Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Lúčenie legiend. Ronaldo plakal, Messi čaká na nesmrteľnosť

Štrnásť rokov sedeli na tróne svetového futbalu. Cristiano Ronaldo, Lionel Messi, Luka Modrič, Robert Lewandowski. Od roku 2008 vždy jeden z nich vyhral anketu o najlepšieho futbalistu sveta. Všetci štyria sa predstavili aj v Katare.

17.12.2022 07:30
Collage Maker-16-Dec-2022-06.16-PM Foto:
Cristiano Ronaldo a Lionel Messi.
debata

A všetci štyria sa v Katare lúčili so svetovou scénou. Odchádzali z nej so zvesenými hlavami a so slzami v očiach. S výnimkou argentínskeho mesiáša Messiho. V nedeľu sa predstaví vo finále majstrovstiev sveta. Stále môže snívať, že vo svojej svetovej derniére privedie na futbalový Olymp argentínsky národný tím.

To je posledná vec, ktorú nielen jeho rodná krajina od neho očakáva. To je posledný triumf, ktorým by umlčal všetkých tých, ktorí ho stále porovnávajú s božským Diegom. Po všetkých úspechoch, ktoré si Messi pripísal, mu pripomínajú posledný rest.

Maradona priviedol ako kapitán tím k titulu majstra sveta. Messi ešte nie, ale na katarských trávnikoch môže urobiť aj posledný krôčik do futbalovej večnosti. Aj Maradona miloval Messiho. Vnímal ho ako svojho nástupcu. V roku 2010 vzal sám do rúk osud argentínskeho futbalu.

Reprezentáciu priviedol na šampionát do Juhoafrickej republiky ako tréner. A veril, že je schopný s mladým Lionelom, ktorý v čase turnaja oslávil 23 rokov a bol čerstvým držiteľom titulu najlepšieho futbalistu sveta, vrátiť ju na piedestál svetového futbalu.

Gianni Infantino Čítajte viac Byť apolitický sa vyplatí. FIFA oznámila rekordné príjmy za MS v Katare

„Keby nebolo Lionela a nemohli by ste ho vidieť s loptou, futbal by nebol taký krásny," vzdal hold Messimu na africkom šampionáte Maradona, ktorý získal titul s Argentínou na MS 1986 v Mexiku. Lenže Argentínčania po štyroch výhrach zažili v Afrike úder ako od Muhammada Aliho, ako emotívne komentoval tréner štvrťfinálový debakel s Nemeckom (0:4). Messi rázne odmietal prirovnania s Maradonom.

„Už len kvôli nemu sa za ne hanbím. Nie som najlepší na svete, lebo som to nepotvrdil na majstrovstvách sveta. Chcem raz vyhrať s Argentínou šampionát, aby sa aj o mne v budúcnosti vravelo, že som bol veľký hráč," vyhlásil.

Najbližšie k vytúženému cieľu mal v roku 2014 v Brazílii. Po finálovom zápase na legendárnej Maracane mu odovzdali Zlatú loptu pre najlepšieho hráča turnaja a svet obletela fotografia, ako so sklonenou hlavou stíska trofej, ktorá by u každého iného vyvolávala pocit eufórie. „Záležalo mi iba na trofeji za titul majstra sveta," vravel s neskrývanými rozpakmi a so smútkom v hlase.

Argentínskemu futbalovému hrdinovi nevyšli ani MS 2018 v Rusku. V osemfinále ich poslali domov neskorší šampióni Francúzi. Katar je jeho posledná šanca. „Diego sa na nás pozerá z neba a ženie nás dopredu,“ vravel na začiatku turnaja.

