Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Francúzi pred finále čelia nepríjemnosti. Deschamps tuší dôvod

Kylian Mbappé proti Lionelovi Messimu. Najnovšia futbalová superhviezda a 7-násobný najlepší hráč sveta, ktorí sú zároveň spoluhráčmi vo francúzskom klube Paríž Saint-Germain, budú proti sebe stáť v nedeľňajšom finále (16.00 SEČ)) majstrovstiev sveta v Katare.

15.12.2022 13:36 , aktualizované: 15:05
Didier Deschamps Foto: ,
Tréner Francúzska Didier Deschamps so zverencom Youssoufom Fofanom.
debata (12)

Francúzi v stredajšom semifinále ukončili historickú cestu Maročanov a po víťazstve 2:0 si zahrajú v dueli o zlaté medaily na druhom svetovom šampionáte po sebe.

Zverenci Didiera Deschampsa sú dvojnásobní majstri sveta a ako tretie mužstvo v histórii môžu triumfovať na dvoch „mundialoch“ za sebou. Doposiaľ sa to podarilo iba Talianom (1934, 1938) a Brazílčanom (1958, 1962).

Belgicko Katar Futbal MS2022 1/2 Maroko fanúšikovia Brusel Čítajte aj Delobuchy pri vianočnej výzdobe. Nepokoje po semifinále si vyžiadali život chlapca

Maročania na turnaji dominovali v držaní lopty, ale na senzačný postup do finále nedosiahli. Dôležitým faktorom pri víťazstve obhajcu titulu 2:0 bol rýchly gól.

Afrického zástupcu čaká v sobotu o 16.00 SEČ súboj o bronz proti Chorvátsku.

„Les Bleus“ zvíťazili prvýkrát na turnaji bez gólového príspevku jedného z dvojice Kylian Mbappé a Olivier Giroud. Výborný výkon podal opäť Antoine Griezmann, ktorý dokázal okrem tvorby hry aj schopnosť odoberania lôpt hlboko na vlastnej polovici.

„Myslím si, že som sústredenejší a viac vyrovnanejší. Musím zostať nohami na zemi a sústrediť sa na finále,“ uviedol pre agentúru AP tridsaťjedenročný hráč Atlética Madrid, ktorý dostal v Deschampsovom tíme pri neúčasti N'Gola Kanteho novú rolu v stredovej formácii.

Psychickú výhodu získali Francúzi hneď v úvode zápasu. V 5. minúte sa celá defenzíva zamerala v šestnástke na zakončujúceho Kyliana Mbappého, pričom úplne nekrytý zostal Theo Hernández. Ľavý obranca v ťažkej pozícii volejom prekonal marockého brankára Bona.

„Bol som úplne sám. Videl som, že Kylian chcel vystreliť, lopta sa však odrazila a ja som sa vrhol do nej a skóroval. Som na to hrdý,“ povedal pre agentúru AFP autor prvého gólu.

Vyrovnanie mohla priniesť v 10. minúte dobre mierená strela Ounahiho, ktorá natiahla brankára Huga Llorisa. Francúzsky kapitán sa vyznamenal aj v závere prvého polčasu, keď koncom prstov vytlačil na žrď efektné nožničkové zakončenie Jawada El Yamiqa.

Maročania boli aktívni v ofenzíve aj po zmene strán.

Sľubné šance však nedokázali efektívne zrealizovať. Už bez zraneného ofenzívne ladeného Noussaira Mazraouiho neprekonali organizovanú defenzívu Francúzska.

Zoe Cristofoli Čítajte aj Jej vyvolený schladil Maroko. Tigricu z Verony sa nedá prehliadnuť

"Moji hráči dali do zápasu všetko. Zašli tak ďaleko, ako len mohli. Teraz je pre nich náročné prijať prehru, pretože chceli písať históriu.

Majstrovstvá sveta sa však nedajú vyhrať zázrakom, musíte to urobiť tvrdou prácou," poukázal na kvalitatívny rozdiel oboch tímov tréner severoafrického tímu Walid Regragui, ktorý zároveň vyzdvihol súpera:

"Za predošlých dvadsať rokov môžeme povedať, že Francúzsko je najlepšou futbalovou krajinou na svete. Som hrdý na to, že som vo Francúzsku vyrastal.

Niekedy musí francúzsky futbal čeliť kritike. Majú však najlepších hráčov, trénerov a najlepší tím. Ak by Francúzsko vyhralo vo finále, mohli by sme si povedať, že sme prehrali s majstrom sveta."

Kylian Mbappé Čítajte aj Mbappého maximálka? Prekonali ju viacerí, najrýchlejší Slovák z Eura by zaostal

„Potrebujeme všetku našu silu, všetku našu energiu, aby sme mohli čeliť veľmi konkurencieschop­nému tímu s Messim, ktorý je jednou z legiend tohto športu,“ povedal francúzsky brankár a kapitán Hugo Lloris.

V 78. minúte vytiahol francúzsky tréner Didier Deschamps dôležitého striedajúceho žolíka. Iba minúta na ihrisku stačila Randalovi Kolo Muanimu, aby dokázal prvým dotykom s loptou na turnaji zvýšiť na konečných 2:0.

V predošlých zápasoch pritom dostával prednosť ako striedajúci hráč Kingsley Coman.

„Kingsley nastúpil v poslednom zápase, ale ani dnes popoludní sa necítil najlepšie, takže nebol stopercentný,“ vysvetlil päťdesiatštyriročný francúzsky kouč, ktorý naznačil, že za ochorenie niektorých hráčov môže aj katarská klimatizácia.

"Je neustále zapnutá, takže máme niekoľko prípadov so symptómami podobnými chrípke, ale budeme sa snažiť zabrániť jej šíreniu.

Hráči na trávniku vynakladajú veľa úsilia, a tak ich imunitný systém trpí. Vaše telo je oslabené a ste náchylnejší na infekciu. Musíme byť opatrní," dodal Deschamps.

Ten verí, že na finále bude fit Adrien Rabiot, ktorý proti Maroku nenastúpil. Okrem Rabiota vypadol zo zostavy proti africkému tímu aj obranca Dayot Upamecano. Od utorka sú obaja izolovaní od zvyšku mužstva.

Vysoké teploty trápia aj spomínaného Comana. Deschamps verí, že do nedele budú všetci k dispozícii.

Najrýchlejší futbalisti na MS + top Slovák na ME Fotogaléria - 21 fotiek Všetky fotky
20. Facundo Pellistri (Uruguaj, 20 rokov): 34,8...
12 debata chyba
Viac na túto tému: #Lionel Messi #Kylian Mbappé #MS vo futbale 2022 #Katar 2022