Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Opäť sa ukázali: chorvátski hráči spievali pieseň, ktorá zvyšok Juhoslávie bolí

Reprezentanti Chorvátska spôsobili na majstrovstvách sveta vo futbale búrku nevôle. Za všetko môže pieseň, ktorú tím spieval na galavečere po štvrťfinálovom postupe cez Brazíliu. Video zverejnil na sociálnej sieti Instagram tréner Zlatko Dalič. Na videu je vidieť, ako Chorváti spoločne spievajú neslávne slávnu pieseň "Lijepa li si".

16.12.2022 10:00
Chorvátsko, futbal Foto:
Chorvátski futbalisti na MS v Katare.
debata (42)

Ide o skladbu v podaní skupiny Thompson, ktorej názov pochádza od značky zbraní – používal ich jej zakladateľ a vodca Marko Perković počas vojny na Balkáne. Samotná pieseň „Lijepa li si“ má mimoriadne kontroverzný text.

Odvoláva sa okrem iného na Chorvátsku republiku Herceg-Bosna, štát existujúci v rokoch 1991–1994 počas občianskej vojny v Bosne a Hercegovine. Twitterový účet BiHFootball zaoberajúci sa bosnianskym futbalom vysvetlil: „Pre Bosniakov Herceg-Bosna, výraz použitý v piesni, symbolizuje koncentračné tábory, znásilňovanie, mučenie, nútené práce a vraždy.“

Chorvátov za to kritizoval Hakan Şükür, legendárny turecký útočník, tretí na MS 2002 v Južnej Kórei a Japonsku. Za Bosniakov sa prihovoril na sociálnej sieti. „Som s Bosnou a Hercegovinou. Je to neprijateľné! Aká hanba pre Chorvátsko,“ napísal Şükür.

Kapitáni majstrov sveta. Čo postihlo legendy MS? Fotogaléria - 28 fotiek Všetky fotky
MS 1966 v Anglicku - Bobby Moore (Anglicko)...

Nie je to prvýkrát, čo skupina Thompson a jej pieseň vyvolali vo svete futbalu veľkú kontroverziu. V roku 2018, hneď po majstrovstvách sveta v Rusku, oslavoval Perkovič, obvinený zo šírenia fašizmu, druhé miesto Chorvátov. Onedlho si pieseň „Lijepa li si“ zaspieval aj brankár Bayernu Mníchov Manuel Neuer, ktorý však vysvetlil, že jej slovám nerozumie a nechce nikoho uraziť.

Hoci spomínaná skladba vyvoláva množstvo kontroverzií, v Chorvátsku je už niekoľko rokov obrovským hitom. V krajine pri Jadrane na nej nevidia nič nevhodné.

Kylian Mbappé Čítajte viac Všetko je na kamere. Argentínčania nehorázne urážali Mbappého
42 debata chyba
Viac na túto tému: #chorvátski futbalisti #Katar 2022