Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Počkajte o štyri roky. Mbappé má oveľa lepšie čísla ako mladý Messi

Hoci z finále odišiel s prázdnymi rukami, bol jedným z mála Francúzov, ktorí v zápase o všetko stáli za to. Dal tri góly a nezmýlil sa ani v penaltovom rozstrele.

21.12.2022 19:30
Kylian Mbappé Foto:
Kylian Mbappé má vo Francúzsku milióny fanúšikov.
debata

„A keby mohol, pokojne by si zobral všetkých päť pokusov. Bol nabudený, odhodlaný, odistený. Lenže jeho spoluhráči už takí presní neboli a tak pri zlatých argentínskych oslavách len rezignovane civel do prázdna,“ zhodnotil trefne situáciu portál iDNES.cz.

Volá sa Kylian Mbappé a mohol byť dvojnásobným majstrom sveta. No nie je. Lebo – Lionel Messi.

Najtvrdšia strela

Je najlepšie plateným futbalistom na svete. Keď vlani v zime hrozilo, že odíde z Paríža, ozval sa aj prezident Emmanuel Macron. „Áno, zhovárali sme sa a poradil som mu, aby zostal vo Francúzsku. Bolo to neformálne a priateľské, úloha prezidenta je hájiť záujmy krajiny. Keď ide o šport, som ako každý fanúšik u nás, chcem vidieť čo najlepšie zápasy,“ citovala v júni hlavu štátu agentúra DPA.

Lionel Messi Čítajte viac Koniec debát. Messi má všetko, odteraz je najväčší v histórii

Mimochodom, Macron nechýbal ani na nedeľňajšom finále, bol to on, kto na ihrisku najviac utešoval hviezdneho krajana. Všetko bolo márne, lebo Mbappé vie, že so spoluhráčmi prepásli veľkú šancu. Titul majstrov sveta naposledy obhájili Brazílčania v rokoch 1958 – 1962, Francúzi boli blízko k vyrovnaniu rekordu. Veď pár sekúnd pred koncom zahodili tutovku.

Francúzske médiá pred nedeľňajším finále predčasne videli Mbappého na tróne, porovnávali ho dokonca s legendárnym Pelém. Hoci tam nejaká podobnosť predsa len existuje, herným štýlom a rýchlosťou majú k sebe naozaj blízko, na tituly to aj naďalej zostáva 1:3.

Napriek tomu Mbappého v Paríži oslavujú ako šampióna. Aj jeho čísla, ktoré sú akoby z iného sveta. Je mladý, no už teraz patrí medzi pár vyvolených, ktorí strelili gól v dvoch finálových dueloch MS. Zo skupiny Vavá, Pelé, Paul Breitner a Zinedine Zidane ich dal suverénne najviac – štyri!

Na tohtoročnom šampionáte sa podieľal – vrátane prihrávok – až na desiatich góloch. „A to naposledy dokázal istý Diego Maradona,“ pripomína český portál.

Majstrovstvá sveta boli vždy považované za najväčšiu futbalovú scénu. Hráči sa na nich môžu buď ukázať, alebo zhorieť ako fakľa. Mbappé však v Katare krištáľovo a jasne zopakoval, že tlak s ním nerobí vôbec nič. Po tom, čo v Rusku 2018 vtrhol na medzinárodnú scénu a už v devätnástich sa stal majstrom sveta, v nedeľu opäť lámal rekordy – sám vdýchol Francúzom nádej, keďže do 80. minúty prehrávali 0:2.

Predovšetkým druhý gól bol z kategórie sci-fi. Štatistiky vravia, že jeho bomba z voleja bola najrýchlejšou strelou turnaja. Trielila neuveriteľných 123 km/h. A jeho pozícia vôbec nebola jednoduchá.

Porovnávať ho – podľa mnohých odteraz s najlepším hráčom všetkých čias – Argentínčanom Messim sa zdá byť v tejto chvíli nemiestne. No ak sa vrátime o dvanásť rokov späť, keď mal novopečený šampión stále iba 23 rokov, zistíme, že Mbappé má nakročené k podobne veľkej, možno i väčšej kariére.

Messi dal v jeho veku v 269 zápasoch 108 gólov, Francúz v 302 dueloch mieril presne až 222-krát. Mbappé je lepší aj v najcennejšom drese – 63 zápasov a 33 gólov oproti 57 zápasom a 17 gólom.

Kylian Mbappé. Foto: Profimedia
Kylian Mbappé Kylian Mbappé.

Až na vrchol

Mbappému jednoducho patrí futbalová budúcnosť. Napokon, mal dobré vzory, už v detstve obdivoval Cristiana Ronalda a keď mal v ruke ovládač od konzoly Playstation, najviac ho bavili kľučky s Neymarom.

Jeho otec pochádza z Kamerumu a mama je bývalá alžírska hádzanárka. Mimochodom, mať v DNA štipku hádzanej, je zdá sa pre futbalistu vhodná kombinácia, aj Nór Erling Haaland s ňou zopár rokov koketoval.

Ale späť k Mbappému: futbal začal hrať ako šesťročný na parížskom predmestí za AS Bondy, talent mal však obrovský. Keď mal jedenásť, cestoval do Londýna na skúšku do Chelsea, napokon to však bolo Monako, kde odštartoval veľkolepú kariéru.

V Ligue 1 debutoval 2. decembra 2015 proti Caen. Mal iba šestnásť. Potreboval len rok a dva týždne, aby sa premiérovo tešil z ligového hetriku. Vzápätí nasledoval prvý gól v Lige majstrov a o pár mesiacov oznámil, že odchádza do Paríža. Peňaženka katarského podnikateľa Násira Al-Chelajfího nemá dno, za Mbappého z nej šlo 180 miliónov eur. Dodnes je to druhý najdrahší prestup v histórii.

Boli to však dobre investované peniaze. Mbappé je jednou z tophviezd parížskeho klubu a budúcnosťou tímu, hoci po finále MS opäť ožili špekulácie o jeho letnom prestupe do Realu Madrid.

Argentína, Katar Čítajte viac Katar to zvládol a vošiel do dejín. Futbal zmietol všetky hodnotové prestrelky

O štyri roky, keď sa bude hrať svetový šampionát v Severnej Amerike, bude mať 27. Už teraz sa očakáva, že Mbappé bude jednou z hviezd turnaja. Podľa odborníkov bude – vzhľadom na väčšie skúsenosti – ešte nebezpečnejší a v kľúčových momentoch rozhodnejší.

Predpokladá sa, že ho tiež podporí mimoriadne talentovaný druhý sled. Marcus Thuram, Eduardo Camavinga, Kingsley Coman, Aurelien Tchouaméni, Youssouf Fofana by v každej inej reprezentácii boli absolútnymi hviezdami. Vo Francúzsku, ktoré má a bude mať závideniahodnú zostavu, však zostávajú v Mbappého tieni.

„Hrali sme vo finále Eura, vyhrali MS 2018 a Ligu národov. Áno, z európskeho šampionátu 2020 sme vypadli trochu skôr, ale s francúzskym futbalom to celkovo vyzerá veľmi dobre,“ povedal tréner Didier Deschamps.

Novinári, ktorí čakali na hráčov po nedeľňajšom finále v Katare, si všimli jednu vec. Mbappého pevné odhodlanie dokončiť nedokončené. Túžbu dokráčať v roku 2026 až na vrchol.

Čo (ne)viete o Lionelovi Messim Fotogaléria - 11 fotiek Všetky fotky
Lionel Messi to dokázal. Rovnako ako Diego...

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Kylian Mbappé #Katar 2022