Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Šou velikána Messiho. Argentína si po šiestykrát zahrá o titul

Futbalisti Argentíny sa stali prvými finalistami MS v Katare, keď deklasovali Chorvátsko 3:0. Hlavnou postavou duelu bol kapitán Juhoameričanov Lionel Messi - jeden gól dal a na dva prihral Julianovi Álvarezovi.

13.12.2022 21:55 , aktualizované: 23:03
APTOPIX WCup Argentina Croatia Soccer Foto: ,
Hlavné postavy semifinálového triumfu Argentíny - Lionel Messi a Julian Álvarez.
debata (15)

Argentína tak postúpila do záverečného boja o titul majstrov sveta po šiestykrát v histórii. Majstrovskú trofej si vybojovala v rokoch 1978 a 1986, v rokoch 1930, 1990 a 2014 vo finále neuspela.

Jej finálový súper vzíde z druhej semifinálovej dvojice Francúzsko – Maroko, ktorú čaká vzájomný zápas v stredu od 20.00 SEČ.

Kapitán Argentíny Lionel Messi nastúpil na svoj 25. zápas na MS, čím vyrovnal 24-ročný rekord Nemca Lothara Matthäusa. Štartom vo finále vytvorí nové maximum.

Prvé semifinále na MS vo futbale v obrazoch Fotogaléria - 17 fotiek Všetky fotky
Prvý dôležitý moment semifinále: Brankár...

Proti Chorvátsku strelil svoj 11. gól na svetovom šampionáte, čím sa osamostatnil na čele najlepších argentínskych strelcov na MS. Šampionát v Katare je jeho piaty v kariére, strelil na ňom už päť gólov.

Argentína vykročila za postupom vydarenou druhou polovicou úvodného polčasu. V 34. minúte Messi gólom z penalty otvoril skóre a o päť minút Julian Alvarez zakončil efektnú individuálnu akciu. Táto dvojica sa v 69. minúte postarala aj o tretí gól svojho tímu, keď Messi po prieniku vytvoril pozíciu pre Alvareza.

semifinále:
Argentína – Chorvátsko 3:0 (2:0)
Góly: 34. Messi (11 m), 39. a 69. Alvarez. Rozhodovali: Orsato – Carbone, Giallatini (všetci Tal.), ŽK: Romero, Otamendi – Livakovič, Kovačič, 88.966 divákov.
Argentína: E. Martinez – Molina (86. Foyth), Romero, Otamendi, Tagliafico – De Paul (74. Palacios), Paredes (62. Martinez), Fernandez, Mac Allister (86. Correa) – Messi, Alvarez (74. Dybala)
Chorvátsko: Livakovič – Juranovič, Lovren, Gvardiol, Sosa (46. Oršič) – Brozovič (50. Petkovič) – Kovačič, Modrič (81. Majer) – Pašalič (46. Vlašič), Kramarič (72. Livaja), Perišič

Prvý polčas vyznel gólovo pre Argentínu 2:0, no Chorváti jej boli v úvodnej polhodine vyrovnaný súper. Viackrát sa pokúšali o ofenzívne akcie, ktoré však neviedli k výraznej gólovej príležitosti. Taká sa nezrodila ani v 28. minúte, keď Modričov priamy kop obrana Argentíny dokázala odvrátiť.

Zápas sa začal lámať od 32. minúty. V nej argentínsky útočník Alvarez dostal loptu za obranu, brankár Livakovič ho fauloval a Messi z pokutového kopu otvoril skóre. Livakovič síce vystihol smer jeho strely, ale tá bola príliš prudká a presne umiestnená – 1:0.

744343241 Čítajte viac Kolabujúci fanúšikovia, sanitky v akcii. Maročania spôsobili ošiaľ

Messi potom v 39. minúte v stredovom kruhu posunul loptu Alvarezovi a ten sa postaral o jeden z najkrajších gólov šampionátu. Postupoval sám až k chorvátskemu brankárovi, aj so šťastím sa zbavil brániacich Lovrena a Sosu a zblízka upravil na 2:0.

Argentína mala hru pod kontrolou a ešte do prestávky mohol jej náskok navýšiť Mac Allister, no hlavou neprekonal pohotového Livakoviča.

V 58. minúte si Messi vymenil loptu s Fernandezom, dostal sa až pred Livakoviča, ale ten zmaril jeho šancu. O päť minút bolo rušno pred brankárom Argentíny Martinezom po Lovrenovom zakončení, ale Chorváti nedosiahli kontaktný gól.

WCup Qatar Soccer Čítajte viac FIFA narazila na odpor. Infantino dostal košom od veľkoklubov

Dvojgólový náskok dal Argentíne sebaistotu a jej hráči sa v druhom polčase prezentovali taktickým výkonom. Vyhli sa chybám, nehrnuli sa do riskantnej ofenzívy a čakali na chyby.

V 69. minúte Argentína opäť ťažila zo šikovnosti Messiho, ktorý si v akcii na pravom krídle nenechal vziať loptu Gvardiolom, dostal sa do šestnástky a spätnou prihrávkou pripravil pozíciu pre Alvareza – 3:0. Tento gól definitívne zlomil odpor Chorvátov, ktorí už v záverečnej dvadsaťminútovke nedokázali vyvinúť ofenzívny tlak a naštrbiť sebavedomú hru súpera.

hlasy (zdroj: AP, AFP):
Lionel Messi, kapitán Argentíny: „Prežívam veľa emócií. Je nádherné vidieť našich fanúšikov, našu argentínsku futbalovú rodinu, ktorá je tu s nami počas celého turnaja. Ideme do finále a to je to, čo sme chceli. Po prehre v prvom zápase na turnaji sme si boli istí, že tento tím sa posunie vpred.“
Julian Alvarez, útočník Argentíny: „Som veľmi šťastný. Zaslúžili sme si to, hrali sme výborne. Veľmi sa tešíme na finále.“
Zlatko Dalič, tréner Chorvátska: „Vytvorili sme si šance, ale dnes nám chýbal skutočný útočník. Gratulujem Argentíne k víťazstvu. Chlapcom nemôžem nič vyčítať. Musíme dvihnúť hlavy, ideme do boja o tretie miesto. Počas turnaja sme do toho dali vždy všetko. Dnes je to zaslúžená prehra.“

5. Lionel Messi Dávame do pozornosti Kto je najlepší strelec? Štatistiky MS vo futbale

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Lionel Messi #argentínska futbalová reprezentácia #MS v katare