Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Bitka generácií o titul. Messiho sen ohrozuje francúzska beštia

Podal mu ruku, ale on sa len nepríčetne díval do prázdnoty. Miešal sa v ňom hnev s frustráciou nad vlastnými výkonmi, fazónou mužstva a nenaplnených očakávaní argentínskeho národa.

18.12.2022 07:30
Kylian Mbappé Lionel Messi Foto:
Kylian Mbappé s Lionelom Messim v drese PSG.
debata

Uplynuli viac ako štyri roky, čo proti sebe stáli naposledy v najcennejších dresoch. Muži, ktorí stelesňujú rozdielne futbalové generácie. Obaja geniálni, každý iným spôsobom. Takým, ktorý dvíha ľudí zo sedadiel.

Mnohí si nedeľňajšie finále futbalových majstrovstiev sveta 2022 v Katare zapnú iba kvôli Argentínčanovi Lionelovi Messimu a Kylianovi Mbappému z Francúzska. A je to úplne v poriadku.

Zmeškať výmenu futbalových stráží by bola škoda. Veď jeden z nich 35 rokoch naháňa poslednú veľkú futbalovú trofej, ktorá v jeho bohatej vitríne chýba. Druhý sa zasa môže v 23 rokoch stať dvojnásobným majstrom sveta. Rekordér Pelé ma tri tituly.

Cenná lekcia

Hoci je vzájomná bilancia dvojice najlepších tímov 21. majstrovstiev sveta jasne naklonená na juhoamerický kontinent (6 výhier, 3 remízy, 3 prehry), európsky gigant si naposledy počínal podstatne lepšie.

Najbližší ľudia Lionela Messiho Fotogaléria - 16 fotiek Všetky fotky
Manželka, rodičia, súrodenci, deti, priatelia....

V osemfinále predošlého svetového šampionátu v Rusku zmietli Messiho Argentínu z kazaňského trávnika tromi gólmi za desať minút.

Bum! Bum! Bum! Benjamin Pavard 2:2. Kylian Mbappé 3:2. Kylian Mbappé 4:2. Vtedy devätnásťročný Francúz napodobnil Pelého – stal sa len druhým futbalistom, ktorý pred 20. narodeninami skóroval na majstrovstvách sveta. A márne utešoval sklamaného Messiho.

„Vyzlečení do naha,“ hlásil argentínsky denník La Nación 1. júla 2018.

Poviete si, že po prehre 3:4 s výborným mužstvom pritvrdé. Lenže v Argentíne sú nároky na reprezentáciu tvrdšie ako zákony. Prepracovaný francúzsky systém ukázal diery v argentínskej výstavbe útoku, defenzívnom postavení a tiež nedostatku ťahúňov – po hernej i mentálnej stránke.

728036133 Čítajte viac Zradil Brazíliu? Boh ťa v nedeľu korunuje. Messimu praje večný rival

„Keď ich nemáte, musíte sa zomknúť ako mužstvo. To nám chýbalo,“ vyhlásil Walter Samuel.

Dnes je asistentom trénera Lionela Scaloniho. Myšlienku o súdržnosti Albicelestes dotiahli do dokonalosti. A začala sa veľká argentínska rekonštrukcia. Na turnaji v Katare prišli o 36-zápasovú sériu nepozariteľnosti. Paradoxne, so Saudskou Arábiou.

„Užíval som si posledné štyri roky. Išli sme úspechom naproti. Verím, že dáme Argentíne to, čo zažila v minulosti,“ pripomenul Messi triumf partie okolo kapitána Diega Maradonu v roku 1986. Teda na turnaji, ktorý Messiho motivuje i straší.

V zostave Argentíny by ste teraz márne hľadali toľko veľkých mien ako v minulosti, ktoré sa nedokázali dohodnúť a zomknúť. Pred štyrmi rokmi s nimi bojoval – na ihrisku i v zákulisí – aj Messi. Dnes dáva pozor, aby v tíme nikto nevyskakoval.

Chorvátsko, futbal Čítajte viac Opäť sa ukázali: chorvátski hráči spievali pieseň, ktorá zvyšok Juhoslávie bolí

„Teším sa, že sa moja cesta na svetových šampionátoch skončí vo finále. Bude to môj posledný zápas a som za to vďačný. Ďalšie majstrovstvá sveta sú už príliš ďaleko,“ pripustil 35-ročný Messi.

Spoluhráči a rivali

Niekoľkokrát otvorene priznal, že Mbappému môže patriť budúcnosť po jeho i konci Cristiana Ronalda. Spoločne sa na tréningoch parížskeho Saint-Germain zabávajú a vtipkujú.

Mladík má pod Eiffelovou vežou zmluvu a postavenie, o akom sa Messimu v Barcelone ani nesnívalo. A tiež na drese PSG nosí desiatku – pre oboch súdenú v najcennejšom dre­se.

„Kylian je beštia. Veľmi silný v súboji jeden proti jednému, rýchly, vie si nájsť priestor a dáva góly. Roky ukazuje, akým je kompletným hráčom,“ predpokladal Messi.

Štatistiky zápasy nevyhrávajú, ale góly áno. A v nich sa Mbappému môže rovnať málokto. Na MS 2022 iba Messi – obaja majú po päť gólov, Argentínčan o asistenciu navyše (3).

01 mishelgerzig 1670663702 1 Čítajte viac Topmodelka v bikinách. S ňou si hviezda Realu líže rany po zlyhaní na MS

Rodák z Paríža dal za PSG 222 gólov a potreboval na to iba 302 zápasov. Pre tých, ktorí spochybňujú kvalitu Ligue 1 – Mbappé má za sebou 50 zápasov v Lige majstrov, 34-krát sa jeho meno objavilo na streleckej listine.

S Messim sú spoluhráčmi iba rok. Krátko predtým vypoklonkoval jeho Barcelonu z osemfinále Ligy majstrov v sezóne 2020/21 štyrmi gólmi (PSG doma remizovalo 1:1, na Nou Campe vyhralo 4:1).

„Snívam o hocičom. Chcem vyhrať všetko, čo sa dá. Ak chcete, som zástupca novej generácie. Raz sa skončia kariéry všetkých z nás. Vždy sa bude hľadať niekto iný a nový. Učiť sa od Lionela je veľké požehnanie. Byť na vrchole tak dlho bez prestávky? Klobúk dole,“ zamyslel sa Mbappé.

Na majstrovstvách sveta odohral trinásť zápasov. Dal deväť gólov. Od osemfinále s Poľskom však strelecky mlčí. Messi sa proti našim severným susedom nepresadil, ale vo zvyšných stretnutiach na MS potiahol minimálne jedným presným zásahom.

Po záverečnom hvizde si v Lusaile určite podajú ruky. Kto z nich bude hľadieť po prázdna?

Krásna Rose Bertramová (Mbappéová) Fotogaléria - 13 fotiek Všetky fotky
Krásna Rose Bertramová.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Lionel Messi #Kylian Mbappé #Katar 2022