Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Zelenskyj sa pred finále dostal na obraz. Chce svetový summit o mieri

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj navrhol v nedeľu usporiadanie svetového mierového summitu, ktorý by sa mohol konať ešte túto zimu.

18.12.2022 17:24
Volodymyr Zelenskyj Foto: ,
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
debata (31)

Spravil tak vo videoodkaze, o ktorom Kyjev dúfal, že ho odvysielajú pred prenosom finálového zápasu majstrovstiev sveta vo futbale v Katare. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters.

„Tieto majstrovstvá svetu znovu ukázali, že rôzne krajiny a národy môžu rozhodnúť o tom, kto je najsilnejší, v spravodlivej hre a nie v hre s ohňom,“ uviedol Zelenskyj po anglicky vo videu, ktoré zverejnila jeho kancelária.

Lionel Messi vo finále MS vo futbale v Katare. Čítajte viac Prekonal legendárneho Matthäusa. Messi má historický rekord MS

„Ponúkame svetu mierový plán. Je to úplne spravodlivé. Ponúkame ho, pretože vo vojne nie sú šampióni a nemôže nastať ani remíza. Oznamujem preto iniciatívu pre usporiadanie svetového summitu o mierovom pláne – už túto zimu. Cieľom tohto summitu bude zjednotiť všetky krajiny sveta ohľadom myšlienky svetového mieru,“ pokračoval ukrajinský prezident.

„Štadióny ostanú po zápase prázdne a po vojne ostávajú prázdne mestá… Pozrime si spolu finále a koniec vojny,“ zakončil Zelenskyj.

17390823 Čítajte viac Šampióni bez zárezu. V klube lavičkových majstrov je aj slávny Ronaldo

Televízia CNN v piatok informovala, že Zelenskyj požiadal Medzinárodnú futbalovú federáciu (FIFA) o povolenie predniesť posolstvo mieru pred finálovým zápasom MS vo futbale, ktorý sledovali stovky miliónov divákov po celom svete. FIFA jeho žiadosť podľa CNN zamietla.

Poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak na sociálnej sieti Twitter uviedol, že FIFA „ukázala, že dostatočne nerozumie katastrofe, do ktorej Rusko svet ženie tým, že začalo vojnu na Ukrajine“. Napokon sa však krátky odkaz k fanúšikom prostredníctvom televíznych obrazoviek dostal.

Kapitáni majstrov sveta. Čo postihlo legendy MS? Fotogaléria - 28 fotiek Všetky fotky
MS 1966 v Anglicku - Bobby Moore (Anglicko)...

© Autorské práva vyhradené

31 debata chyba
Viac na túto tému: #MS vo futbale #vojna na Ukrajine #Volodymyr Zelenskyj