Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Maradonovo proroctvo sa naplnilo vďaka ragbistovi. Sizyfovia pokračujú

Devätnásty november 1993. Austrálčania plačú, Argentínčania oslavujú Diega Maradonu. Ikona zariadila, že Juhoameričania postúpili na MS 1994 a protinožcom sa brána po domácej remíze 1:1 a prehre vonku 0:1 po vlastnom góle zavrela pred nosom.

01.12.2022 11:13
Mathew Leckie Foto: ,
Austrálčan Mathew Leckie strieľa rozhodujúci gól do siete Dánska.
debata

Argentínska televízia si zavolala do štúdia kapitána Austrálie Paula Wada a asistenta trénera Raúla Blanca. Štáb prekvapili, keď vyhlásili, že za sezónu zarobili iba päťtisíc dolárov. V tom zazvonil telefón. Na druhej strane slúchadla bol Diego Maradona.

„Paul, gratulujem tebe aj tvojmu mužstvu. Hrali ste výborne, poriadne ste nás pritlačili. Dnešné slzy smútku sa raz stanú slzami radosti,“ vyhlásil Maradona.

V sobotu o 20.00 sa z futbalového neba pozrie na vzájomný osemfinálový duel majstrovstiev sveta 2022. Kým Argentínčania potvrdili rolu favorita, Austrálčania oslavujú nového hrdinu. Matthewa Leckieho. Strelca jediného gólu v stredajšom víťazstve 1:0 nad Dánskom.

„Šiel som na jednu stranu a potom na opačnú. Zmiatol som dánskeho obrancu a lopta sa z mojej ľavačky dokotúľala do siete. Keď som to videl, nevedel som, čo od radosti. Len som sa bil do pŕs,“ citujú Leckieho austrálske médiá.

S kožou na nemecký trh

Ako chlapec miloval austrálsky futbal, zjednodušene povedané ragby na oválnom ihrisku. Hoci nepatril k najvyšším, jeho rýchle nohy boli pre súperov veľkým problémom. V dvanástich vymenil šišku za loptu, vysoké bránky za menšie…

„A už som sa neobzeral,“ spomína Leckie na svoje začiatky

Ako tínedžer naskočil do najvyššej austrálskej súťaže v drese Adelaide United. Za dve sezóny išli o ňom dobré chýry a doniesli sa až Mönchengladbachu. Leckie sa nedokázal dohodnúť na novej zmluve s Adelaide a ozvala sa Borussia.

„Idem s kožou na trh. Chcem vedieť, či na to mám, alebo nie,“ hodnotil svoje odvážne rozhodnutie v júli 2011.

Robert Lewandowski a Lionel Messi Čítajte viac Messi vyhral stávku o 100 eur, hnevala ho penalta. Poliaci píšu o škole prežitia

S túžbou zanechať stopu v krajine vtedy trojnásobných majstrov sveta nechal tisíce kilometrov za sebou rodinu i zázemie. Krátko predtým, ako si Nemci pripísali aj štvrtú zlatú hviezdu nad logom svojej futbalovej federácie, sa v júli 2014 upísal Ingolstadtu a pomohol mu do Bundesligy.

Prestup z tretej najvyššej súťaže bol jedným z mála pozitívnych momentov Leckieho nemeckej anabázy. Špekulovalo sa, že si na prestupovom trhu mohol počínať obozretnejšie a podpísať zmluvu až po MS 2014.

Vtedy bol totiž 23-ročný Leckie najviditeľnejším hráčom Austrálie pri troch prehrách v skupine smrti so Španielskom, Čile a Holandskom.

Katar 2022 Dávame do pozornosti Kto, s kým a kedy? Kompletný program MS vo futbale

„Možno je to pravda, ale nikdy sa to nedozviem. Preto nad tým nepremýšľam,“ pokračoval Leckie.

Spoluhráč Dudu i Pekaríka

Najvydarenejšie obdobie prežil v berlínskej Herthe. Po boku slovenských reprezentantov Petra Pekaríka a Ondreja Dudu odohral v rokoch 2017 až 2021 75 zápasov s bilanciou osem gólov a šesť asistencií. Postupne však prestal hrávať a tak vlani uzavrel dekádu legionárčenia v Nemecku.

„Videl som ako sa robí futbal na najvyššej úrovni. Chcem tieto vedomosti vrátiť späť,“ vysvetlil svoj prestup do Melbourne City.

Leckie si uvedomoval, že hráča, ktorý vysedáva na lavičke, ťažko po tretíkrát vezmú na majstrovstvá sveta. Hovorieva sa, že do tretice všetko dobré a tridsaťjedenročný rodák z Melbourne sa na mundiale v Katare dočkal prvej asistencie i gólu na najsledovanejšom turnaji sveta.

Daniel Šebo Čítajte viac Začínal s nemeckou legendou. Weiss si tu musel zvykať na čudné veci

„Ako chlapec snívate vo veľkom. Časom vám rozum i okolie stavia mantinely, ale túžba po úspechu sa síce skryje do úzadia, ale nikdy sa celkom nevytratí,“ doplnil Leckie.

Jeho fantastický gól do siete semifinalistov minuloročných ME otvoril Austrálčanom brány do play off. Soccerroos sa to podarilo len druhýkrát v histórii (pred tým na MS 2006).

Podľa Grega Bauma zo The Sydney Morning Herald je Leckieho paráda symbolickým momentom skúseného muža, ktorý vedie zlatú generáciu austrálskeho futbalu.

„Austrália nemá šancu vyhrať celé majstrovstvá sveta, ale túži na svetovom šampionáte zvíťaziť. To platí o dvoch tretinách krajín v Katare. Sme ako Sizyfovia, stále sa vraciame späť na začiatok. I tak je pekné sledovať, ako sa s tým balvanom vieme popasovať,“ napísal Baum.

Modeling i armáda. Sexy partnerka hviezdy Belgicka Fotogaléria - 15 fotiek Všetky fotky
Brankár Thibaut Courtois a modelka Mishel...

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Katar 2022 #Mathew Leckie