Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Z bezdomovca najlepší hráč sveta. Lúči sa mozog aj duša Chorvátov

Súboj o bronz medzi Chorvátskom a Marokom bol určite posledným zápasom pre lídra Balkáncov, Luku Modriča, na majstrovstvách sveta. Príbeh inšpiratívnej opory reprezentácie a hráča Realu Madrid pritom začal kruto.

17.12.2022 14:30 , aktualizované: 20:53
12 chorvátsko modrič Foto:
Luka Modrič.
debata (3)

Modrič totiž vyrastal počas vojnového konfliktu v bývalej Juhoslávii. A keď mal päť rokov, bol bez stáleho domova. Futbal sa naučil hrať na parkovisku ubytovne pre utečencov a odtiaľ sa prepracoval do najväčších svetových arén.

Pri výnimočných výkonoch Lionela Messiho a kontroverzných chvíľach Cristiana Ronaldo bola rozlúčka Modriča s najcennejším dresom trochu v úzadí.

Najlepšie snímky z duelu o bronz na MS vo futbale Fotogaléria - 20 fotiek Všetky fotky
Dobojované. Chorvátska radosť po konečnom hvizde.

Po striebre z MS 2018 sa 37-ročná futbalová hviezda mohla s národným tímom rozlúčiť bronzom. A podarilo sa. Popravde, pre Chorvátov je bronz zo šampionátu skoro tým, čím je titul pre Argentínu. A Modrič je rovnako ako Messi motorom národného tímu aj napriek vysokému veku.

Didier Deschamps Čítajte viac Snažíme sa zostať pokojní. Francúzi riešia zastavenie šírenia vírusu

„Každé dieťa má sen, mojím bolo hrať vo veľkom klube a vyhrať dôležité trofeje,“ povedal pri zisku Zlatej lopty v roku 2018.

Vyrastal v dedine Modrici neďaleko Zadaru v bývalej Juhoslávii a jeho detstvo bolo kruto poznačené vojnou. Jeho otec bojoval v chorvátskej armáde a malý Luka žil s rodinou v kamennom dome svojho starého otca.

Mal päť rokov, keď Srbi chladnokrvne popravili jeho dedka, keď sa vracal domov od pasenia kôz. Ich dom bol podpálený. Nedávno sa tam vrátil a ukázal ho na svojom profile na Instagrame.

Rodina s malým Lukom skončila v utečeneckej ubytovni v Zadare. Modrič sa na parkovisku naučil základy futbalu.

„Toto je minulosť. Samozrejme, že tieto veci ovplyvňujú ľudí. To robí ľudí a národ odolnejšími,“ povedal Modrič, ktorého na začiatku kariéry Hajduk Split odmietol pre jeho malú postavu. A tak sa napokon presadil až v Diname Záhreb, odkiaľ sa cez Tottenham dostal do slávneho Realu Madrid.

Po zápase o bronz Modrič priznal, že je rozhodnutý nastúpiť v lete budúceho roka na finále Ligy národov. Vo finálovom turnaji sa Chorvátsko predstaví v spoločnosti Španielska, Talianska a Holandska.

„Neviem, či budem hrať až do ME v Nemecku v roku 2024. Užívam si reprezentáciu, cítim sa šťastný. Stále si myslím, že môžem podávať výkony na vysokej úrovni a chcem pokračovať minimálne do Ligy národov. Potom bude viac času myslieť na EURO. Teraz musím ísť krok za krokom,“ povedal podľa agentúry DPA po záverečnom zápase Chorvátska na MS v Katare.

Kapitáni majstrov sveta. Čo postihlo legendy MS? Fotogaléria - 28 fotiek Všetky fotky
MS 1966 v Anglicku - Bobby Moore (Anglicko)...
5. Lionel Messi Dávame do pozornosti Kto je najlepší strelec? Štatistiky MS vo futbale

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Real Madrid #chorvátska futbalová reprezentácia #Luka Modrič