745019940 Čítajte viac Skolila ho leukémia. Zomrela legenda Juhoslávie Siniša Mihajlovič

Vedel, čo jeho tím čaká v semifinále proti Chorvátom. Ešte mal v živej pamäti, ako ich tento súper sfúkol troma gólmi v druhom polčase v Nižnom Novgorode v D-skupine MS pred štyrmi rokmi. „Chorvátsko je lepšie, ako si mnohí myslia. Nie každý dokáže vyradiť Brazíliu. Ale my veľmi túžime vyhrať tento šampionát. Sme tím, ktorý vie, čo robí,“ pripomínal po semifinálovej výhre (3:0).

Druhý Messi sa už nenarodí

Môže v nedeľu získať titul majstra sveta, ktorý by mu definitívne zabezpečil futbalovú nesmrteľnosť? „V živote a ani vo futbale sa na spravodlivosť nedá spoliehať. Ale ak Messi získa titul majstra sveta, potom poviem, že osud bol k nemu spravodlivý. Už vyhral všetko, už mu chýba len tento titul," vraví niekdajší úspešný reprezentant Ľubomír Moravčík.

A keď argentínska ikona titul nezíska? „Nemusí smútiť. Existuje veľa výborných hráčov, ktorí nezískali skoro nič, žiadne trofeje. A on by mal všetko. Možno ani to nie je pre niekoho úplne spravodlivé. Ale Messi je futbalový génius, ktorému patrí táto pocta. Prial by som mu ju. Mne by neprekážalo, ak by jeden hráč prvý raz vyhral všetko na svete," pokračuje Moravčík, ktorý si zahral na MS 1990, kde československé mužstvo postúpilo do štvrťfinále. Vyradilo ho Nemecko, ktoré o niekoľko dní oslavovalo titul majstra sveta.

Kapitáni majstrov sveta. Čo postihlo legendy MS? Fotogaléria - 28 fotiek Všetky fotky
MS 1966 v Anglicku - Bobby Moore (Anglicko)...

Podľa neho sa už taký druhý hráč nenarodí. „Prídu určite ďalší vynikajúci futbalisti, ktorí nás budú zabávať. Ale toľko trofejí, toľko rekordov už nikto mať nebude. Ani v hokeji nemôže nik dostihnúť Gretzkého, hoci sa o to pokúšali už mnohí. Zostáva The Great One,“ domnieva sa nitriansky rodák. Argentína sa šiesty raz predstaví vo finále majstrovstiev sveta. Z doterajších piatich pokusov premenila dva na veľký triumf. „Povedzme na rovinu: Argentína by bez Messiho už bola dávno doma," vyzdvihuje prínos legendy Moravčík.

Messi je najúspešnejší futbalista prvých dvoch dekád tohto storočia. Šesťkrát ho vyhlásili za najlepšieho hráča na svete. Ale len o jednu trofej menej vlastní Cristiano Ronaldo. Každý z nich je iný. Futbalový svet sa rozdelil na dve polovice a debaty nemali konca-kraja. Kto je lepší: Cristiano či Lionel?

Najväčšia hviezda na lavičke

Ronaldo má za sebou rovnako úžasnú kariéru, ktorá trvá viac ako pätnásť rokov. Vlani priviedol Portugalsko k titulu majstrov Európy, ale na svetovom šampionáte sa nikdy výraznejšie nepresadil. Dvakrát mužstvo stroskotalo v osemfinále (2010 a 2018) a raz sa lúčilo s turnajom už v skupine (2014). Hneď na prvom Ronaldovom šampionáte v Nemecku 2006 bolo konečnou štvrťfinále.

V Katare mohli Portugalčania zopakovať svoj najväčší úspech. V Anglicku 1966 so skvelým Eusébiom vybojovali bronz. Málokto pochyboval, že aj pri Perzskom zálive sa predstavia aspoň v semifinále. To im však nečakane vyfúklo Maroko.

