Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Tretí deň D pre Maroko. Mužstvo zázrakov zbierali kade-tade

V semifinále. Proti obhajcovi titulu. V deň, keď si všetci mysleli, že dávno budú doma. Futbalisti Maroka vyzvú na majstrovstvách sveta Francúzsko.

14.12.2022 11:00
fanúšikovia maroka Foto:
Porovnanie: Maroko vs. Francúzsko
debata (1)

Sú prvou africkou reprezentáciou, ktorá zabojuje o finále. Arabskí futbalisti sa – po tom, ako z turnaja poslali domov Španielsko a Portugalsko – pokúsia o zázrak číslo tri.

Ak raz budeme spomínať na šampionát v Katare, bez ohľadu na to, kto dnes uspeje, bude marocký tím jedným z najväčších príbehov.

Mužstvo, s ktorým nik nepočítal, sa vzbúrilo všetkým predpovediam. Pritom pár mesiacov pred začiatkom podujatia malo úplne iné problémy.

Marockí Beckhamovci: Achraf Hakimi a Hiba Abouková Fotogaléria - 16 fotiek Všetky fotky
Achraf Hakimi, Hiba Abouková. Spoznajte slávny...

Avokádová hlava

Keď sa Marocká futbalová federácia v auguste rozhodla odvolať renomovaného trénera Vahida Halilhodžića – iba tri mesiace pred majstrovstvami sveta – mnohí dvíhali obočie. Napokon, bol to bosniansky kouč, kto úspešne previedol túto krajinu cez kvalifikáciu do Kataru 2022.

Na marocký trénerský trón zasadol Walid Regragui a o správnosti tohto neštandardného postupu už dnes nikto nepochybuje…

Regragui svojim spôsobom stelesňuje príbeh tohto úžasného tímu. Pre svoju holú hlavu ho prezývali „Rass l’Avocat“ (avokádová hlava) a na ihrisku bol odjakživa tvrdohlavým a neústupčivým obrancom.

A hoci sa nenarodil priamo na severe Afriky – na svet prišiel vo Francúzsku – za Maroko odohral 45 duelov.

Jeho trénerský príbeh je ako z príručky pre úspešného kouča. Kam prišiel, tam sa mu darilo. V minulosti prebral priemerný marocký klub FUS Rabat v strede tabuľky a zanedlho ho priviedol k doteraz jedinému ligovému titulu.

zväčšiť Porovnanie: Maroko vs. Francúzsko Foto: Pravda, SITA/AP
maroko, francúzsko Porovnanie: Maroko vs. Francúzsko

Krátko pôsobil v Katare, kde vyhral súťaž s Al Duhail SC, aby sa opäť vrátil domov. S Wydadom Cassablanca ovládol ligu i africkú Ligu majstrov.

Regraguiho často porovnávajú s Josém Mourinhom, nielen kvôli taktickej disciplíne, ale aj pre hviezdne manažérske schopnosti. Obe vlastnosti zúročil aj na majstrovstvách sveta. Veď Maroko odohralo na turnaji viac ako 400 minút a inkasovalo iba raz – aj to bol nešťastný vlastný gól s Kanadou v poslednom zápase skupiny.

Pre Maroko znamená šampionát veľa. Nielen hráči, ale aj Regragui prišiel do Perzského zálivu aj so svojimi rodinami. Zábery, ako tréner po zápasoch so Španielskom a Portugalskom beží na tribúnu za mamou, obleteli svet.

„Počas celej jeho hráčskej i trénerskej kariéry som za ním nikdy necestovala. Už viac ako 50 rokov žijem vo Francúzsku a toto je prvé podujatie, kvôli ktorému som odišla z Paríža,“ zdôraznila pre arabské médiá jeho mama Fatima.

Navždy Maročan

Nálada v tíme je momentálne zmesou všetkého. Od futbalovej posadnutosti až po nacionalistické šialenstvo, takto oglosoval marocký úspech český Reflex. Pritom aj samotnú skladbu tímu sprevádzali doma v Rabate viaceré otázky. Regragui do katarskej výpravy nominoval až štrnásť hráčov, ktorí sa nenarodili v Maroku.

