Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Šiesty štart na MS, tretia medaila. Modrič a spol. berú z Kataru bronz

Futbalisti Chorvátska si vybojovali na na MS v Katare bronzové medaily. V súboji o bronz zvíťazil tím vedený kapitánom Luka Modričom nad Marokom 2:1. O góly Balkáncov sa postarali Joško Gvardiol a Milslav Oršič, jediný zásah Maroka zariadil Ašraf Darí.

17.12.2022 17:54
745241396 Foto:
Radosť Chorvátov po tom, čo si prevzali bronzové medaile po víťazstve nad Marokom 2:1.
debata (3)

Chorvátska reprezentácia tak pri svojej šiestej účasti na záverečnom turnaji získala už tretí cenný kov. Po MS 1998 vo Francúzsku (3. miesto) a striebru z posledného šampionátu v Rusku tak jej hráči vybojovali opäť bronzové medaily.

Maroko sa stalo prvým tímom z Afriky, ktorý sa dostal do semifinále MS, a konečné 4. miesto je pre krajinu najväčší úspech v histórii.

Svetový šampionát v Katare vyvrcholí nedeľňajším finále, v ktorom sa od 16.00 SEČ stretnú Argentína a Francúzsko.

o 3. miesto:
Chorvátsko – Maroko 2:1 (2:1)
Góly: 7. Gvardiol, 42. Oršič – 9. Dari. Rozhodovali: Al-Jassim – Al Marri, Al Maqaleh (všetci Kat.), ŽK: Ounahi, Amallah, 44.137 divákov.
Chorvátsko: Livakovič – Stanišič, Šutalo, Gvardiol, Perišič – Majer (66. Pasalič), Modrič, Kovačič, Oršič (90.+5 Jakič) – Kramarič (61. Vlašič), Livaja (66. Petkovič)
Maroko: Bounou – Hakimi, El-Yamiq (66. Amallah), Dari (64. Benoun), Attyat-Allah – Amrabat – El Khannous (56. Ounahi), Sabiri (46. Chair) – Ziyech, En-Nesyri, Boufal (64. Zaraoury)

Prvý polčas, predovšetkým úvodná desaťminútovka, priniesol viacero zaujímavých momentov, prvý z nich už v 3. minúte. Riskantnú rozohrávku Maroka zavŕšil brankár Bounou, ktorý z ostrého uhla takmer poslal loptu do vlastnej bránky.

V 7. minúte už Chorváti išli do vedenia, keď po priamom kope predviedli peknú kombináciu. Majer poslal centrovanú loptu do šestnástky na Perišiča, ktorý hlavou prihral na nepokrytého Gvardiola a ten taktiež hlavou prekonal Bounoua – 1:0.

Najlepšie snímky z duelu o bronz na MS vo futbale Fotogaléria - 20 fotiek Všetky fotky
Dobojované. Chorvátska radosť po konečnom hvizde.

Chorvátsky náskok však vydržal iba dve minúty. Aj Maročania gólovo udreli po priamom kope, keď loptu do vlastného pásma hlavou stečoval Majer a Dari zvíťazil v hlavičkovom súboji – 1:1. Modrič v 24. minúte vyzvŕtal súpera na hranici šestnástky, dostal sa k strele spoza hráčov, no Bounou sa nenechal prekvapiť.

Chorváti boli v prvom polčase aktívnejší, viac sa tlačili do ofenzívy a v 42. minúte im tesný náskok vrátil Oršič. Maročania najskôr pred šestnástkou zastavili ofenzívnu akciu Chorvátov, okamžite však prišli o loptu, ku ktorej sa po Livajovej prihrávke dostal Oršič a technickou strelou k vzdialenejšej žrdi obstrelil Bounoua – 2:1.

Siniša Mihajlovič Čítajte viac Spomienka na Sinišu: Môj strýko, Chorvát, chcel zabiť môjho srbského otca

Chorváti v druhom polčase kontrolovali tesný náskok, ale Maročanom nechýbala snaha o ofenzívu. V 74. minúte sa Gvardiol dostal do šestnástky súpera, po súboji s Amrabatom spadol, ale napriek chorvátskym protestom z toho nebol pokutový kop.

Vzápätí mohlo platiť nedáš-dostaneš, keď Chorváti nedostali centrovanú loptu do bezpečia, nepokrytý El-Nesyri sa dostal do šance, ale brankár Livakovič podržal svoj tím.

Gólovú poistku mohol priniesť Kovačič, ktorý sa v 87. minúte uvoľnil v pokutovom území, no ľavačkou tesne minul žrď. Záverečná snaha Maroka o vyrovnanie priniesla hlavičku En-Nesyriho, ktorý poslal loptu tesne nad bránku.

hlasy (zdroje: DPA, AFP):
Zlatko Dalič, tréner Chorvátska: „Je to bronzová medaila, ale pre nás je ako zlatá.“
Ivica Olič, asistent trénera Chorvátska: „Je to skvelý pocit odchádzať z turnaja po víťazstve. Chlapci veľmi chceli hrať finále a dni po prehre s Argentínou boli ťažké. Dnes sme dvihli hlavy a išli za víťazstvom.“
Mislav Oršič, strelec víťazného gólu: „Máme radosť z tohto triumfu, ale myslím si, že jeho skutočnú hodnotu oceníme až časom. Je to veľké víťazstvo. Bol to najdôležitejší zápas v mojej kariére a rád by som túto výhru venoval mojej rodine a našim fanúšikom.“
Walid Regragui, tréner Maroka: „Som sklamaný z druhej prehry po sebe. Je to pre nás trpká prehra, ale zaslúžená. Naši hráči už boli veľmi unavení. Tento zápas, ale aj celý turnaj, nám dal veľa a verím, že sme sa na ňom naučili veľa vecí. Som hrdý na to, že sme sa dostali medzi štyri najlepšie tímy sveta.“

5. Lionel Messi Dávame do pozornosti Kto je najlepší strelec? Štatistiky MS vo futbale

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #chorvátska futbalová reprezentácia #Luka Modrič #MS vo futbale #Katar 2022