Nemecko, Ukrajina, knižný veľtrh, Zelenskyj, príhovor uarus Čítajte viac Dostal košom od FIFA. Zelenskyj chcel hovoriť pred finále MS vo futbale

Ronaldo sa po tesnej prehre (0 : 1) ponáhľal z ihriska do šatne. Kamery i objektívy fotoaparátov zachytili slzy, ktoré sa kotúľali po jeho tvári. Najhorší rok odvtedy, ako vstúpil na veľkú futbalovú scénu, mal smutnú pointu. Jeho smolou je, že mnohí posudzujú jeho kariéru podľa posledných zopár mesiacov, keď jeho výkonnosť už nebola famózna ako pred niekoľkými sezónami.

Najskôr vypadol zo zostavy Manchestru United. V Katare už bolo jasné, že na Old Trafford sa nevráti. Ale to nebolo všetko: potom si vypil kalich horkosti do dna. Muž, na ktorom stál a padal desať rokov národný výber, sa nezmestil ani do jeho základnej jedenástky.

Fernando Santos ho najskôr stiahol po vyše hodine hry z ihriska v zápase s Kórejčanmi. Hviezdnemu útočníkovi sa to nepáčilo, reagoval nahnevane. A v osemfinále proti Švajčiarsku ho posadil tréner na lavičku. Vytiahol ho z nej až pätnásť minút pred koncom, to už Portugalsko viedlo 5:1 a mladý Ramos, ktorý ho v útoku nahradil, mal na konte hetrik. Ale všetky oči sa upierali od začiatku najmä na Ronalda. Diváci na Lusail štadióne od prvých minút skandovali jeho meno a želali si jeho návrat na ihrisko.

Srbsko, Kosovo, Aleksandar Vučič Čítajte viac Srbský prezident nepraje Chorvátom, bratia sú vraj v Maroku. Vysvetlil prečo

Po zápase nielen portugalské médiá špekulovali, že Ronaldo chcel opustiť tím. Hráč i tréner to popreli. Santosa viaže s Ronaldom dlhoročné priateľstvo. „Cristiano nebol príliš nadšený, keď sa dozvedel, že nenastúpi v základnej zostave. Ale nehľadajte sa tým nijaké senzácie, bol to len strategický ťah. Oslavoval všetky góly, ktoré sme strelili. Je čas, aby ste ho nechali na pokoji," reagoval kouč.

Figo: Ronaldo mal hrať od začiatku

Šesťdesiatosemročný Santos patril medzi najstarších trénerov na šampionáte. Reprezentáciu vedie už osem rokov. Drží sa svojej zásady. „Pozerám sa najmä na mužstvo, z neho ťaží každý hráč. Hviezdy sú iba na nebi a nikdy nie osamote,“ pripomína.

Ronaldo chýbal v základe aj vo štvrťfinále proti Maroku. To už nebola prechádzka ružovým sadom ako proti Švajčiarsku. Na Santosa sa sypala kritika. Aj slávny Luis Figo tvrdil, že Ronaldo mal hrať od prvej minúty a Portugalsko by nevypadlo. Ronaldo nastúpil v 51. minúte na svoj 196. zápas v reprezentačnom drese, čím opäť zlepšil portugalský rekord. Ale počet gólov nezvýšil. Zostal na cifre 118.

„S Cristianom Ronaldom na lavičke sme majstrovstvá sveta nemohli vyhrať. Víťazstvo nad Švajčiarmi bolo skvelé, ale nemôžete to urobiť v každom zápase. Nechať Ronalda medzi náhradníkmi bola chyba a za túto prehru je zodpovedný tréner a realizačný tím,“ pustil sa Figo do Santosa.

Collage Maker-15-Dec-2022-03.23-PM Čítajte viac Rakovina, infarkt aj zlyhania na lavičke. Ako skončili kapitáni víťazov MS?

Slovenská legenda Ľubomír Moravčík si to nemyslí. „To je zložitá debata. Ak by Ronaldo proti Maroku vôbec nenastúpil, tak to beriem. Ale on hral s nadstaveným časom prakticky celý polčas. Tréner mu dal šancu, ale ani s ním sa to nepodarilo. Gól nedal, hoci do konca zápasu mal dosť času. Portugalčanom v tomto zápase nebolo víťazstvo súdené, aj keď hrali dobre. Našiel sa niekto, kto im odolal. To bolo to isté, čo dokázali Chorváti proti Brazílii. Odolali jej a strelil jej jeden gól."

