Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Bitka o tróny. Anglicko sa chystá na Mbappého

Súboj gigantov. Boj o Európu. Predčasné finále. Štvrťfinále svetového šampionátu v Katare medzi Anglickom a Francúzskom (v sobotu o 20.00) dostalo už pred úvodným výkopom mnoho prívlastkov.

10.12.2022 12:55
Jordan Pickford Foto: ,
Brankár Anglicka Jordan Pickford počas tréningu pred štvrťfinálovým zápasom proti Francúzsku.
debata

Víťaz prestížneho duelu postúpi medzi štyri najlepšie tímy turnaja a zabojuje o účasť vo finále proti úspešnejšiemu z dvojice Portugalsko – Maroko.

Zdolanému zostanú oči pre plač, pretože Albión i Les Bleus predvádzajú na MS skvelé výkony a experti sa zhodujú, že oba tímy sú rovnocennými kandidátmi na finálovú účasť.

Hrozba menom Mbappé

Favorita hľadať ťažko. Francúzi ako obhajcovia titulu dosiahli v skupine dve pohodlné víťazstvá. Následne si vybrali slabší moment v súboji s Tuniskom, ktorému podľahli 0:1. V osemfinále proti Poľsku zažiarila najväčšia hviezda mužstva Kylian Mbappé a potiahla mužstvo medzi najlepšiu osmičku.

5. Lionel Messi Dávame do pozornosti Kto je najlepší strelec? Štatistiky MS vo futbale

„Kylian je skvelý futbalista, ale futbal nie je hra o jednom hráčovi. Francúzsko treba rešpektovať, ale určite nie sa ho báť. Máme výborný tím, ktorý môže Francúzov zdolať,“ vraví bývalý kanonier Anglicka Alan Shearer.

Mbappé vsietil v štyroch dueloch päť gólov a je najlepším strelcov šampionátu. Obrancovia súpera si s ním nevedia rady a to aj napriek tomu, že absolvujú dôkladnú prípravu. Tvrdí to aj naturalizovaný poľský zadák Matty Cash, ktorý si vylámal zuby na hviezdnom kanonierovi v osemfinále.

„Strávil som celé popoludnie sledovaním jeho akcií, ale veľmi mi to nepomohlo. Keď dostane loptu a rozbehne sa, potom si uvedomíte, že patrí medzi najrýchlejších futbalistov planéty,“ vysvetľuje Cash.

Grant Wahl Čítajte aj Po kolapse na štadióne zomrel známy americký novinár. Zabili ho, tvrdí jeho brat

Rodák z Londýna bude v sobotu držať palce Angličanom a verí, že existuje spôsob, ako Mbappého zastaviť. „Ak má niekto na to, aby ho stopol, je to Kyle Walker. Je elitným pravým obrancom s dostatkom skúseností a fyzickými kvalitami,“ myslí si Cash.

Lenže Francúzsko nie je len Mbappé. Nebezpečenstvom pre anglickú obranu bude aj Olivier Giroud. Skúsený veterán má s ostrovným futbalom bohaté skúsenosti a vie, ako sa presadiť medzi vysokými anglickými stopérmi.

„Uvidíme skvelé súboje medzi Mbappém a Walkerom či medzi Giroudom a Harrym Maguireom. Očakávam vyrovnaný zápas, o výsledku ktorého rozhodnú detaily,“ prognózuje bývalá francúzska hviezda Zinedine Zidane.

Teraz už stačilo! Ohlasy na piatkové zápasy MS Fotogaléria - 14 fotiek Všetky fotky
Denník Globo píše, že Brazília je prvým tímom,...

Reparát za ME

Vlani zažili na domácej posvätnej pôde vo Wembley obrovské sklamanie a v Katare si chcú napraviť chuť. Anglicko, zdolaný tím z finále ME 2020 (Taliani vyhrali na penalty), po neúspechu nespanikárilo a zachovalo základnú kostru mužstva.

Tréner Gareth Southgate sa nebál zapracovať do tímu mladíkov a tí sa mu odvďačujú za dôveru. Platí to predovšetkým o Judovi Bellinghamovi.

Devätnásťročný tínedžer vie skórovať (presadil sa proti Iránu), prihrávať (pripravil gól Jordanovi Hendersonovi proti Senegalu), ale Southgate si najviac cení jeho bojovnosť a precíznosť.

„Mimo ihriska som milý chalan. Ale keď nastúpim na trávnik, nepoznám priateľa. Ak nemám loptu, chcem ju späť. Nepozerám sa na to, kto stojí proti mne. Zaujíma ma len jediné – víťazstvo,“ vraví šikovný stredopoliar.

Kylian Mbappé. Foto: TASR/AP, Martin Meissner
Kylian Mbappé Kylian Mbappé.

Po doterajších výkonoch v Katare rapídne stúpla jeho trhová hodnota, bohaté veľkokluby už teraz ponúkajú Borussii Dortmund viac než 120 miliónov eur.

Veľmi dobre hrajú na šampionáte aj ďalší anglickí mladíci Marcus Rashford či Bukayo Saka. Po finále ME s Talianskom, v ktorom obaja zaváhali v záverečnom rozstrele, im fanúšikovia posielali nenávistné správy, mnohé s rasistickým podtónom.

„Už na to nemyslím. Hrám a bojujem za Anglicko, nie za malú skupinu priaznivcov, ktorí vedia len urážať. V Katare tvoríme skvelú partiu, cítime šancu na veľký výsledok,“ vraví Saka.

Neymar, Lionel Messi Čítajte aj Vy tancujete a my spievame, rypli si Chorváti. Kritiku zožalo posmešné gesto

Southgate pred sobotňajším zápasom vyhlásil, že dôležité podľa neho budú aj štandardné situácie. Francúzsky obranca Adrien Rabiot s ním súhlasí.

„Angličania sú v štandardkách veľmi silní. Majú vysokých a silných hráčov, ktorí vedia byť priebojní. Musíme byť maximálne pozorní a vyhnúť sa chybám,“ upozorňuje Rabiot.

Hoci sobotňajší súperi sú takmer susedia, oddeľuje ich len Lamanšský prieliv, v zápasoch sa nestretávajú často. Za uplynulú dekádu odohrali len tri. Zatiaľ posledné vyhrali pred piatimi rokmi Francúzi, ktorí triumfovali v príprave doma 3:2.

Najdrahší hráči, ktorí na MS (zatiaľ) nenastúpili Fotogaléria - 20 fotiek Všetky fotky
10. Julian Brandt (Nemecko, Borussia Dortmund,...
debata chyba
Viac na túto tému: #anglickí futbalisti #francúzski futbalisti #MS vo futbale 2022 #Katar 2022