Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pokračovanie článku: Čakvetadzeho chceme kúpiť. Investujeme toľko, koľko si rodina môže dovoliť, Rusom však nevieme konkurovať

V zahraničí býva zvykom fanúšikov informovať, koľko peňazí chystá klub minúť na nákup nových hráčov. Koľko to bude v prípade Slovana?

Klub je odkázaný na to, koľko financií získame na prestupoch. Ale najmä na tom, koľko si môže naša rodina dovoliť v danom roku investovať do nákupov.

No teraz to nevyzerá tak, že dokážete niekoho výhodne predať.

Je tam málo zaujímavých hráčov, to je fakt a musíme to do budúcna zmeniť. Súčasťou vízie klubu je, že musí byť schopný predávať futbalistov. Nemáme teraz stanovenú sumu a nemáme ani nadbytočné peniaze, aby sme na to mohli minúť povedzme 5 miliónov. Naša rodina sa bude musieť pri každom prípade rozhodnúť, koľko je ochotná investovať. Dnes už neplatí ani to, že ak do klubu príde hráč po skončení zmluvy, je to hráč zadarmo. V takom prípade totiž musíte viac investovať do podpisového bonusu a tiež do provízie pre agentúru, ktorá ho zastupuje. Takže fráza, že prišiel hráč zadarmo, už vo futbale dávno neexistuje.

Vladimír Weiss ml. a generálny riaditeľ Slovana... Foto: TASR, Martin Baumann
Slovan - DAC Vladimír Weiss ml. a generálny riaditeľ Slovana Ivan Kmotrík ml.

Fanúšikovia vám vyčítajú, že v kádri absentujú talentovaní hráči do 22 rokov, ktorých by mohol klub následne výhodne predať. Mate takých vo výhľade?

Na to potrebujete mať dobre nastavený skauting a financie. Mladého, dobrého a talentovaného futbalistu za málo peňazí nenájdete. Som si vedomý, že v dohľadnom čase musí dôjsť k prestavbe mužstva. Nedá sa to však urobiť z roka na rok. Rád by som sa do toho pustil až v zimnom prestupovom období. Teraz musíme stavať najmä na overených hráčoch, ktorí nám okamžite pomôžu a zapadnú do mužstva. Času nie je veľa a o chvíľu budeme opäť bojovať o Európu a na to sa musíme čo najlepšie pripraviť.

Prečo dnes nedokáže Slovan získať napríklad niektorého zo žilinských mladíkov ako sú Kaprálik, Bari či Rusnák?

Slovenský trh na to ešte nie je zvyknutý a u nás to nefunguje tak, ako v Česku. Ale ja verím, že aj to sa čoskoro zmení a kluby na Slovensku to nakoniec pochopia. V Česku to funguje dobre. Slavia, Sparta či Plzeň kupujú od slabších mužstiev hráčov za 500 až 800-tisíc eur plus spomínané percentá z predaja. A všetci sú spokojní.

Prečo ste nepredĺžili zmluvu so skúseným obrancom Jurijom Medveděvom, ktorý odchádza do Soči?

Počas poslednej zimy som nebol v klube a nemal som dosah na plánovanie budúcnosti a predlžovanie hráčskych zmlúv. Keď už som to začal riešiť, Jurij mal na stole niekoľko ponúk a na konci sme neboli schopní finančne dorovnať ponuku Soči.

17. Vladimír Weiss Čítajte viac Weiss sa stal najlepším hráčom ligy: Je to čerešnička na torte a výsledok tvrdej práce

Čiže hráč nemal záujem pokračovať v klube?

Práveže mal. Aj mi povedal, že chcel v zime podpísať predĺženie zmluvy, ale nedotiahlo sa to. Nejdem za to nikoho kritizovať. Podobný prípad bol aj Andre Green, ktorý chcel zostať, ale nikto s ním nediskutoval. Počas zimy sa podcenilo predlžovanie zmlúv v čase, keď bolo v Slovane turbulentné obdobie. Plánovanie vo futbale je veľmi dôležité.

Nie je to prílišný luxus pustiť preč zadarmo futbalistov ako Medveděv a Green?

Je to luxus, je to nepredstaviteľné a nepamätám si, kedy zo Slovana takto odišli hráči. Ale je to realita a futbal prináša aj takéto momenty. Za seba môžem povedať, že pokiaľ budem v pozícii generálneho riaditeľa, urobím všetko, aby sa podobné chyby už neopakovali.

Viditeľnou slabinou v zostave Slovana bol brankár. Čo bude s Adriánom Chovanom?

V Slovane končí. Pre Adriána bude najlepšie, keď mu nájdeme iné pôsobisko. Sezóna bola pre neho náročná, potrebuje iné prostredie a na tom budeme pracovať. Prospeje to hráčovi aj klubu.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #ŠK Slovan Bratislava #Vladimír Weiss ml. #Vladimír Weiss st. #Ivan Kmotrík mladší #Giorgi Čakvetadze