Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Prehra Francúzov v Katare by Macronovi mohla uškodiť v Maroku

Druhý semifinálový zápas na MS vo futbale bude mať zvláštnu príchuť: počnúc fanúšikmi a končiac politikou.

14.12.2022 16:52
Kylian Mbappé Foto: ,
Francúzsky kanonier Kylian Mbappé. Veľa ľudí marockého pôvodu, ktorí žijú vo Francúzsku, nebude drukovať jeho tímu v semifinále, pretože si viac želajú výhru marockých futbalistov.
debata (3)

Vo Francúzsku veľa divákov nebude dnes večer drukovať reprezentantom krajiny galského kúta a hovorí sa o tom, že výsledok zápasu s Marokom môže zohrať úlohu na poli diplomacie.

Francúzsko má státisíce obyvateľov marockého pôvodu, ktorí sa tam narodili, a tiež veľa tých, čo priamo pochádzajú z Maroka.

Mnohí z tých, čo dostali priestor v médiách, povedali, že by ich potešilo, keby do finále postúpili marockí futbalisti. Hovoria v zmysle, že Francúzom drukovali, keď získalo trofej na MS v rokoch 1998 a 2018, teraz prišiel rad na to, aby sa radovali africké levy.

maroko, francúzsko Čítajte viac ONLINE: Senzácia sa nekoná. Do finále mieria Francúzi

Marocké zastúpenie vo francúzskej populácii je nemalé: keď sa zrátajú tí, ktorí sa vo Francúzsku narodili ako potomkovia imigrantov z Maroka, a tí, ktorí odtiaľ pochádzajú, dovedna je ich približne 1,75 milióna. (Krajina galského kohúta má približne 65,6 milióna obyvateľov.)

A prečo sa zmieňuje politika? Už vo štvrtok, čiže deň po dnešnom semifinále, priletí do Rabatu šéfka francúzskej diplomacie Catherine Colonnaová.

„Skóre zápasu môže zavážiť. Prípadné víťazstvo levov z Atlasu môže posilniť Maroko psychologicky zoči-voči Francúzsku, viesť k jeho tvrdším požiadavkám," napísal Fréderic Bobin, korešpondent francúzskych novín Le Monde, ktorý sa venuje severnej Afrike.

Oba štáty sú historicky silno previazané, pretože Francúzsko malo dlhý čas koloniálnu nadvládu nad veľkou časťou súčasného Marockého kráľovstva. Táto africká krajina získala nezávislosť v roku 1956 po tom, čo sa Paríž a Španielsko vzdali svojich koloniálnych nárokov.

Porovnanie: Maroko vs. Francúzsko Foto: Pravda, SITA/AP
maroko, francúzsko Porovnanie: Maroko vs. Francúzsko

Francúzsko-marocké medzištátne vzťahy sú v posledných rokoch poznačené dvomi veľkými problémami. Až takými, že viedli k ochladeniu vzťahov medzi Parížom a Rabatom. Každá strana sa hnevá na druhú v jednom pálčivom prípade.

V lete 2021 vypukol škandál, keď sa objavilo tvrdenie, že Maroko tajne odpočúvalo mobilný telefón francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona.

Na tento účel malo použiť špiónske technické zariadenie značky Pegasus, ktoré vyrába Izrael (podozrenie padajúce na vládu v Jeruzaleme vtedy uškodilo aj vzťahom Paríža so židovským štátom).

Macron bol pred viac ako dvomi rokmi zvlášť nahnevaný, pretože Francúzsko a Maroko sú spojenci a také veci sa medzi blízkymi partnermi nerobia.

Marockí Beckhamovci: Achraf Hakimi a Hiba Abouková Fotogaléria - 16 fotiek Všetky fotky
Achraf Hakimi, Hiba Abouková. Spoznajte slávny...

Rabat mal pritom odpočúvať nielen šéfa Elyzejského paláca, ale aj 15 členov francúzskej vlády. Maroko označilo tvrdenia o odpočúvaní za nezmysel, no kauza doteraz zaťažuje bilaterálne vzťahy.

Na druhej strane Maroko sa namosúrilo na Francúzsko pre jeho vízovú politiku. Táto kríza nastala v septembri 2021, čo pri pohľade do kalendára naznačuje, že mohlo ísť o revanš za údajné odpočúvanie Macrona a viacerých ministrov.

„Francúzsko vtedy drasticky obmedzilo počet vydávaných víz Maročanom," pripomenul korešpondent Bobin. Paríž sa rozhodol postupovať tak, že zamietne až polovicu marockých žiadostí o víza.

Dopisovateľ Le Monde to pripísal slabej ochote marockých úradov prijímať ilegálnych migrantov, ktorí prišli z Maroka do Francúzska. Zrejme však nebola náhoda, že toto rozhodnutie Paríža prišlo len niekoľko týždňov po vypuknutí aféry s odpočúvaním…

WCup France Poland Soccer Čítajte viac Šok u majstrov sveta, dve opory ochoreli. Koho nasadí Deschamps?

Sprísnenú vízovú politiku v tom čase Francúzsko uplatňovalo už aj vo vzťahu k občanom Alžírska a Tuniska.

V prvom prípade bol tiež počet zamietnutých víz okolo 50 percent, v prípade Tunisanov však menší – približne 30 percent. Najväčšiu nevôľu však nová vízová politika Paríža spomedzi troch afrických krajín jednoznačne vyvolala v Maroku.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Emmanuel Macron #MS vo futbale 2022 #Katar 2022 #futbalisti Francúzska