Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Problémy s peniazmi i osobnosťou. Ktorý z prehliadaných si zahrá finále?

Hráč, ktorý nehrá v klube, nemá čo robiť v reprezentácii. Staré klišé trénerov národných tímov vyslovil napríklad aj ten, ktorý vedie Slovákov - Francesco Calzona.

14.12.2022 13:30
debata

Didier Deschamps ani Walid Regragui sa ho pri svojich sedmičkách nedržia. Kouči Francúzska a Maroka dajú v dnešnom semifinále majstrovstiev sveta (20.00, RTVS Šport) šancu tvorcom hry, ktorí v klube nenastupujú v základnej zostave.

Antoine Griezmann kvôli ekonomickým dôvodom, Hakim Ziyech zasa osobným.

Menej minút, menšia cena

Bolo to čudné stretnutie. Griezmann sa stretol s prezidentom Atlética Madrid Enriquem Cerezom. Bolo to pár dní po tom, čo sa skompletizoval návrat rodáka z Maconu do španielskej metropoly.

„Mal si počúvnuť Eriku,“ podpichol Cerezo francúzsku hviezdu.

Marockí Beckhamovci: Achraf Hakimi a Hiba Abouková Fotogaléria - 16 fotiek Všetky fotky
Achraf Hakimi, Hiba Abouková. Spoznajte slávny...

Griezmannova manželka Erika Choperenová totiž v roku 2019 radila svojmu milému, aby do FC Barcelona neprestupoval. Nepočúvol a dva roky sa poriadne vytrápil. Keď sa v posledný prestupový deň leta 2021 dotiahol jeho návrat do Atlética, poriadne si odfúkol.

„Minútu po polnoci som bol veľmi šťastný, ale dovtedy poriadne nervózny, aby sa to stihlo dotiahnuť,“ cituje Griezmanna The Athletic.

Keď sa prevalili detaily jeho dvojročného hosťovania, expertom padali sánky. Na jej konci – budúce leto – sa do nej s veľkou pravdepodobnosťou pustia právnici Barcelony i Atlética.

A spustia boj o to, kto zaplatí zostávajúce milióny. Griezmann by mal z Barcelony natrvalo odísť 1. júla 2023 za 40 miliónov eur. Avšak ak splní jednu podmienku.

Zjednodušene vysvetlené – ak Griezmann odohrá za dve sezóny aspoň 45 minút v polovici zápasov, zaplatí Atlético Barcelone 40 miliónov eur. Ak sa tak nestane, Katalánci podľa The Athletic nedostanú na základe klauzuly o odohratých minútach nič.

fanúšikovia maroka Čítajte viac Tretí deň D pre Maroko. Mužstvo zázrakov zbierali kade-tade

Madridčania začali špekulovať až v tejto sezóne. V uplynulej bol Griezmann v podstatnej väčšine zápasov v základnej zostave, veľakrát odohral plnú minutáž. Lenže cez leto Atlético finančne pritlačili k múru návraty Alvára Moratu a Saula Niguéza z hosťovaní.

Výsledok? V úvodných siedmich zápasoch La Ligy odohral vždy menej ako tridsať minút. Keď sa Simeoneho opýtali, prečo sa to deje, odpovedal pragmaticky.

„Som klubový hráč, držím s Atléticom.“

Neodvádza maximum

Podobne nenahraditeľný v tvorbe hry národného tímu je aj Ziyech. Dvadsaťdeväťročnému mágovi nefungujú jeho kúzla na nové vedenie Chelsea. Zaujal to staré, keď sa ešte na jeseň 2019 Londýnčania vytrápili s najslávnejším holandským klubom.

„Ziyech bol neskutočný,“ priznal vtedajší kouč Chelsea Frank Lampard. „Dával nám šancu na víťazstvo,“ pridal sa Erik Ten Hag, ex-tréner Ajaxu.

maroko, francúzsko Čítajte viac ONLINE: Senzácia sa nekoná. Do finále mieria Francúzi

Maročanovu kopaciu techniku na Britských ostrovoch prirovnávali k tej, ktorú ukazovala legenda Manchestru United David Beckham. Až na to, že Ziyechovi tvrdá anglická liga i nekompromisní tréneri Chelsea nezapasovali. A teda si na Stamford Bridge veľa z jeho kumštu neužili.

„Niekedy mám pocit, ako by neodviedol svoje maximum,“ nechal sa počuť Thomas Tuchel, s ktorým Chelsea získala vlani trofej Ligy majstrov.

Kým na majstrovstvách sveta odohral Ziyech v piatch zápasoch Maroka dovedna 450 minút (všetkých päť zápasov), na klubovej úrovni pri deviatich štartoch len 270. Koučovi Maroka Waidovi Regraguimu to neprekáža.

„Hakim je pre naše mužstvo nenahraditeľný. Ak o ňom niekto tvrdí, že nedáva mužstvu všetko, tak ho nepozná. Sledovať jeho hru je radosť,“ reagoval na „klebety“ Regragui.

Ktorý z prehliadaných špílmachrov si zahrá v Katare finále?

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Antoine Griezmann #MS vo futbale 2022 #Katar 2022 #Hakim Ziyech #futbalisti Maroka #futbalisti Francúzska