Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Keď hovorí Messi, aj argentínsky prezident musí byť ticho a počúvať

V týchto dňoch je to hádam viac ako samotný život. Krajina, ktorá má nemalé problémy, našla spôsob, ako to všetko dať opäť dokopy.

14.12.2022 14:22
argentína, chorvátsko Foto: ,
Futbalisti Argentíny.
debata

Štyridsaťpäťmi­liónová Argentína pred finále majstrovstiev sveta dýcha ako jeden muž. Keď hrajú Lionel Messi a spol., spoločnosť je akoby posadnutá. Po spálenej šanci si povzdychne, po strelenom góle plače od nadšenia.

Vitajte v aktuálne najfutbalovejšom kúte na zemi.

Z pazúrov biedy

Súčasná ekonomická situácia v Argentíne je viac ako pochmúrna. Predpokladá sa, že ročná inflácia dosiahne 130 percent a bankovka v hodnote tisíc peso, mimochodom najväčšia v obehu, vám sotva postačí na empanadu (tamojšie korenisté pečivo) a šálku kávy.

Napriek tomu sú argentínske dresy – originálne aj fejkové – po celej krajine takmer úplne vypredané. Tie najlacnejšie momentálne stoja okolo sto amerických dolárov. Ak aj do obchodov dorazia nové zásoby, rýchlo je po nich.

Ohlasy po zápase Argentína - Chorvátsko Fotogaléria - 12 fotiek Všetky fotky
Blick.ch (Švaj.): Kráľovské duo vystrelilo pre...

Napriek bolestivej inflačnej kríze, ktorá nahlodala tamojšie peňaženky, Argentínčania patria medzi najväčších kupcov vstupeniek na nie lacnom katarskom turnaji.

Národný letecký dopravca Aerolineas Argentinas dokonca pripravil pred štvrťfinálovým i semifinálovým duelom špeciálne lety do Perzského zálivu, taký veľký je o zápasy La Albicelestes záujem.

Futbal je v Argentíne obrovskou vášňou. Ľudia ho milujú a niektorí dokonca nelogicky stavajú nad rodinu a iné naozaj dôležité veci v živote.

Možno je to aj preto, aby unikli nekompromisnej realite. Krajina väčšinu času ekonomicky stráda a ľudia sa nejakým spôsobom snažia izolovať od nepríjemných momentov a sklamaní.

Futbal je fenomén, opora, ku ktorej sa Juhoameričania upínajú, keď im nie je najlepšie. Napokon, je to kožená lopta, ktorá mnohé deti na tomto kontinente vytiahla z pazúrov biedy.

APTOPIX WCup Argentina Croatia Soccer Čítajte viac Šou velikána Messiho. Argentína si po šiestykrát zahrá o titul

Aj v súčasnom argentínskom výbere nájdete hráčov, ktorým v detstve nebolo dopriate. Napríklad aj Messimu alebo Ángelovi Di Maríovi, rodákom z Rosaria. Druhý z nich údajne často ani nemal čo do úst.

S chudobou súvisí aj veľká kriminalita. Všeobecné odporúčanie vo väčšine veľkých argentínskych miest znie – buďte opatrní.

Predtým, ako modro-bieli v sobotu nastúpili na štvrťfinálový zápas proti Holandsku, tamojšia spravodajská televízia vysielala zábery naživo z najväčšieho športového baru v Buenos Aires, fanúšikom sprostredkovala príbeh 60-ročného muža, ktorého zabili pri prestrelke drogových gangov.

Portál The Athletic pred pár dňami priniesol čitateľom aktuálnu reportáž priamo z Argentíny – pripomína, že väčšina obchodov a reštaurácií vyžaduje, aby ste pred vstupom do priestorov zazvonili na zvonček. V ďalších vás pre istotu obslúžia iba cez okienko.

„Miestni vám hovoria, aby ste sa pozerali cez plece, pretože lúpeže tu sú na dennom poriadku. Pred desiatimi rokmi to tak nebolo, ale teraz je to realita. Argentína sa zmenila,“ zdôrazňuje autor.

