Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Modrič mu prehováral do duše. Japoncov zastavil majster v penaltovom fachu

Pred štyrmi rokmi sledoval, ako sa husársky kúsok podaril jeho reprezentačnému kolegovi. Dnes večer ho napodobnil a poslal Chorvátov do štvrťfinále futbalových majstrovstiev sveta 2022.

05.12.2022 19:49
Dominik Livakovič Foto:
Luka Modrič bozkáva na čelo Dominika Livakoviča.
debata (1)

História sa opakuje, zvykne sa hovoriť. S tým, že na tom niečo bude, akiste súhlasia aj „Vatreni“. Vicemajstri sveta spred štyroch rokov sa dnes večer v osemfinále poriadne vytrápili s Japoncami.

Po riadnom hracom čase i predĺžení svietil nerozhodný stav 1:1. O všetkom rozhodli pokutové kopy, respektíve majster v tomto fachu.

Dominik Livakovič zlikvidoval tri zo štyroch japonských pokutových kopov. Takumi Minamino, Kaoru Mitoma a Maja Jošida nenašli na chorvátskeho brankára recept.

Stal sa len tretím gólmanom histórie, ktorý to dokázal na MS. Okrem Chorváta Danijela Subašiča (proti Dánsku) sa to v roku 2006 podarilo aj Portugalčanovi Ricardovi (vychytal Anglicko).

chorvátski futbalisti Čítajte viac Hrdinom je brankár! Chorváti ukončili japonský sen až v rozstrele

"Danijel je môj hrdina. Dával mi cenné rady a ja som ich hltal. Ukázal mi veľký futbalový svet a nič za to nechcel.

Nikdy mu to nezabudnem,“ priznal Livakovič s tým, že okrem Subašiča sú jeho brankárskymi vzormi aj David de Gea a Iker Casillas.

Už ako sedemnásťročný si Livakovič odkrútil debut v najvyššej chorvátskej súťaži. Z mladej dvojky sa veľmi rýchlo stala jednotka NK Záhreb.

Nie div, že od slávnejšieho mestského rivala prišla ponuka, ktorá sa neodmieta. Viac ako 600-tisíc eur a Livakovič sa upísal Dynamu Záhreb.

Katar 2022 Dávame do pozornosti Kto, s kým a kedy? Kompletný program MS vo futbale

Dovtedy si na bielom bode počínal vynikajúco, viackrát dokázal strelcov vychytať. Od sezóny 2016/17 sa stal klubovou jednotkou Dynama, pripísal si aj debut v Lige majstrov.

V auguste 2020 vychytal v predĺžení pokutový kop Cipriana Deaca z Kluže. Odveta druhého predkola dospela až do penaltového rozstrelu. Livakovič chytil ďalší pokutový kop, tento raz Catalinovi Golofcovi.

O rok neskôr zasa z bieleho bodu proti nemu neuspel Steven Berghuis z Feyenoordu.

Livakovič pochádza zo slávnej rodiny. Jeho otec Zdravko bol štátnym tajomníkom Ministerstva námorných vecí, dopravy a infraštruktúry. Mama Manuela Skoblarová bola sesternicou niekdajšieho reprezentanta Juhoslávie Josipa Skoblara.

Katar 2022 Dávame do pozornosti Víťazi a porazení. Tabuľky MS vo futbale

Dedko bol zasa významný rádiológ, babka dostala ocenenie za výučbu angličtiny v Zadare. Práve tam futbalovo vyrástol Luka Modrič.

Kapitán Chorvátska sa z lavičky pozeral, ako si o desať rokov mladší krajan berie k srdcu jeho rady a ničí japonský sen o najlepšej osmičke.

Nedávno uniklo na sociálnych sieťach video, ako Modrič dáva Livakovičovi akési školenie.

"Prečo by si nemohol urobiť chybu? Každý ich robí. Tvoj problém je v tom, že z nich máš strach.

Prosím ťa, povedz mi jedného človeka, ktorý ju nespravil. Si skvelý brankár. Vieš to, však?“ prihováral sa Modrič Livakovičovi.

Keď sa 27-ročného gólmana neskôr pýtali na spomínané video, len sa usmial.

"Veľký hráč a ešte väčší človek.“

Hráči, ktorí počas zápasu nachodili na MS najviac Fotogaléria - 11 fotiek Všetky fotky
Najväčší "chodci" na MS. Toto sú oni...

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Katar 2022 #Dominik Livakovič