

V Trnave sa málo trénerov stalo populárnymi. Ani veľké trnavské mená to často nemali ľahké. Z čoho to vyplýva?

Vládnu tu veľké nároky, ktoré vyplývajú zo slávnej histórie a značky klubu. Ľudia by chceli, aby sa opakovala doba, keď mal Spartak najlepších hráčov a zbieral trofeje. Preto sú rýchlo nespokojní. Nepozerá sa, odkiaľ je tréner, pohoreli aj domáci. Trnavčania dávajú neúspech pocítiť. S tým som rátal, keď som preberal túto funkciu.

Dominik Greif Čítajte viac Slovák si uchmatol slávu pre seba, prstom ukazovali na neho. Španieli ospevujú Greifa, nikoho neocenili lepšie

Ale vy ste obľúbený…

Zatiaľ tento pocit mám… Ale to sa môže rýchlo zmeniť. Párkrát prehráte a už počujete, že tréner nemá mužstvu čo dať. Ľudia si zvykli, že ak niečo nefunguje, najprv sa musí zmeniť tréner. To je slovenské a ešte viac trnavské. Je našou úlohou presviedčať ich, že chceme robiť futbal trochu inak a stabilizovať trénerský štáb. Uvedomujem si, že väčšina fanúšikov hodnotí emotívne a často neberie do úvahy realitu, na čo si môže mužstvo objektívne trúfať.

Akú ste mali predstavu, keď ste nastupovali do funkcie v januári 2021? Koľko ste si trúfali vydržať ako tréner?

Predtým som sa venoval mládeži, viedol som tím do 19 rokov. Nečakal som, že mi zveria áčko. Mal som predstavu, že možno najskôr dostanem šancu ako asistent pri skúsenejšom trénerovi. Prišla nečakane rýchlo, oslovili ma na Silvestra 2020. Prvá reakcia? Pýtal som sa sám seba, či som už na to pripravený.

Akú ste si dali odpoveď?

Že na takúto prácu nikdy nebudem úplne pripravený. Že to musím skúsiť. Mal som svoju predstavu a chcel som to robiť trochu inak ako moji predchodcovia. Ak to bude fungovať, mohol by som tu chvíľu vydržať, vravel som si. Zatiaľ to funguje…

Niektorí tréneri sú po čase spojení s klubom natoľko, že si ťažko vedia predstaviť, že by pracovali inde. Ako je to s vami?

V lete sa mi končila zmluva a uvedomil som si, že si seba inde neviem predstaviť – ani doma, ani v cudzine. Myslím, že časom to bude iné. Taká je naša robota, budem si musieť zvyknúť. Ale stále mám pocit, že to nikdy nebude ako v trnavskom klube, kde som začínal od šiestich rokov.

Michal Gašparík viedol v začiatkoch v Spartaku... Foto: TASR, Lukáš Grinaj
Michal Gašparík, Martin Škrtel Michal Gašparík viedol v začiatkoch v Spartaku Trnava aj obrancu Martina Škrtela.

Najmä spočiatku ste budili dojem mäkkého trénera, ktorý nevie zdvihnúť hlas a buchnúť po stole…

Verejnosť ma možno vidí trochu inak. Ale hráči by vám potvrdili, že za dverami šatne padnú aj tvrdšie slová.

Vraví sa, že úspešní tréneri musia byť búrliváci, zavše skoro problémové typy. Súhlasíte?

Niečo na tom bude. Keď som mal mäkkých, príliš slušných trénerov, tak sa to obrátilo proti nim. Taký je futbalový svet. Tréner nemôže byť veľký dobráčisko, lebo si ťažšie udrží disciplínu a poriadok v šatni i na ihrisku. Ale nájdu sa aj výnimky.

Mali ste tvrdých trénerov?

Keď som začínal, viedol ma Adamec, Jánoš, to boli búrliváci, rázni chlapi. Ale vtedy bol prístup k hráčom iný. Neviem si predstaviť, že by sme dávali pod taký tlak hráčov ako tréneri nás. To by asi nefungovalo a niečo by už nebolo trénerovi tolerované.

Stále sa o vás hovorí ako o mladom trénerovi. Máte však 42 rokov a aj v zahraničí viedli a vedú veľké kluby aj mladší…

Nepozerám sa, kto má koľko rokov, ale kto už získal nejaké skúsenosti. Keď Nagelsmann viedol v 34 rokoch Bayern a v 36 nemeckú reprezentáciu, znamená to, že nehral profesionálny futbal na najvyššej úrovni. Sústredil sa na trénerskú dráhu a už je dlhšie v brandži. Skupina tých, ktorí predtým pôsobili ako ligoví futbalisti, začína spravidla neskôr. Z tohto pohľadu som mladý. Robil som zopár rokov s mládežou a začal som hneď vo veľkom klube.

Leo Sauer Čítajte viac Takémuto klubu sa nehovorí nie. Najväčší slovenský talent podpísal s gigantom zmluvu do roku 2028

Má výhodu tréner s úspešnou hráčskou kariérou?

To sa ťažko zovšeobecňuje. Podľa mňa má. Ale je dosť príkladov, že tréneri, ktorí nehrávali futbal, sú úspešní. Často sa stáva, že majú iný pohľad na futbal a možno sú tým aj zaujímaví. Ale musia mať výsledky. Takých veľa nie je. To, že ste boli výborný futbalista, vám nič negarantuje. Ale mne to pomáha. Viem, ako kabína funguje, využívam to v praxi.

Podpísali ste novú zmluvu a ak ju dodržíte, budete trnavským trénerským rekordérom. Prekonáte aj ikonu Antona Malatinského…

Donedávna som túto štatistiku nepoznal. Teraz ju mám v hlave. Poviem úprimne: rád by som sa aj takto zapísal do histórie Spartaka.

Možno vám potom postavia pred štadiónom aj sochu ako Malatinskému…

(smiech) S tým nepočítam…

Už o pár dní vyhlásia výsledky ankety o najlepšieho trénera roka. V dvoch predchádzajúcich ste skončili druhý za Vladimírom Weissom. Do tretice už vyhráte?

Rozhodne sa medzi Weissom a Calzonom. Som zvedavý, komu sa táto pocta ujde. Ale raz by som túto anketu chcel vyhrať. Lebo to by znamenalo, že som mal úspešný rok. Asi by som vybojoval aj titul. Získať ho s Trnavou je môj sen.

Časti článku:
debata chyba
Viac na túto tému: #Michal Gašparík #FC Spartak Trnava #Niké liga