Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ak Messi získa titul, bude viac ako prezident, vraví Baéz. Slovensko si vraj zamiloval

Žiť v koži Argentínčana musí byť v tieto dni špeciálne, veď jednu z najfutbalovejších krajín sveta delia od zisku titulu už iba dve víťazstvá. Aldo Baéz (34), rodák z Buenos Aires, strávil prakticky celú kariéru na Slovensku. Jeho novým domovom je Trenčín, no srdce zostáva modro-biele.

12.12.2022 19:44
Argentína, futbal Foto:
Argentínski futbalisti.
debata (1)

V utorok večer bude biť v obrovskom tempe – futbalovom prestissime. „Práve som zliezol z kolobežky, ruky mi idú odpadnúť, ale poďme na to,“ zasmial sa 34-ročný stredopoliar druholigového Šamorína, keď sme ho vyzvali na rozhovor.

Ako dobre by vám teraz bolo doma v Argentíne, žiadna zima, žiadny mráz…

Ale čoby, veď je december a k nemu patrí zima i sneh. Mám tri deti a som tu už vlastne doma. Aj Vianoce sú tu o niečo krajšie. Rozprávkovejšie.

Keď sa dnes opýtame Argentínčana, ako sa má, môže odpovedať aj inak, ako „dobre“?

Poviem len jedno slovo: pokora. Všetko je zatiaľ dobré, ale čaká nás veľmi ťažký zápas. Proti Chorvátom to bude masaker.

Máte informácie, ako to momentálne vyzerá v Argentíne?

V tejto chvíli veselo. Doma mám súrodencov, po každom zápase mi posielajú videá, takže viem, čo sa tam deje. Ulice sú plné, ľudia sa zabávajú. Človek má pocit, akoby sme už vyhrali. Atmosféra sa hádam ani nedá opísať. Dnes nenájdete jediného Argentínčana, ktorý by neriešil futbal.

Nie je vám ľúto, že tieto pocity nezdieľate spolu s krajanmi?

Štvrťfinálový zápas proti Holandsku sme sledovali u svokrovcov. Prišiel aj švagor a všetci si to užili takmer ako ja. Kričali sme, objímali sa, bola to veľmi dobrá spoločnosť. Dostal som sa do rodiny, ktorá má rada futbal. Vždy fandili Juhoameričanom. Keď hralo Chorvátsko s Brazíliou, ja som bol na strane Modriča a spol., ale oni to viac priali Neymarovi.

Vari ste sa báli, že Argentíne sa v semifinále do cesty postaví veľký rival?

O to nejde, v tejto fáze už nie je ľahký súper. Ale som Argentínčan a preto nikdy nebudem fandiť Brazílii (smiech). Nech hrá s kýmkoľvek, trebárs aj s Nemšovou.

Na začiatku turnaja to ani s Argentínou nevyzeralo ružovo…

Prehra so Saudmi ma šokovala, priznávam, bol som nervózny, lebo Poliaci i Mexičania sú silní. Našťastie to dobre dopadlo, úvodná prehra možno mužstvu napokon pomohla.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Baez Aldo (@aldobaez88)

Aj na MS 1990 v Taliansku prehrala Argentína úvodný duel s Kamerunom 0:1…

Stop, prosím, už nepokračujte, toto sa nesmie povedať nahlas, lebo všetci vedia, ako sa to napokon skončilo (Argentína prehrala vo finále s Nemeckom 0:1, pozn. red.). Radšej na to nemyslím. Hovorí sa, že zlý začiatok, šťastný koniec, tentoraz by to mohlo byť takto.

Penaltový rozstrel s Holandskom pred pár dňami ste si užili?

Boli to nervy, ale veril som nášmu brankárovi. Celý zápas som stál, ani raz som si nesadol. Doma sme sa rozprávali, či by som si postavil loptu na biely bod – viete, tu nekopete iba za klub, ale za celý národ. Za Argentínu. Išiel by som.

Mimochodom, videli ste niekedy Lionela Messiho takého nervózneho ako po stretnutí s Holandskom?

Najprv som netušil, čo sa vlastne stalo, prečo takto reaguje, potom som si však pozrel argentínske webové stránky, dosť ho provokovali. Aj tréner Van Gaal bol osobný. Preto aj to argentínske posmievanie sa po zápase.

Aká silná by bola Argentína bez Messiho?

Ťažko povedať. Momentálne má Leo výbornú formu. Drie pre mužstvo, ťažko nájdete podobného hráča. Opravujem – taký vlastne neexistuje. Celá Argentína mu želá titul, pre krajinu spravil ohromne veľa, hádam sa mu to v Katare podarí.

Má dnes v krajine väčší vplyv ako súčasný prezident?

(smiech) Diego Maradona ho kedysi mal. Aj Messi je obrovská osobnosť, ak by domov priviezol titul, prezident sa mu určite nevyrovná. Možno bude znamenať aj viac ako Maradona.

