Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Tancujte si v nočnom klube, pritvrdil Keane. Brazílčania reagovali aj štipľavo

Oslavné tance po góloch v podaní brazílskych hráčov rozdelili futbalový svet. Zatiaľ čo jedna časť ich chváli a považuje za ich neoddeliteľnú súčasť juhoamerického tímu, nájdu sa aj kritici.

09.12.2022 11:15
Neymar, Lucas Paquetá, Raphinha, Vinícius Júnior Foto: ,
Sprava Neymar, Lucas Paquetá, Raphinha a Vinícius Júnior pri gólovom tanci.
debata (10)

Najhlasnejším sa stal Roy Keane, niekdajšia opora Manchestru United.

Ako sme informovali, po postupe juhoamerického favorita cez Južnú Kóreu prirovnal kreácie Neymara a spol. k tanečnej súťaži a označil ich za neúctivé voči súperovi.

Podal si aj trénera Titeho, ktorého hráči vyzvali k tzv. „holubiemu“ tancu a dlho sa nenechal prehovárať.

„Nechápem, ako môže tréner tancovať, keď zápas stále prebieha. Desať yardov (9,1 metra, pozn. red.) od seba má kouča súpera, ktorý sa na to musí pozerať. Futbal je o rešpekte. Tancujte v šatni alebo v nočnom klube, tam to nie je problém,“ povedal Keane pre Sky Bet.

„Ale prečo je to pre Brazíliu v poriadku, keď to robí počas zápasu? Keby každý tancoval po góle, zápasy by trvali tri dni,“ doplnil.

Tréner Tite mu poslal jasný odkaz:

„Nebudem komentovať tých, ktorí nerozumejú našej histórii a kultúre. Ide o súčasť nášho vzdelávania. Deti tancujú v školách, pretože je to brazílska kultúra, nič neúctivé. Aj naďalej budeme robiť veci po svojom.“

Podobne reagoval aj kapitán Brazílčanov Thiago Silva, ktorý použil aj ostrejší výraz.

„Kvôli tancu nemáme rešpekt voči súperom? Kto to hovorí je s prepáčením idiot. Keď dáme gól, je to náš moment, naša osobná vec,“ uviedol.

Päťnásobný svetový šampión odohrá prvý štvrťfinálový duel katarského šampionátu proti Chorvátsku v piatok o 16.00 SEČ na štadióne Education City v Al Rajáne, budeme ho sledovať naživo. Víťaza súboja čaká v semifinále Holandsko alebo Argentína.

Tite po osemfinálovom triumfe 4:1 nad Kórejčanmi krotil optimizmus. Brazília totiž od posledného piateho titulu v roku 2002 následne vždy vypadla s európskym súperom a okrem domáceho šampionátu (4. miesto) vždy vo štvrťfinále.

V roku 2006 ju vyradilo Francúzsko, 2010 Holandsko a pred štyrmi rokmi Belgicko. Na domácom šampionáte utrpelo „Selecao“ zdrvujúcu semifinálovú prehru s Nemeckom 1:7.

9. Mislav Rosandič Čítajte aj Zápas sa prekladá. Chorvátov poženie proti Brazílii slovenská hokejová duša

„Snívame o titule, to je jasné. Ale musíme ísť krok za krokom. Proti Kórejskej republike to bol štvrtý zápas, čakajú nás ešte tri, no sme pripravení. Naše mysle sú zamerané na zisk trofeje,“ povedal Neymar, ktorý pred ôsmimi rokmi nemohol pre zranenie nastúpiť v semifinále ani v zápase o bronz s Holandskom (0:3).

V Katare ho zranenie zabrzdilo v úvode, ale po zotavení chce dotiahnuť zlatú misiu tentokrát až do konca:

„V osemfinále sme podali najlepší výkon na turnaji. V piatkovom štvrťfinále proti Chorvátsku naň musíme nadviazať.“

Neymar môže už vo štvrťfinále navyše vyrovnať i prekonať rekord legendárneho Pelého v počte strelených gólov v národnom tíme. Na konte ich má 76 a chýba mu už len jeden.

