Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Chorvátsko je futbalový zázrak. Odmieta sa podriadiť veľkým

Neboli takí dobrí ako pred štyrmi rokmi. Aj veľká väčšina expertov tvrdila, že ten tím má to najlepšie už za sebou. A predsa je z toho medaila.

18.12.2022 10:00
Chorvátsko, futbal Foto:
Chorvátski futbalisti na MS v Katare.
debata (3)

Chorvátski futbalisti si z Kataru odniesli bronz. V zápase o 3. miesto zdolali na svetovom šampionáte Maroko 2:1. Luka Modrič a spol. tak získali pre malú balkánsku krajinu už tretí vzácny kov na MS za celé štvrťstoročie a môžu sa tak pokojne porovnávať s Brazíliou, Francúzskom, či Nemeckom.

„Je to bronzová medaila, ale pre nás je ako zlatá,“ tešil sa po záverečnom hvizde tréner Zlatko Dalič, ktorý svoj tím priviedol v Rusku 2018 až do finále. Tentoraz ho o finálovú účasť obrala Argentína, ale „bronz ako zlato“ v prípade Chorvátska abslútne sedí.

„Vatreni“ sú totiž zázrak na futbalovom nebi, ktorý popiera elementárnu logiku. V najmasovejšom športe na svete udáva tón ani nie štvormiliónová krajina. Produkuje svetové hviezdy – kedysi priniesla Šukera, Bokšiča, Prosinečkiho a Bobana, potom Modriča, Rakitiča i Mandžukiča, v Dauhe zasa „vystrelila“ do veľkého futbalu Gvardiola, či Livakoviča.

Na tohtoročnom turnaji v Katare bolo Chorvátsko treťou najmenšou krajinou, resp. treťou najmenej ľudnatou. Wales má niečo málo cez tri milióny obyvateľov, Uruguaj približne tri a pol. Zatiaľ čo obe tieto reprezentácie nepostúpili ani zo skupiny, Chorváti si pobyt predlžovali takmer až do posledného dňa turnaja.

Finále je tu: Argentína alebo Francúzsko? Fotogaléria - 15 fotiek Všetky fotky
Ladislav Pecko, futbal: Francúzi neboli ako...

V skupine skončili druhí za Marokom, v osemfinále proti Japonsku žiaril gólman Livakovič, ktorý chytil tri penalty v rozstrele a potom Chorváti pripravili azda najväčšie prekvapnie na MS, keď dokonali skazu Brazílie.

Chorvátski futbalisti sa často dávajú za vzor aj Slovensku. „Veď keď to dokážu v Záhrebe, prečo nie aj my v Bratislave?“ Nuž, zázraky sa dejú, hoci nik netuší prečo. Kopírovať sa však nedajú. Táto krajina nemá iba výnimočných futbalistov, ale aj zlatých olympijských hádzanárov, vodných pólistov, nadštandardných basketbalistov, vďaka súrodencom Kosteličovcom tiež výnomočnú lyžiarsku minulosť, hoci snehu má len striedmo.

„A teraz si predstavte, že by sme mali zdroje ako ostatní,“ glosoval pre denník Marca neobyčajnú športovú vyspelosť niekdajśí výborný útočník Mate Bilič.

16. Dejan Lovren Čítajte viac Ty smrad jeden... Medzi Chorvátmi to po zisku bronzu poriadne iskrilo

Chorváti sa prebojovali na futbalové MS zo siedmich príležitostí až šesťkrát. Po bronzovom zápase proti Maroku sa ihneď vyrojili otázky, či bude v reprezentácii pokračovať aj Modrič, 37-ročný tvorca hry, najlepší futbalista planéty za rok 2018. Rodák zo Zadaru naznačil, že zostane minimálne v najbližšej Lige národov.

Mimochodom, aj tentoraz bol najlepším futbalistom Chorvátska na turnaji. Bol vždy a všade, celý mesiac sa absolútne odovzdával tímu. „Užívam si reprezentáciu, cítim sa šťastný. Stále si myslím, že môžem podávať výkony na vysokej úrovni,“ poznamenal po výhre nad Marokom.

Po siedmom zápase v Katare. Víťaznom. Chorváti odleteli domov naozaj ako víťazi.

423833942 Čítajte viac Mbappé ako Pelé? Francúzi sa porovnávajú s érou slávnej Brazílie
3 debata chyba
Viac na túto tému: #Katar #chorvátski futbalisti