Keď vraví Messi

Zmenila aj nie. Zostáva futbalová ako takmer žiadna iná krajina na svete. Futbal milujúca. Na futbale závislá. Vraví sa, že aj rozhodnutia vlády, ktoré ovplyvňujú verejnosť, sa prijímajú počas majstrovstiev sveta, pretože spoločnosť je v tej chvíli „rozptýlená“. Je to tak už od čias prezidentovania Juana Peróna.

Najlepšie to nedávno vystihol reprezentačný brankár Emiliano Martínez: „Keď hovorí Messi, dokonca aj náš prezident musí držať ústa a počúvať,“ vtipne glosoval.

Cristiano Ronaldo Čítajte viac Je to tu! Ronaldo prehovoril o budúcnosti v reprezentácii

Argentínčan Aldo Baéz, ktorý celú kariéru strávil na slovenských ligových trávnikoch, nám pred zápasom s Chorvátskom povedal, že ak Messi prinesie domov titul majstra sveta, pre ľudí bude znamenať viac ako súčasná hlava štátu Alberto Fernández.

Áno, toto je Argentína a futbal. Takýto má vplyv, to všetko pre ňu znamená…

Krajina čaká na titul majstra sveta od roku 1986. Na futbalový trón ju vtedy doviedol nezabudnuteľný Diego Maradona. Legendárny hráč, ktorý zomrel pred dvomi rokmi, je pre väčšinu obyvateľov dodnes najväčším Argentínčanom všetkých čias.

Jeho „jazda“ na mexickom Mundiale dala zabudnúť na traumatizujúcu vojnu o Falklandské ostrovy. Jeho „Božia ruka“ proti Anglicku bola pre mnohých rukou naozajstného boha.

Cristiano Ronaldo Čítajte viac Je to tu! Ronaldo prehovoril o budúcnosti v reprezentácii

Argentína však odvtedy čaká. Prebojovala sa do dvoch finále (1990, 2014), no v oboch padla po zhodnej prehre 0:1. Pri tej druhej bol už aj Messi.

Dlho bol tým „až po Diegovi“. Futbalovým géniom, ktorý mal viac uznania všade vo svete, len doma zostával „chladným futbalovým driblérom bez srdca“.

Keď však v júli 2022 priviedol krajinu k triumfu na Copa América, majstrovstvách Južnej Ameriky, niečo sa zmenilo. Portál Al Jazeera to opísal, akoby niekto sňal „z argentínskeho chrbta ťažký batoh“.

„Mali sme za sebou dve prehraté finále na Copa América a neúspech na MS 2014. Cítili sme, že nikdy nič nevyhráme. Nevyhráme, nevyhráme, nevyhráme!“ vysvetľoval Scaloni pred začiatkom turnaja v Katare.

Jedna emócia

Argentína však teraz verí. Televízne prenosy sa začínajú o tri hodiny skôr ako samotný zápas, stoly v športových baroch sú dávno vopred rezervované a stovky tisíc ľudí pripravené vyjsť von na oslavu víťazstva.

Priamy prenos na platforme Twitch od bývalého futbalistu Sergia Agüera, ktorý spovedal Messiho, sledovalo neuveriteľných 250-tisíc divákov.

WCup France Poland Soccer Čítajte viac Šok u majstrov sveta, dve opory ochoreli. Koho nasadí Deschamps?

Majstrovstvá sveta sú v Argentíne zjednocujúcou silou. „Je to jediný moment, v ktorom všetci prežívame rovnaké emócie,“ vraví Viviana Vilaová, prvá žena, ktorá komentovala zápasy na šampionáte v roku 2018.

„Môže to byť radosť alebo smútok. Ale dve alebo tri hodiny budeme všetci prežívať rovnaké emócie,“ dodala.

Jeden za všetkých, všetci za jedného. Na Argentínu čaká v nedeľu posledný boj a nebude v ňom iba jedenásť mužov na ihrisku. Najprv jeden spoločný veľký nádych – po ňom sa o titul pobije celá modro-biela krajina.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Lionel Messi #Diego Maradona #MS vo futbale 2022 #Katar 2022 #futbalisti Argentíny #Lionel Scaloni