Pelé Čítajte aj Že Pelé zomiera? Ešte uvidí šiesty titul Brazílie, odkazuje vnuk legendy

Chorváti prehrali pred štyrmi rokmi až vo finále s Francúzskom (2:4), pričom vo všetkých troch predchádzajúcich dueloch vyraďovacej fázy potrebovali na postup predĺženie alebo rozstrel.

Zverenci Zlatka Daliča odštartovali vyraďovačku rovnako aj v Katare, keď húževnatých Japoncov zdolali 3:1 v jedenástkovom rozstrele. V riadnom hracom čase prehrávali po prvom polčase, no v úvode druhého vyrovnal Ivan Perišič.

„Vatreni“ tak natiahli sériu bez prehry na desať zápasov a od vlaňajších ME prehrali len raz z 20 duelov (13–6–1).

Lídrom je stále Luka Modrič. Tridsaťsedemročný kapitán odohral v skupinovej fáze okrem štyroch minút plnú porciu a v osemfinále bol na ihrisku do 99. minúty.

5. Lionel Messi Dávame do pozornosti Kto je najlepší strelec? Štatistiky MS vo futbale

„Nebol to vôbec ľahký zápas, ale náš tím je postavený tak, aby na ihrisku trpel a ak musí trpieť, tak je lepšie, keď na konci vyhrá,“ povedal po osemfinále. Rovnako ako v predchádzajúcich dueloch by mal nastúpiť v strede poľa s Mateom Kovačičom a Marcelom Brozovičom.

Skúsená trojica diktuje hru Chorvátska a tréner Dalič sa na ňu bude spoliehať aj v piatok. Proti Brazílii chce použiť podobný herný plán, ako v Lige národov proti úradujúcim majstrom sveta z Francúzska, ktoré jeho zverenci zdolali 1:0.

"Šírka a kvalita brazílskeho kádra je desivá a sú najlepší tím na týchto MS. No poviem aj to, že by mali byť radšej na nás pripravení, pretože sa nemáme čoho báť.

Nehovorím, že je to zápas 50 na 50, ale taktiež nie sme outsideri. Keď sa pozriem na Brazíliu, myslím si, že môžu mať problém pri dlhšom držaní lopty na strane súpera," citovala ho stanica ESPN.

Najdrahší hráči, ktorí na MS (zatiaľ) nenastúpili Fotogaléria - 20 fotiek Všetky fotky
10. Julian Brandt (Nemecko, Borussia Dortmund,...

Aj Kovačič verí, že so spoluhráčmi dokážu Brazílii poriadne skomplikovať zápas.

„Sme zvyknutí na fyzicky veľmi ťažké zápasy a to chceme ukázať aj proti Brazílii. Chceme ukázať aj našu technickú kvalitu, no najmä tú fyzickú v každom súboji a pri držaní lopty. V júni sme odohrali proti Francúzom veľmi dobrý zápas a rovnako aj teraz musíme byť čo najviac na lopte,“ citovala agentúra AFP stredopoliara Chelsea.

Brazília a Chorvátsko sa doteraz stretli štyrikrát, pričom Juhoameričania vyhrali tri duely a jeden sa skončil remízou.

Dvakrát proti sebe nastúpili aj na MS, v oboch prípadoch ešte v základnej skupine. V roku 2006 vyhrala Brazília 1:0 a o osem rokov neskôr 3:1.

Pri Ronaldovi v dobrom i v zlom. Krásna Georgina Fotogaléria - 15 fotiek Všetky fotky
Georgina Rodríguezová sa narodila v januári...
10 debata chyba
Viac na túto tému: #Roy Keane #Tite #chorvátski futbalisti #brazílski futbalisti