Lionel Messi a Diego Maradona na MS 2010. Foto: SITA/AP, Marcio Jose Sanchez
Lionel Messi, Diego Maradona Lionel Messi a Diego Maradona na MS 2010.

To sa dá?

Pre mňa je o jeden krôčik vpred. Messiho kariéru som zažil, celý život ho sledujem, žiaľ, Diega som nemal možnosť vidieť. Som Argentínčan, viem, čo pre krajinu znamená Maradona, tiež ho milujem, ale súdim len podľa toho, čo som videl.

Váš dlhoročný spoluhráč z Trenčína David Depetris nám pred šampionátom tvrdil, že aj keby Argentína vyhrala, Messi nikdy nebude taký populárny ako Maradona…

Bola to iná doba. Maradona bol bojovník nielen na ihrisku, ale aj mimo ihriska, nikdy si nedával servítku pred ústa, vždy povedal nahlas to, čo si myslí. Leo je iný, nič nekomentuje, je to diplomat, ktorý sa venuje iba futbalu. Ťažko sa preto porovnávajú.

Čakajú Messiho dva najdôležitejšie zápasy v kariére?

Nielen Messiho, v mužstve je viacero hráčov, pre ktorých je šampionát v Katare poslednou príležitosťou. Už teraz som nervózny, počas stretnutia s Holandskom prišla za mnou manželka a vravela, že nikdy ma takého nezažila. Veľmi im verím, zároveň to nechcem zakríknuť.

Nestraší vás, že Chorváti vyradili Brazíliu?

Fú, veľmi ťažký súper, silní borci. Bojovali ako levy. Je to futbalová krajina so skvelými futbalistami, ktorí hrajú ako tím. Modrič je pre Chorvátov niečo ako Messi pre nás, v Reale Madrid vyhral všetko, čo sa dalo. Elegantný chlapík, niečo ako Federer v tenise. Naposledy nás v Rusku Chorváti zdolali 3:0, teraz očakávam, že to bude vyrovnané.

Mimochodom, viete si predstaviť, že by Messi zostal na striedačke tak ako Portugalčan Cristiano Ronaldo?

U nás by niečo také tréner vo funkcii neprežil, v momente by ho odvolali. Krajina by sa vzbúrila. Nepochopil som, čo spravili Ronaldovi, veľmi mi ho bolo ľúto. Hráč jeho rangu si nezaslúžil podobný koniec. Už len kvôli menu by mal hrať v základnej zostave.

Lionel Messi Čítajte viac Čo pozeráš, ty hlupák? Messi pred kamerou vypenil na súpera, schytal aj van Gaal

Ak teda Argentína získa titul, bude už definitívne, že Messi je lepší ako Ronaldo?

Už teraz je. Cristiano je skvelý, veľa urobil pre futbal, ale pre mňa je dávno Messi lepší. Navzájom sa hnali vpred, ako veľká trojka v tenise, no kráľ je iba jeden.

Ak by to Argentíne napokon nevyšlo, budú vôbec v krajine Vianoce?

(smiech) Ale áno. Národ vidí, ako tím bojuje, ako sa snaží a ide až na doraz. Mužstvo má víťaznú mentalitu. Nemáme sa čoho báť. Ak by to aj nevyšlo, stále platí, že je to iba futbal: raz vyhráš, inokedy prehráš.

Ale tohtoročný vianočný darček ste si už vybrali…

Samozrejme. Ale nahlas to radšej nepoviem.

Tak inak – koľko dní budete oslavovať, ak sa to podarí?

Nie dni, ale roky. To sú veci, ktoré sa môžu stať raz za život. Neviem, či Slováci dokážu pochopiť, čo by to pre nás znamenalo. Je to azda aj desaťkrát viac, ako hokejový ošiaľ pod Tatrami. Do Kataru cestovali desiatky tisíc Argentínčanov, mnohí radšej nebudú mať čo jesť, len aby boli s tímom. Futbal je pre nich všetkým.

Messi, Tévez, Di Maria, to všetko sú chlapci, ktorí vzišli zo skromných pomerov a dostali sa na výslnie. Ako ste začínali vy?

Tak, ako každý, nebolo to jednoduché. Ustavičné cestovanie vlakom, autobusom. Tiež som si preskákal. Keď som potom prišiel na Slovensko, chcel som rodičom oplatiť to, čo pre mňa celý čas robili.

Podarilo sa vám to?

Našťastie áno. Aj teraz sa im snažím pomôcť, mamina občas chodí aj na Slovensko, žiaľ, otec je už v nebi. Je tu iný život ako v Argentíne, tunajší ľudia by si mali viac vážiť to, čo majú. Slovensko je krásna krajina. Som rád, že ma sem futbalová kariéra zaviedla. Futbal mi dal veľa, napríklad aj nový domov, mnohí iní skončili pri alkohole a drogách. Som šťastný človek.

Lionel Messi Čítajte viac Messi zostane pre Argentínu "iba" géniom. Hoc by doviezol z Kataru aj titul
1 debata chyba
Viac na túto tému: #Aldo Baéz #argentínski futbalisti #Katar 2022