Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Exkluzívne z Kataru: Návrat do minulého storočia. Slávny trh núka sokola i zlato

Keď sa chcete dozvedieť niečo o meste, čo sa v ňom deje, ako v ňom ľudia žijú, vyberte sa na miestny trh.

05.12.2022 21:00
souq waqif, brazílski fanúšikovia Foto:
Na Souq Wagif sa tešia veľkej pozornosti brazílski fanúšikovia.
debata

V Dauhe sa naň dostanete pohodlne metrom. Vynoríte sa spod zeme a ocitnete sa v minulom storočí.

Ste na Souq Wagif.

Trh s vyše storočnou tradíciou a neopakovateľnou atmosférou je v týchto dňoch najnavštevovanejším miestom v Dauhe. Tu si dávajú rande tisíce futbalových fanúšikov z celého sveta.

„Môžem tu stráviť aj celý deň a stále niečo zaujímavé objavím,“ vraví Gabriel z brazílskeho Porta Alegre. Podobné miesta pozná aj zo svojej rodnej krajiny. „Trh je vždy obrazom mesta, jeho srdcom a všade je iný,“ dodáva s trochu poetickým nádychom.

Video
Atmosféra na trhu v Katare počas MS 2022

Koncentrácia emócií i zážitkov

Arabský trh je plný farieb, vôní a chutí. Môžete blúdiť v jeho úzkych uličkách, strácať sa v nich, objavovať obchodíky, ktoré ponúkajú všetko od výmyslu sveta. Látky, koberce, oblečenie, hračky, suveníry, parfémy, sušené ovocie, miestne špeciality…

V stánkoch sa blýskajú šperky zo zlata i drahých kovov. Nos šteklia exotické vône šafránu, klinčekov, kardamónu…

Katar 2022 Dávame do pozornosti Víťazi a porazení. Tabuľky MS vo futbale

„Mali by ste vyskúšať aj shishu,“ radí malý počerný chlapík. Zo shishy, vodnej fajky, si poťahuje každý druhý návštevník v malých reštauráciách a kaviarničkách. On predáva suveníry, ale oficiálne z majstrovstiev sveta v ponuke nemá.

„Tie na trhu nenájdete, to sú licencované výrobky a predávajú sa len vo vybraných predajniach,“ vysvetľuje.

Amit pochádza z Indie, ale v Katare už žije mnoho rokov. "Na trhu býva vždy veľa ľudí, ale teraz je ich ešte viac. A viac aj predám.

V mojej krajine nie je futbal najpopulárnejší šport, ale má takisto veľa fanúšikov a sledujú aj majstrovstvá sveta. Ja som držal palce Kataru. Teraz už nemám favorita…" prešiel plynule na futbalovú tému.

Lásky a krásky v živote Cristiana Ronalda Fotogaléria - 19 fotiek Všetky fotky
Milostný život Cristiana Ronalda. Toto sú ženy,...

Atraktívnou časťou trhu je aj Falcon Souq. Na sokoliom trhu predávajú dravce, ktoré sú vycvičené na lov. Katar je jednou z krajín, kde je sokoliarstvo zapísané na zoznam nehmotného kultúrneho dedičstva ľudstva.

Ceny sa pohybujú od zopár stoviek až po desiatky tisíc rialov (za euro dostanete takmer štyri rialy). Hneď vedľa stojí aj moderná špeciálna nemocnica, kde liečia choré sokoly.

Souq Wagif sa stal vyhľadávaným miestom aj pre médiá. Denne sa tu vystrieda mnoho televíznych štábov, ktoré lovia emócie, atmosféru, zážitky, reakcie ľudí.

Uličky sú preplnené a pretlačiť sa davom je často problém. Rovnako ako nájsť v kaviarni voľné miesto. Pred vychytenými reštauráciami stoja fronty ľudí a čakajú, kým sa uvoľní miesto.

Výmena názorov sa končí úsmevom

Diskusie sa točia najmä okolo futbalu. Fanúšikovia sa tu od rána do večera premávajú v národných farbách, typickom oblečení, s maskami, rôznymi ozdobami. Najväčšiu pozornosť aj tu pútajú Brazílčania. Sršia optimizmom a sú presvedčení, že ich selecao sa dočká aj šiesteho titulu majstra sveta.

Všetky výmeny názorov sa končia úsmevom. Nevidieť ani stopu po nevraživosti, fanúšikovia zo všetkých kútov sveta sa spolu fotografujú.

5. Lionel Messi Dávame do pozornosti Kto je najlepší strelec? Štatistiky MS vo futbale

Angličania sa bratajú s Američanmi podobne ako pred pár dňami, keď sa ich tímy rozišli po bezgólovej remíze na Al Bayt Stadium.

Maročania sa bavia svojimi tancami a popevkami. Návštevníci z neďalekej Saudskej Arábie sa stále ešte nadchýnajú emotívnym víťazstvom ich národného tímu nad Messiho Argentínou, hoci futbalisti napokon nepostúpili a už odcestovali domov…

Na Souq Wagif hostia spoznávajú aj kúsok histórie i kultúry neznámeho Kataru. Na dohľad od slávneho trhu sa do nebies týčia extravagantné budovy. Ponúkajú úplne inú tvár.

Príjemnou prechádzkou po pobrežnom bulvári sa hostia presúvajú do Msheireb, Al Bidda či Corniche s mnohými šampionátovými atrakciami.

Katar 2022 Dávame do pozornosti Kto, s kým a kedy? Kompletný program MS vo futbale

Táto časť reprezentuje už novú Dauhu. Modernú a luxusnú. Kontrast a prepojenie so starým svetom patrí medzi najpôsobivejšie v Dauhe.

Souq Wagif, posledný tradičný trh v Perzskom zálive, akoby sa stal deviatym štadiónom šampionátu. Hoci na ňom nepadajú góly a nerozhoduje sa o výsledkoch a postupoch. Ale zažiť jeho atmosféru je rovnako pôsobivé ako vidieť niektoré zo 64 stretnutí turnaja.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #MS vo futbale 2022 #Katar 2022