Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Posledná šanca hrať o titul. Pre jednu z legiend sa skončí životná misia

Vyhrať môže len jeden. Po jednoznačnom výsledku i tiahlej dráme. Vďaka uragánu v prvom polčase i na pokutové kopy. V okresnej súťaži aj na MS. Futbal je krásny i krutý. V semifinálovom súboji Argentíny a Chorvátska sa Lionelovi Messimu alebo Lukovi Modričovi rozplynie veľký sen.

13.12.2022 09:00
Lionel Messi a Luka Modrič Foto:
Po osemfinále MS v Rusku 2018 sa tešil Luka Modrič, Lionel Messi smútil. Podarí sa Chorvátom vyradiť Argentínu aj teraz?
debata

Väčšine z miliónov nestranných futbalových priaznivcov po celom svete sa dnes večer bude jedno oko tešiť a druhé plakať. „Vyhrať majstrovstvá sveta bol môj najväčší cieľ, ale už sa nikdy nesplní," lamentoval Portugalčan Cristiano Ronaldo po vypadnutí s Marokom.

Jedna z najväčších ikon opúšťala ihrisko v slzách a niečo podobné postretne aj kapitána Argentíny či Chorvátska.

Správne proroctvo

Keď sa obaja stretli 9. marca tohto roku naposledy, hlavným hrdinom bol Karim Benzema. V odvete osemfinále Ligy majstrov to vyzeralo s Realom Madrid zle. Španielsky veľkoklub prehral v Paríži s Messim a spol. 0:1.

Krátko pred koncom prvého polčasu otvoril skóre odvetného duelu Kylian Mbappé. Lenže potom hernú taktovku vzal z rúk Marca Verattiho domáci Modrič a Benzema za 17 minút strelil hetrik.

Aj posledné meranie síl s Modričom v národných dresoch má pre Messiho trpkú príchuť. Chorváti po bezgólovom prvom polčase stretnutia F-skupiny MS 2018 zmietli súpera v tom druhom.

Collage Maker-12-Dec-2022-01.02-PM Čítajte viac Chorváti ako chudobní príbuzní. Zárobky Messimu a spol. môžu závidieť

Diváci v Nižnom Novgorode neverili vlastným očiam, keď Ante Rebič, Modrič a Ivan Rakitič uštedrili Argentíne jednu z najväčších prehier (0:3) na svetových šampionátoch. „Nemôžeme hrať takto naivne, inak sa naša cesta skončí veľmi rýchlo," prorokoval Messi.

Jeho slová sa do bodky naplnili. A opäť v tom nájdeme francúzsky motív. Les Blues zdolali azda v najlepšom zápase MS 2018 Argentínu 4:3 a vyprevadili ju z turnaja už po osemfinále. Vo finále sa potom stretli s Chorvátmi. Po výhre 4:2 oslavovali druhý titul majstrov sveta (predtým v 1998).

„Bolí to, ale keď čas bude plynúť, zlepší sa to. Neuspieť vo finále je hrozné, ale taký je šport. Niekto musí vyhrať a niekto prehrať. Opúšťame Rusko so vztýčenými hlavami," hodnotil Modrič najbolestivejšiu prehru v kariére.

375645531 Čítajte viac Chorváti bijú na poplach. Argentínčania plánujú v semifinále veľkú špinavosť

Keď so spoluhráčmi odchádzal z ihriska, chorvátski fanúšikovia skandovali, že pre nich sú majstrami sveta. Podobne sa k futbalistom postavili aj chorvátske médiá. Viaceré s nich s dôvetkom, že výnimočná futbalová generácia nevyužila poslednú šancu pozlátiť svoje umenie…

Nevysoké ikony

Finálové sklamanie zo svetového šampionátu dôverne pozná aj Messi. Stupnica bolesti od 0 po 10 by Argentínčanom na gól Nemca Maria Götzeho v predĺžení posledného zápasu MS 2014 bola primalá. Zaujímavosťou je, že Messi sa stal najlepším hráčom turnaja a to isté sa podarilo Modričovi o štyri roky neskôr.

„Táto cena ma nezaujíma, nič ma nezaujíma. Momentálne ma žiadna vec na svete nedokáže utešiť. Chcel som doniesť Argentíne trofej majstrov sveta. Som sklamaný a nahnevaný," smútil Messi po prehre 0:1 s Nemeckom.

S Modričom proti sebe nastupovali pravidelne deväť rokov ako lídri Barcelony a Realu Madrid. O dva roky mladší (Messi má 35, Modrič 37) a tri centimetre nižší (169 cm – 172 cm) rodák z Rosária patrí k najlepším hráčom katarského turnaja.

Vanja Bosničová Čítajte viac Modričova Vanja vybavila prestup za milióny, ale na sociálnych sieťach je nula

V piatich zápasoch mal prsty v šiestich góloch Argentíny z desiatich – štyrikrát skóroval sám, dva razy asistoval. Podľa špecializovaného portálu WhoScored je s hodnotením 8,09 druhým najlepším hráčom vyraďovacej fázy MS 2022. Pre porovnanie – Modrič je až 84. v poradí (6,96). Chorvátskemu virtuózovi chýbajú čísla, v Katare zatiaľ neskóroval a nemá ani asistenciu.

„Obaja dostanú opravný finálový termín. Možno by sme dopriali, aby si zahrali vo finále aj Messi aj Modrič, ale svetový šampionát je nemilosrdný. Chorváti vyradili Brazíliu, ktorá ich podcenila. Argentína sa musí z omylu rivala poučiť. Inak sa Messiho životná misia skončí," uzavrel niekdajší anglický reprezentant Ian Wright.

Platy semifinalistov z Argentíny a Chorvátska Fotogaléria - 20 fotiek Všetky fotky
20. Germán Pazella - Argentína
Ročný plat: 4...
Katar 2022 Dávame do pozornosti Kto, s kým a kedy? Kompletný program MS vo futbale

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Lionel Messi #chorvátska futbalová reprezentácia #argentínska futbalová reprezentácia #Luka Modrič