Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pokračovanie článku: Keď sa chlapcov pýtam, čo chcú, každý povie auto. Pritom si nevedia odložiť dve stovky mesačne, vraví ligová legenda

Čo všetko dnes patrí k profesionálnemu futbalistovi?

Hráč sa má sústrediť iba na futbal, o ostatné sa mu má postarať niekto iný. Keď mi futbalista povie, že na to nemá peniaze, pýtam sa ho, čo všetko pre to spravil. Či trénuje viac, aby si lepšie zarobil. „Odkladáš si? Investuješ, aby si mal viac? Nie? Tak ako chceš niečo mať?“ Vždy to je tak, že ak po niečom túžim, musím niečo aj obetovať.

Máte medzi svojimi klientmi veľa futbalistov?

Sedemdesiat percent.

Kto robí väčšiu chybu – mladí hráči, ktorí investujú do áut a inej bežnej spotreby alebo takí, ktorí odkladajú pod vankúš?

Nikto nerobí chybu, takí chlapci sú len neskúsení a nemajú vedomosti. Ale to platí nielen o športovcoch. Finančná gramotnosť na Slovensku je slabšia. Keď si však predstavím, koľko tu zarobí vysokoškolský absolvent a koľko mladší futbalista, tak vravím, že na ihrisku to nie je zlé. Nevravím, že jednoduché, lebo ak osemnásťročný hráč dostane tisícku, tak tiež platí, že desať rokov predtým na tom tvrdo pracoval.

Čo chcú osemnásťroční futbalisti?

Čo môžu chcieť? Auto (smiech). Nebol som iný. Tiež som po ňom túžil. Nemal som však naň peniaze. Prvé som si kúpil ako dvadsaťštyriročný za prémie za majstrovský titul s Ružomberkom.

Igor Žofčák. Foto: TASR, Roman Hanc
Igor Žofčák Igor Žofčák.

Aké auto to bolo?

Seat Leon. Nikto mi však vtedy neradil, žiadny profesionálny finančník. Na Západe to bolo bežné. Je zaujímavé, že u nás doma si zub nikto nejde vytrhnúť sám, ale vo svete peňazí akoby sme nepotrebovali žiadnu radu.

A keď vám začínajúci hráč povie, že si ide kúpiť auto, čo mu poviete?

Začneme spolu počítať. Ukážem mu, koľko by to stálo a či na to bude mať. Úplne otvorene. Poviem mu o možnostiach, o splátkach, ale aj o tom, že auto potrebuje aj na niečo jazdiť. A keď to má byť staršia kára, potom pripočítame servisné náklady. Nikomu nepoviem, aby to nerobil, iba dám na stôl fakty. Niekedy chlapcov požiadam, aby si pol roka odkladali mesačne dvesto eur a keď to dokážu, potom sa do toho môžeme pustiť. Mnohí po dvoch mesiacoch nevládzu a je po probléme.

Sú medzi futbalistami aj beznádejné prípady, ktorým sa neoplatí ani radiť?

Bolo ich veľa a aj bude. Mal som takých, ktorí sa spamätali a po dvoch rokoch sa opäť ozvali.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Igor Žofčák #MFK Zemplín Michalovce