Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pištoľ pri hlave. Richarlison sa z pekla dostal až do rozprávky

Ako chlapec sa hrával s podomácky skonštruovaným šarkanom a futbalovou loptou vyrobenou zo starých handier. Drvivá väčšina jeho kamarátov predávala v chudobnom slume brazílskeho mesta Nova Venécia drogy. Viacerí z nich sú dnes buď po smrti alebo vo väzení.

06.12.2022 17:38
Richarlison Foto:
Brazilsky útočník Richarlison.
debata

„Či mám na ihrisku niekedy strach? Kdeže. Viackrát som bol v zlom čase na zlom mieste a môj život visel na vlásku. Vedel som, že drogy sú peklo a nikdy sa s nimi nesmiem zapliesť,“ spomínal Richarlison v otvorenej spovedi pre The Players Tribune.

Dvadsaťpäťročný útočník je jedným z najobľúbenejších hráčov náročných brazílskych fanúšikov. Dôvodov je viacero a v pondelňajšom osemfinále majstrovstiev sveta v Katare prišiel ďalší. Richarlison prispel gólom k jasnému triumfu nad Južnou Kóreou 4:1.

Pozná chudobu i hlad

Už pri debute v národnom tíme v auguste 2018 si vybral dres s deviatkou. Krajanom sa toto magické číslo viaže najmä s Ronaldom. Majster sveta z roku 2002 bol jedným z najlepších útočníkov histórie, ale Richarlison sa veľkej výzvy nezľakol.

„Poznám chudobu, hlad, špinu. Vedel som, že ak budem distribuovať drogy ďalej, môžem nám doma finančne pomôcť. Radšej som však umýval autá a privyrábal si legálnym spôsobom. Sníval som o tom, že raz budem ako Ronaldo a stanem sa slávnym futbalistom,“ pokračoval Richarlison.

brazílski futbalisti Čítajte viac Ľahká brazílska samba. Favorit utancoval Kóreu a je vo štvrťfinále

Keď bol ešte chlapec, dostal sa do výmeny názorov s drogovým dílerom. Ten si myslel, že mu Richarlison berie podiel z jeho zárobkov. Vytiahol zbraň a mieril mladíkovi na hlavu.

„Myslel si, že drogy tiež predávam a snažím sa ho okradnúť. Mal som obrovský strach. Keby stlačil spúšť, je po mne. Lenže ja som prežil, zostal verný futbalu, robil správne rozhodnutia a Boh ma dostal až sem. Je to ako rozprávka,“ opísal neľahké detstvo Richarlison.

Poklona od Ronalda

Momentálne prežíva podstatne veselšie obdobie a celá Brazília s ním. Kanárici zatiaľ lietajú vysoko. Zakolísali sa iba raz, keď v pozmenenej zostave padli s Kamerunom 0:1.

Naplnili očakávania, že na turnaji predvedú najkrajší futbal. Páči sa aj Ronaldovi, ktorý s Richarlisonom absolvoval aj emotívny rozhovor po pondeľňajšej výhre nad Južnou Kóreou.

Katar 2022 Dávame do pozornosti Víťazi a porazení. Tabuľky MS vo futbale

„Neviem, čo mám povedať…“ vysypal zo seba Richarlison pri pohľade na Ronalda. „Si môj idol, rovnako ako Neymar. Bez vás by som sa sem nedostal.“

„Musíš ma naučiť ten holubí tanec, ktorým oslavoval gól aj tréner Tite,“ okamžite kontrovala legenda, ktorú zničili zranenia kolena.

„Trochu ho bolel chrbát, ale zvládol to,“ smial sa Richarlison.

"Máte pred sebou ešte tri zápasy. Môžeš sa vo finále ostrihať tak, ako ja v roku 2002. Ak som ťa vtedy inšpiroval, teraz prišiel tvoj čas. Získal si si milióny detí v Brazílii. Držia ti palce.

Sledujú tvoje umenie, radosť z hry, spontánnosť a emócie. Si našim hrdinom," doplnil Ronaldo.

Brazílska torta

Následne si s Richarlisonom zatancovali aj spomínaný holubí tanec, ktorým útočník Tottenhamu oslávil tretí gól na šampionáte. Po stretnutí dlho debatoval a utešoval klubového spoluhráča Hung-min Sona.

Brazília, Neymar Čítajte viac Neverím, toto je neúcta! Legenda United skritizovala Brazílčanov za tančeky

„Viem, ako tvrdo si musel bojovať, aby si sa dostal až sem. Práve preto si hrdinom svojho ľudu,“ napísal Richarlison Sonovi na twitteri. Jeho príspevok sa páčil viac ako 700-tisíc ľuďom.

Pochvalu si vyslúžili Richarlison a spol. aj od legendárneho Zica. Šesťdesiatdeväťroč­ný „biely Pelé“ pochválil prínos navrátilca do zostavy Neymara. Po bolestivom zranení členka v osemfinále ukázal podľa Zica jeho najlepšiu schopnosť – využiť najsilnejšie stránky spoluhráčov.

"Keď nehrá, je to iná Brazília. Ak je na ihrisku, všetky oči sa upierajú na neho. Potom môžu Casemiro, Vinícius, Raphinha či Richarlison žiariť naplno.

Uvoľní im pódium a pomôže im zažiariť. A keď im to náhodou nejde, je sám schopný rozhodnúť zápas ako Messi či Ronaldo. Je čerešnička na našej torte," uzavrel Zico.

Najhoršia jedenástka MS vo futbale 2022 Fotogaléria - 12 fotiek Všetky fotky
Aj títo nešťastníci sa zmestili do najhoršej...

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Richarlison #Katar 2022