Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Lukaku zahadzoval jednu šancu za druhou, Belgicko končí. Maroko zažíva ošiaľ

Futbalisti Chorvátska remizovali vo štvrtkovom zápase F-skupiny MS v Katare s Belgickom 0:0 a postúpili do osemfinále z druhého miesta. Pre Belgičanov sa turnaj skončil, doplatili aj na nepremenené "tutovky" v závere zápasu.

01.12.2022 18:01 , aktualizované: 22:26
Romelu Lukaku Foto: ,
Belgičan Romelu Lukaku po zahodenej šanci.
debata (12)

V druhom skupinovom stretnutí vyhrali Maročania nad Kanadou 2:1 a zabezpečili si postup i prvú priečku v tabuľke. Chorváti sa v osemfinále stretnú s víťazmi F-skupiny Japoncami a Maročania s druhým tímom spomínanej skupiny Španielmi.

F-skupina, 3. kolo:

Chorvátsko – Belgicko 0:0
ŽK: Dendoncker. Rozhodovali: Taylor – Beswick, Nunn (všetci Angl.), 43.984 divákov.
Chorvátsko: Livakovič – Juranovič, Lovren, Gvardiol, Sosa – Modrič, Brozovič, Kovačič (90.+2 Majer) – Kramarič (64. Pašalič), Livaja (64. Petkovič), Perišič
Belgicko: Courtois – Dendoncker (72. Tielemans), Alderweireld, Vertonghen – Meunier (87. E. Hazard), Witsel, De Bruyne, Castagne – Trossard (59. T. Hazard), Mertens (46. Lukaku), Carrasco (72. Doku)

Rozruch na štadióne. Chorvátky očarili fanúšikov Fotogaléria - 14 fotiek Všetky fotky
Chorvátski futbalisti mali v hľadisku...

Úvod prvého dejstva priniesol zaujímavý futbal a oba tímy si vypracovali niekoľko šancí. Vicemajstri sveta mohli udrieť už v prvej minúte, no Perišičov volej tesne minul bránku. V 13. minúte po rýchlom protiútoku dostal loptu do šestnástky Mertens, ale v tutovke mu nesadla strela, ktorá letela vysoko nad.

Po štvrťhodine hry fauloval Carrasco v šestnástke Kramariča, Modrič si už postavil loptu na biely bod, ale ozval sa VAR, ktorý našiel ani nie milimetrový ofsajd. V ďalších minútach tempo hry upadlo a do konca prvého polčasu už neprišli žiadne gólové príležitosti.

Katar 2022 Dávame do pozornosti Kto, s kým a kedy? Kompletný program MS vo futbale

Po zmene strán sa s nimi roztrhlo vrece. Na belgickej strane tomu pomohlo striedanie Lukakua namiesto Mertensa. Najprv však hrozili Chorváti. V 50. minúte vyrazil Courtois dobrú strelu Kovačiča a poradil si aj s pokusmi Modriča a Brozoviča, Sosa namieril vedľa.

V paralelne hranom súboji viedli Maročania nad Kanadou 2:1 a Belgičania vedeli, že na postup potrebujú vyhrať. Blízko k tomu boli v 60. minúte, keď najprv vystrelil Carrasco, jeho pokus zblokoval jeden z chorvátskych obrancov len k Lukakuovi a ten trafil do žrde. O tri minúty netrafil hlavou voľnú bránku, no aj keby sa mu to podarilo, gól by neplatil, keďže de Bruyne centroval už spoza bránkovej čiary.

5. Lionel Messi Dávame do pozornosti Kto je najlepší strelec? Štatistiky MS vo futbale

Vzápätí vystriedali aj Balkánci, do hry prišli Petkovič s Pašaličom a ihneď sa podpísali pod akciu, na ktorej konci bola strela Modriča z dobrej pozície. Chytil ju Courtois. Súboj dvoch medailistov z uplynulých MS bol vyrovnaný, oba tímy sa snažili tvoriť a útočiť a vypracovali si dostatok šancí.

Góly však neprichádzali, čo vyhovovalo Chorvátom, ktorým stačila na postup aj remíza, i keď len z druhého miesta. Belgičania potrebovali vyhrať, no súperi ich do tlaku nepúšťali a desať minút pred koncom to boli oni, ktorí sa snažili rozhodnúť.

