Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pokračovanie článku: Kamoši z Dunajskej Stredy? Weiss múdro tlmí národnostné vášne, bez jeho syna by dnes Slovan nemal šancu

Slovan uplynulé týždne ťahá predovšetkým Weiss ml. Majú aj v Dunajskej Strede takého výrazného hráča?

Mladý Vlado je vzpruha. Keby ho nebolo, Slovan je – nechcem povedať rozpadnutý, ale ktovie ako by to s ním bolo. Spomínate si na jeho exportný gól od rohovej zástavky proti Batumi? Weiss dozrel ako víno, dnes má životnú formu a najväčšiu zásluhu má na tom jeho otec, pre ktorého to robí.

V Slovane momentálne funguje chémia, Weiss junior je uvoľnený – nie tým, že by bol protekčný, ale je rozdielový a dovolím si povedať, že aj najlepší futbalista na slovenských ligových trávnikoch.

Vladimír Weiss ml. Foto: TASR, Martin Baumann
Vladimír Weiss ml. Vladimír Weiss ml.

Priemerný vek hráčov základnej zostavy Slovana je často viac ako tridsať rokov, DAC-u okolo 24. Môžu rozdielne skúsenosti zohrať v závere sezóny úlohu?

Cítim to sám na sebe (úsmev). Mať tak dnešný rozum v čase, keď som aktívne hrával v lige. Skúsenosti ničím iným nenahradíte, to si musíte odžiť a nie sa o tom len rozprávať. V zlomovej časti zápasu hráč musí vedieť, čo a ako má robiť, aby bol mentálne nastavený na najlepší možný výkon.

A čo faktor únava? Slovan toho odohral na jar nepomerne viac…

Aj to môže zohrať svoje, ale rozprávame sa o tom, že ak by sa dnes Vlado Weiss zranil, tak by som Slovanu nedával ani pol percenta na zisk titulu. Vieme veľmi dobre, že keď majster vymení troch hráčov zo základnej zostavy, problém je na svete. Pre príklad netreba chodiť ďaleko, v Skalici, v pohárovom semifinále, sa trápil.

Ukazuje sa, že ani Slovan nemá šestnásť vyrovnaných hráčov. Nemá ich však ani DAC či Trnava. Na tom by mali všetky kluby zapracovať. Dnes to už nie je len o jedenástke na trávniku, potrebujete mať možno až osemnásť rovnocenných futbalistov – ako to je vo veľkokluboch. Krídelníci a útočníci nemôžu hrať dlhodobo dva náročné zápasy za týždeň.

Trnavské prostredie poznáte veľmi dobre… Spartak hrá v piatok v Bratislave ligový zápas a v pondelok doma proti Slovanu finále pohára. Pricestuje na prvé derby v plnej sile alebo pošetrí sily na pondelok?

Slovan – Trnava, to máte ako El Clásico. Tam ide o všetko. Pre mňa ako trénera by bol vrcholom sezóny pohárový zápas, v ktorom už ide o trofej, ale som si istý, že tí, ktorí nastúpia v piatok, tam neodovzdajú len 90 percent schopností. To sa nedá, všetci chcú najväčšiemu rivalovi pokaziť nielen pohár, ale aj ligu. Je tam obrovská rivalita, ktorá rozdeľuje dokonca celé Slovensko.

Peter Ďuriš v drese Spartaka Trnava. Momentka... Foto: ČTK / Kubáni Samuel
Peter Ďuriš Peter Ďuriš v drese Spartaka Trnava. Momentka je z roku 2006.

Z emócií, ktoré sme videli v Trnave, sa zdalo, že sú veľmi radi, keď honbu za titulom kazia aj Dunajskej Strede… Je Trnavčanom jedno, kto získa majstrovský pohár?

Nuž, Trnava nerivalizuje iba so Slovanom. Dobre si na to spomínam. Vstupuje do toho aj politický rozmer, ktorý by tam určite nemal byť. Nejde o to, komu to viac dožičia fanúšikovia Spartaka, lebo tí chcú vidieť skalp DAC a o Slovane sa vôbec nemusíme baviť. Ani len náznakom.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #ŠK Slovan Bratislava #Vladimír Weiss #DAC Dunajská Streda #Peter Ďuriš