Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pokračovanie článku: Galis spomína pred derby: Keď som odišiel do Trnavy, podpálili mi auto

Ako vás prijali v Trnave?

Výborne, ováciami, prekvapilo ma to, na fanúšikov som nemohol povedať krivé slovo. Ale aj najslávnejší trnavský tréner Anton Malatinský viedol v závere sedemdesiatych rokov Slovan, bol som vtedy v mužstve. Bol to charizmatický tréner, mal prirodzenú autoritu, keď vstúpil do šatne, všetci stíchli, bolo počuť letieť muchu. Nie ako teraz, hráči sa hrajú s mobilmi, telefonujú. Je iná doba.

Aké boli vaše začiatky v Trnave?

Na prvý tréning prišlo vyše tisíc ľudí. Spolu so mnou nastúpil do Trnavy aj Dušan Tittel, ktorý bol aktuálne futbalistom roka. Brali nás, aby sme im pomohli vybojovať titul.

Veľmi ma mrzelo, že sa nám to nepodarilo. Mali sme dobré mužstvo, ale dvakrát sme skončili za Košicami. Boli v tom čase ekonomicky silnejšie. A Šaňo Rezeš bol futbalový fanatik, chcel získať titul stoj čo stoj.

Spomínate si na nejaké derby špeciálne?

V závere federálnej ligy sme sa bili najmä so Spartou. Trnava prežívala horšie obdobie, bojovala o záchranu a myslím, že sme vtedy s ňou všetko vyhrali. V úvode slovenskej éry, po príchode nového majiteľa Vladimíra Poóra, sa Trnavčania vrátili do špičky a opäť to boli výborné zápasy.

Pred jedným z nich mi Poór daroval kohúta. Vraj som pred derby príliš kikiríkal. Veľký zápas som zažil po príchode do Trnavy, keď sme prvý raz privítali Slovan.

Dušan Galis v pozícii trénera Slovana Bratislava. Foto: TASR, Martin Baumann
SR Slovan Bratislava futbal CL Galis Dušan Galis v pozícii trénera Slovana Bratislava.

Spartak vyhral 4:0…

Bol to výborný zápas, ktorý sledoval plný štadión, takmer 20-tisíc divákov. V tom čase vládlo medzi nami ešte väčšie napätie ako obvykle. V Slovane ma najprv vyhodili, potom sa hnevali, že som prijal ponuku Trnavy. Priznávam, bol som vtedy trochu nahnevaný, výhru som vnímal ako zadosťučinenie.

Ako vidíte šance súčasných tímov pred sobotňajším zápasom?

Slovan má stále vyššiu kvalitu a vyhrá. Trnavčania majú v zápasoch dobré pasáže, ale aj herné výpadky. Slovanisti už tri stretnutia nevyhrali, keby pokračovali v tejto sérii, bolo by zle, v klube ešte dusnejšie. Slovan má tentoraz väčšiu motiváciu.

Čaká ho zápas s Bazilejom v európskej súťaži, hráči musia konečne zabrať a po slabých výkonoch presvedčiť trénera, že patria do zostavy.

Weiss Slovan Čítajte viac Chudobnejší majster. Weiss nevylúčil ani odchod

Slovan prišiel aj o prvé miesto v lige. V čom je podľa vás problém?

To je otázka na trénerov a hráčov. Ak má klub problémy, musí si ich vyriešiť sám, to za neho neurobia ani fanúšikovia, ani médiá. Poriadok si musí urobiť majiteľ. Ako napríklad v Podbrezovej, je to síce malý klub z malého mestečka, ale funguje.

Slovan má v kádri veľa legionárov a tí musia ukázať kvalitu, vyššiu ako domáci. Keď ju nemajú, nemôžu sa hnevať, že musia odísť. Zo súčasnej ligy by som si vedel vybrať na ich miesto aj lepších slovenských futbalistov. Spolu s Weissom je teraz najlepší Polievka.

Môže Slovan prísť po štyroch rokoch o titul?

Dunajská Streda bude nepríjemná, aktuálne je najväčším súperom Slovana, väčším ako Trnava. Nielen preto, že sa dostala na čelo tabuľky. Má solídne mužstvo, cíti šancu, je v pohode. Aj keď sa jej práve nedarí, zväčša dá nakoniec gól, boduje. Na rozdiel od minulých rokov to bude otvorený boj až do konca.

Načítavajú sa športové výsledky...
2 debata chyba
Viac na túto tému: #futbal #Dušan Galis