Juranovič však sľubnú akciu nedotiahol a Brozovičovi chýbal kúsok. V závere sa mal stať hrdinom „červených diablov“ Lukaku, ale zahodil dve stopercentné tutovky.

Najprv v 87. minúte neusmernil zo štyroch metrov do siete prudkú prihrávku Meuniera a v 90. nedotlačil do prázdnej bránky center E. Hazarda. V tretej šanci ho vynikajúco zablokoval Gvardiol. Chorváti tak zvládli aj záver bez inkasovania a po remíze postúpili do osemfinále.

Na tlačovej konferencii oznámil koniec na belgickej lavičke Roberto Martínez.

„Bol to môj posledný zápas na lavičke národného tímu. Nemôžem pokračovať,“ vyhlásil podľa AFP Martínez.

Kontrakt s belgickým zväzom mu vyprší po prebiehajúcich MS a podľa vlastných slov ho neplánoval predĺžiť:

"Bol by to koniec bez ohľadu na to, ako by sme tu dopadli. Či by sme boli majstri sveta alebo vypadli už v skupine. Nemá to nič spoločné s tým, že sme nepostúpili.

Od roku 2018 som mal veľa príležitostí odísť a viesť klubový tím, ale chcel som byť lojálny. Nerezignoval som, len mi vypršala zmluva," vysvetlil Martínez.

Španiel viedol belgický národný tím šesť rokov a na predchádzajúcom svetovom šampionáte pred štyrmi rokmi v Rusku ho priviedol k bronzu.

Modeling i armáda. Sexy partnerka hviezdy Belgicka Fotogaléria - 15 fotiek Všetky fotky
Brankár Thibaut Courtois a modelka Mishel...

Luka Modrič, kapitán Chorvátska: „Sme nemierne šťastní, že sme v najlepšej šestnástke. Za náš výkon sme si to zaslúžili. Prežili sme pár veľmi ťažkých momentov, keďže sme hrali proti skvelému tímu. Dosiahli sme náš prvý cieľ a ukázali sme, že sme top tím.“

Roberto Martínez, už bývalý tréner Belgicka, ktorý hneď po zápase oznámil svoj koniec, zmluva by mu vypršala po MS: "Bol to môj posledný zápas na lavičke národného tímu. Nemôžem pokračovať. Bol by to koniec bez ohľadu na to, ako by sme tu dopadli. Či by sme boli majstri sveta alebo vypadli už v skupine.

Nemá to nič spoločné s tým, že sme nepostúpili. Nerezignoval som, len mi vypršala zmluva. Ak by sme dnes vyhrali a postúpili, tak si myslím, že by sme v ďalších kolách videli skutočné Belgicko a boli by sme konkurencieschopní. Sklamanie bolo proti Maroku, dnes stál proti nám silný súper. V prvých dvoch zápasoch v skupine sme to neboli my." (Zdroj: AFP)

Maroko si po 36 rokoch zahrá v osemfinále

Marocká futbalová reprezentácia sa druhýkrát v histórii prebojovala do osemfinále MS. Postup do vyraďovacej fázy šampionátu v Katare z prvého miesta F-skupiny si zaistila vďaka štvrtkovému víťazstvu 2:1 nad Kanadou.

Maroko postúpilo na MS zo základnej skupiny doteraz iba raz, podarilo sa mu to pred 36 rokmi v Mexiku. V osemfinále si v utorok 6. decembra o 16.00 SEČ v Al Rajáne zmeria sily s druhým tímom E-skupiny.

F-skupina – 3. kolo:

Kanada – Maroko 1:2 (1:2)
Góly: 40. Aguerd (vlastný) – 4. Ziyech, 23. En-Nesyri, ŽK: Hoilett, Osorio, Adekugbe, Vitoria (všetci Kan.). Rozhodovali: Claus – Henrique Correa, Simon (všetci Braz.), 43.102 divákov.
Kanada: Borjan – Johnston, Vitoria, Miller, Adekugbe (60. Kone) – Davies, Osorio (65. Laryea), Kaye (60. Hutchinson), Buchanan – Hoilett (76. Wotherspoon), Larin (60. David)
Maroko: Bono – Hakimi (85. Jabrane), Aguerd, Saiss, Mazraoui – Ounahi (76. El Yamiq), Amrabat, Sabiri (65. Amallah) – Ziyech (76. Hamdallah), En-Nesyri, Boufal (65. Aboukhlal)

Maroku stačil na postup aj nerozhodný výsledok, v prípade víťazstva by však bolo reálne v hre o prvenstvo v skupine. Pre Kanadu sa šampionát v Katare skončil duelom s africkým tímom, v ktorom sa usilovala zmazať nulu na bodovom konte.