Je to viac ako polovica mužstva.

maroko, francúzsko Čítajte viac ONLINE: Senzácia sa nekoná. Do finále mieria Francúzi

"Za toto som bojoval. Pred šampionátom sme mali veľa problémov s chlapcami narodenými v Európe a mnohí novinári sa pýtali, prečo nejdem hrať s futbalistami z Maroka.

Teraz všetkým ukazujeme, že každý Maročan je Maročan. Keď príde do národného tímu, chce umrieť, chce bojovať. Ako tréner som sa narodil vo Francúzsku a nikto mi nevezme srdce, ktoré bije pre moju krajinu," zamyslel sa rodák z Corbeil-Essonnes neďaleko Paríža.

Ľuďom s marockým pôvodom je totiž často jedno, kde sa narodili a kde žijú, neustále sa obracajú ku svojim koreňom a vlasti svojich rodičov či starých rodičov.

Napokon, aj jeden z najlepších marockých hráčov na turnaji, Achraf Hakimi, sa narodil v Španielsku, ale podľa vlastných slov sa nikdy ako Španiel necítil.

„Je dobré, že hráči sa rodia v Nemecku, Taliansku, Španielsku, Francúzsku, Holandsku, Belgicku – každá krajina má vlastnú futbalovú kultúru, my sme vytvorili mix a som s tým veľmi spokojný,“ teší sa Regragui.

Youssef En-Nesyri Čítajte viac Maroko píše dejiny, vyradilo aj Portugalcov! Ronaldov sen sa skončil v slzách

Nielen tím je súdržný, jednotné je aj Maroko. Fotografie z najväčších miest – od Rabatu, cez Marakéš až po Casablancu – obleteli svet. Severoafická krajina je jednoducho hore nohami.

A oslavuje sa aj inde – keď Maročania zdolali v skupine Belgicko, v centre Bruselu to vyzeralo všelijak. Tešili sa aj v Paríži, Amsterdame či iných európskych metropolách, kde žije početná marocká diaspóra.

„Ak máš pokrvné spojenie s Marokom, navždy si Maročanom,“ komentovala pre web Middle East Eye futbalová fanúšička Fatima Hajádová.

Všade doma

V Marockom kráľovstve žije takmer 37 miliónov obyvateľov, ďalšie štyri však hľadajú svoje šťastie v cudzine. Len vo Francúzsku ich je 1,2 milióna, takmer 900-tisíc v Španielsku, státisíce v Holandsku, Belgicku alebo dokonca v Izraeli.

Z nedávneho prieskumu vyplýva, že až 60 percent mladých Maročanov, ktorí žijú v Európe, aspoň raz za rok odcestuje domov. Marocké domácnosti, ktoré by nemali príbuzného v cudzine, prakticky neexistujú. „Aj preto je Maroko doma vo viacerých častiach sveta,“ pripomína Reflex.

Gad Elmaleh Čítajte viac Komik vedel vopred, že Ronaldov tím zlyhá a jediný gól dá Maroko

Aj do Kataru ich prišli desiatky tisíc, na zápase proti Francúzsku nebude chýbať ani marocký kráľ Muhammad VI. Účasť v semifinále je pre africký futbal prelomovou záležitosťou, prípadný postup do finále by bol hádam najväčšou udalosťou v histórii krajiny.

„Chyťte ma, mne sa hádam iba sníva,“ vravel po postupe do semifinále brankár Yassine Bounou. „Maroko je pripravené čeliť komukoľvek na svete. Zmenili sme mentalitu generácie, ktorá príde po nás. Odteraz budú všetci vedieť, že marockí hráči dokážu robiť zázraky.“

V Katare ich majú na svedomí už niekoľko. Ale kto povedal, že skončili?

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #MS vo futbale 2022 #Katar 2022 #futbalisti Maroka #futbalisti Francúzska