Moravčík pozorne sledoval Ronaldovi cestu v posledných mesiacoch. „Do Kataru už necestoval v najlepšom rozpoložení. Uškodilo mu, že nehrával v Manchestri. Je stále dobrý hráč, dokáže dávať góly, ale tréner sa rozhodol pre inú možnosť. A náhradník Ramos dal hetrik. To bola Ronaldova smola. Nečudujem sa, že proti Maroku Santos opäť postavil Ramosa a Ronaldovi prischla úloha žolíka. Taký hráč by mal zostať nad vecou. Bol vždy fantastický zakončovateľ, ale pre tvorbu hry nie je taký podstatný ako Modrič či Messi,“ tvrdí.

Nedotknuteľný. Kým vyhráva

Skúsený slovenský tréner Milan Lešický mal v mužstvách, ktoré viedol, tiež výrazné osobnosti, hoci na inej výkonnostnej úrovni. Musel sa naučiť s nimi pracovať.

„Mať v tíme futbalistu, akým je Ronaldo, je veľká výhoda, ale zároveň aj zložitá záležitosť. Tréner musí vedieť, čo na neho platí, a nájsť s ním súzvuk. Kým Ronaldo vyhrával Portugalsku zápasy, tak sa mu všetko prepáčilo. Keď to už robiť nebude, začne rýchlo padať. Prestal hrávať v klube, čo aj veľkí majstri pocítia, herná prax každému chýba. Stratil istotu. Je to síce sólový hráč, ale vynikajúci. Prvotriedny atlét, skvele fyzicky pripravený, strašne rýchly. Jeho výskok je fenomenálny. Lopta letí do šestnástky dve sekundy a hráč si ju musí nájsť v priestore v najvyššom bode, čo je nesmierne ťažké. Inak gól nedá. Na to treba obrovský talent. To sa dá ťažko natrénovať. Buď to vie, alebo nie. Ronaldo to vie, aj preto je výnimočný," zdôrazňuje Lešický.

Ronaldo 7 nuda Čítajte viac Vráti sa Ronaldo do Portugalska? Šéf FC Porto na to odpovedal jasne

Zužitkuje Cristiano Ronaldo tieto svoje tromfy ešte na ihrisku? Na druhý deň po sklamaní v zápase s Marokom pripustil, že jeho túžba po zisku titulu majstra sveta sa rozplynula. Na končiacich sa MS strelil jediný gól, ale napriek veľkému katarskému sklamaniu sa stal prvý futbalistom histórie, ktorý skóroval na piatich šampionátoch. Najsledovanejší športovec planéty vzápätí na instagrame uviedol: „Nebudem robiť unáhlené závery. Veľa sa popísalo i špekulovalo. Ale moja oddanosť Portugalsku je neotrasiteľná. Nikdy som sa neotočil chrbtom k spoluhráčom a mojej vlasti."

Zdôraznil, že sa usiloval vydať v každom zápase zo seba všetko. „Nikdy som sa nevzdal svojho sna. Žiaľ, ten sen sa skončil. Ďakujem Portugalsku i Kataru. Bol to krásny sen, pokým trval.“ Ronaldo zatiaľ z futbalu neodchádza. Ale jeho slová vyznievali ako rozlúčka s majstrovstvami sveta. O štyri roky sa uskutočnia až v troch krajinách – USA, Kanade a Mexiku. Portugalská legenda bude mať v tom čase 41 rokov…

5. Lionel Messi Dávame do pozornosti Kto je najlepší strelec? Štatistiky MS vo futbale

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Cristiano Ronaldo #Robert Lewandowski #Lionel Messi #Luka Modrič