Tieto ambície však veľmi rýchlo nabúrala hrúbka jej vlastného brankára. Borjan v 4. minúte vybehol za šestnástku a prihral loptu priamo na nohu Ziyecha, ktorý ponúknutú príležitosť chladnokrvne využil – 0:1. Kanaďania zostali dlžní svojej povesti z predošlých dvoch zápasov, proti Maroku pôsobili zakríknutým dojmom a v 23. minúte pykali druhýkrát.

Lionel Messi, Lionel Scaloni Čítajte aj Messi, nie si náhodou Poliak? U susedov rozoberajú debatu na trávniku

En-Nesyri si nabehol na Hakimiho dlhý pas a nedôrazne bránený prestrelil Borjana – 0:2. Africký tím nabral osemfinálový kurz, neuspokojil sa však s dvojgólovým náskokom a pokračoval v aktívnej hre. V 34. minúte bol na konci priamočiarej akcie Sabiri, ktorého strelu Kanaďania v poslednej chvíli zblokovali.

„Javorový list“ mal šťastie aj v 40. minúte, keď po ojedinelej akcii strelil kontaktný gól. Adekugbeho krížny pokus tečoval Aguerd a pomýlil vlastného brankára, ktorý nedokázal zareagovať na zmenu smeru lopty – 1:2. Posledné slovo v prvom polčase patrilo En-Nesyrimu, jeho gól v nadstavenom čase však neplatil pre ofsajd.

Kanaďania sa po prestávke prezentovali v lepšom svetle a dokázali hroziť. V 56. minúte chýbali Larinovi dva kroky, aby v sklze zakončil. O chvíľu sa dostal do zakončenia Davies, volejom netrafil bránu.

Cristiano Ronaldo Čítajte aj Bude to paráda, keď Messi vyzve Lewandowského. Ronaldo ukazuje, aký je

Maročanom akoby zodpovednosť zväzovala nohy, v útoku už neboli takí nebezpeční a sústredili sa viac na bránenie najtesnejšieho náskoku. V 71. minúte sa im táto striktne defenzívna taktika takmer vypomstila.

Striedajúci Hutchinson po rohu hlavičkoval do brvna, odkiaľ lopta spadla na bránkovú čiaru a následná dorážka Vitoriu tesne minula cieľ. Maroko si už v závere nenechalo vziať triumf a vďaka paralelnej bezgólovej remíze Chorvátska s Belgickom obsadilo prvé miesto v skupine.

Hakim Ziyech, útočník Maroka: „Je to niečo nádherné. Cítim obrovskú hrdosť na to, čo sme dnes dokázali. Hrali sme ako jeden tím.“

Romain Saiss, kapitán Maroka: „Vložili sme do hry srdce a bojovali za našu krajinu. Kvôli takýmto momentom hráme všetci futbal. Dúfam, že ľudia doma oslavujú. My si dobre oddýchneme a pripravíme sa na ďalšieho súpera.“

John Herdman, tréner Kanady: „Neboli sme ďaleko od zisku bodu. Škoda nepremenenej šance Hutchinsona, no napriek prehre môžeme ísť domov hrdí na to, akým spôsobom sme reprezentovali Kanadu.“ (zdroj: DPA)

Standings provided by Sofascore

Ošiaľ v Maroku

Desaťtisíce Maročanov oslavovali vo štvrtok večer po celej krajine postup svojho národného tímu do osemfinále MS.

Po triumfe nad Kanadou vyšli priaznivci do ulíc hlavného mesta Rabatu a ďalších miest, kde tancovali, mávali vlajkami a zapaľovali pyrotechniku.

Marockí fanúšikovia oslavujú v uliciach Rabatu... Foto: TASR/AP, Mosa'ab Elahmy
Maroko Katar Futbal MS2022 F Kanada Maroko postup oslavy Marockí fanúšikovia oslavujú v uliciach Rabatu postup do osemfinále.

„Marocký tím zopakoval úspech z roku 1986,“ napísal tamojší spravodajský web Hespress.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #chorvátski futbalisti #belgickí futbalisti #MS vo futbale 2022 #Katar 2022