Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Titul s čudnou pachuťou. Čísla idú proti Argentíne, no a tie penalty...

Futbalisti Argentíny už s piatimi miliónmi fanúšikov ukončili mohutné oslavy v uliciach Buenos Aires. Pri ich ceste šampionátom v Katare však dosiahli mnoho nelichotivým štatistík. A jedna z nich nemá v histórii MS obdoby.

21.12.2022 11:10
745382248 Foto:
Francúzsky reprezentant Ousmane Dembelé (vľavo) sa čuduje verdiktu poľského rozhodcu Szymona Marciniaka vo finále MS vo futbale.
debata (29)

Takmer tretinu všetkých strelených gólov na šampionáte v Katare totiž dali Agentínčania z pokutových kopov (4 z 15). Na turnaji im rozhodcovia dali jedinečnú možnosť otvoriť skóre, alebo poistiť vedenie v stretnutí hneď päťkrát. A viete kedy sa mužstvo dočkalo toľkých jedenástok na predchádzajúcich šampionátoch?

Nikdy. V posledných rokoch mali aj tí najväčší favoriti zhruba dvakrát, maximálne trikrát možnosť skórovať z bieleho bodu. Štyrikrát sa k pokutovým kopom dostali len Portugalčania vedení Eusébiom na MS 1966 a Holandsko v čele s Johanom Cruyffom na MS 1978.

Triumfálny návrat Argentínčanov do Buenos Aires Fotogaléria - 30 fotiek Všetky fotky
Argentínčania ukazujú trofej svojim krajanom...

Mohlo by sa zdať, že Argentínčania hrali pekný útočný futbal a jednoducho ich ofenzívnym esám nestíhali obrancovia súperových tímov. No každá jedna penalta odpískaná v prospech Argentíny na MS v Katare bola diskutabilná.

Pripomeňme si ich: Pád Nicolása Otamendiho pri rohovom kope v úvodnom súboji proti Saudskej Arábii, zákrok brankára Wojciecha Szczesneho, pri ktorom vyboxoval loptu a s ňou aj Lionela Messiho.

Milan Škriniar Čítajte viac Milan, je to na tebe. Inter prišiel so zrejme poslednou ponukou pre Škriniara

Ďalšími boli zákrok Holanďana Dumfriesa na Acuňu, v semifinále zastavil chorvátsky brankár Livakovič prenikajúceho Álvareza a vo finále pád Di Maríu po kontakte s Dembelém. Koľko z nich bolo oprávnených a koľko nie? O tom môžu fanúšikovia diskutovať celé hodiny.

Faktom je, že Argentíny nevynikala v takmer žiadnej z ofenzívnych štatistík. Skôr naopak – okrem odpískaných penált bola suverénom v počte inkasovaných žltých kariet (17) aj v počte nedovolených zákrokov 100.

Argentína, futbal Čítajte viac Messi až tretí, najdrahším je náhradník. Koľko stoja majstri sveta z Argentíny?

Je nespochybniteľné, že titul je v správnych rukách. Veď mužstvo okolo Lionela Messiho sa k nemu dopracovalo vďaka výsledkom. No cesta, ktorou sa k nim dopracovalo bola prinajmenšom zvláštna.

Celebrity, ktoré sa ukázali na MS v Katare Fotogaléria - 24 fotiek Všetky fotky
Bývalá svetová tenisová jednotka Novak Djokovič...
5. Lionel Messi Dávame do pozornosti Kto je najlepší strelec? Štatistiky MS vo futbale

© Autorské práva vyhradené

29 debata chyba
Viac na túto tému: #Lionel Messi #argentínska futbalová reprezentácia #MS vo futbale #pokutové kopy