Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Enrique prehovoril po trpkom konci. Pristavil sa aj pri nástupcovi

Luis Enrique vo štvrtok po štyroch rokoch skončil vo funkcii hlavného trénera španielskej futbalovej reprezentácie dva dni po tom, čo jeho zverenci prehrali v osemfinále majstrovstiev sveta v Katare s Maročanmi 0:3 na pokutové kopy.

09.12.2022 14:47
Luis Enrique Foto: ,
Luis Enrique.
debata

Jeho nástupcom sa stal niekdajší kouč mládežníckych výberov Luis de la Fuente. Enrique vo svojom vyhlásení vyjadril ľútosť nad tým, že toho s „La Furia Roja“ nedosiahol viac.

„Mrzí ma, že som nebol schopný pomôcť viac. Bolo však naozaj výnimočné byť toho súčasťou,“ napísal 52-ročný bývalý hráč i tréner FC Barcelona na svojom twitteri.

Zároveň podporil nového kormidelníka Španielska, ktorý je od neho o deväť rokov starší: „Národný tím teraz potrebuje podporu v každom zmysle slova, aby Luis de la Fuente mohol dosiahnuť stanovené ciele.“

Luis de la Fuente. Foto: TASR/AP, Andre Penner
Luis de la Fuente Luis de la Fuente.

Španielska kráľovská futbalová federácia (RFEF) sa v oficiálnom stanovisku poďakovala Enriquemu za jeho služby a uviedla, že „nastal čas začať nový projekt s cieľom pokračovať v raste, ktorý už dosiahol odchádzajúci tréner v ostatných rokoch“.

Zmenu na poste trénera vraj urobila na základe odporúčania niektorých svojich členov. Odchádzajúci Enrique sa vo svojom príspevku poďakoval všetkým hráčom, fanúšikom i federácii, vrátane jej prezidenta Luisa Rubialesa.

Luis Enrique viedol Španielov od roku 2018 po tom, ako na „mundiale“ v Rusku prehrala v osemfinále. Neskôr na čas opustil národný tím pre chorobu a úmrtie jeho malej dcéry, no v roku 2019 sa vrátil.

9. Mislav Rosandič Čítajte aj Zápas sa prekladá. Chorvátov poženie proti Brazílii slovenská hokejová duša

Na vlaňajších majstrovstvách Európy sa Španieli dostali do semifinále, kde podľahli Talianom v rozstrele. V minulosezónnej edícii Ligy národov postúpili Španieli do finále, no v ňom nestačili na Francúzov. Medzi najlepšiu štvoricu tímov sa dostali aj v aktuálnom ročníku LN.

Bývalý ľavý obranca FC Sevilla a Athletica Bilbao Luis de la Fuente doviedol španielsku reprezentáciu do 19 rokov k titulu majstrov Európy v roku 2015 a s tímom do 21 rokov triumfoval na ME 2019.

S A-tímom Španielska získal striebornú medailu na vlaňajších OH v Tokiu. RFEF okrem neho údajne zvažovala na post trénera už bývalého kouča Belgicka Roberta Martíneza a Marcelina Garcíu Torala, niekdajšieho lodivoda Athletica Bilbao.

Eufória Maročanov a smútok Španielov po osemfinále Fotogaléria - 11 fotiek Všetky fotky
 Achraf Hakimi premieňa postupovú jedenástku.
debata chyba
Viac na túto tému: #španielski futbalisti #Luis Enrique #MS vo futbale 2022 #Katar 2022