Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hrajú o život. Futbalisti Iránu čelia vyhrážkam režimu

Ani náznak protestu či protivládnych prejavov nevôle. Iránsky režim si mal zabezpečiť lojalitu futbalových reprezentantov. Podľa CNN sa mali hráči stretnúť s členmi iránskych revolučných gárd (IRCG).

29.11.2022 13:52
Soccer WCup Analysis The World Turns Foto: ,
Fanúšička Iránu sa rozplakala na zápase proti Walesu po tom, čo jej člen ochranky odobral transparent s nápisom "Sloboda života pre ženy".
debata (4)

Iránski futbalisti sa pred prvým zápasom na MS v Katare rozhodli nespievať národnú hymnu, čo malo vyvolať u domácich mocipánov nevôľu. Podľa spravodajskej televízie im malo byť na stretnutí s IRCG povedané, že ich rodiny budú čeliť násiliu a mučeniu.

„Rodinám iránskych futbalistov pôsobiacich na MS v Katare hrozí väzenie a mučenie, ak sa hráči pred utorkovým zápasom proti USA nebudú správať slušne,“ uviedol zdroj sledujúci správanie iránskych bezpečnostných zložiek. Okrem nespievania hymny sa majú vyvarovať akýchkoľvek politických protestov proti režimu v Teheráne.

USA Irán Palestína Čítajte viac Američania odstránili Alaha. Vyhoďte ich z Kataru, soptí Irán

Svet obleteli snímky a videá plačúcich fanúšikov Iránu pred druhým súbojom na turnaji proti Walesu, keď už hymnu zaspievali a podľa zahraničných médií k tomu boli donútení. Niektorí priaznivci na tribúnach držali tričká s nápisom Mahsa Amini a číslom 22.

Aminiová zomrela pred niekoľkými týždňami v policajnej väzbe v Iráne po tom, čo ju zadržala mravnostná polícia za nesprávne nosenie hidžábu.

Irán, USA Čítajte viac Os zla i Veľký Satan. Matka všetkých zápasov si dnes dáva repete

Zdroj ďalej informoval, že desiatky dôstojníkov revolučných gárd mali byť nasadené na monitorovanie iránskych futbalistov, ktorým nie je dovolené opúšťať tím a stretávať sa s cudzincami. So zástupcami IRGC sa mal stretnúť aj portugalský tréner iránskej reprezentácie Carlos Queiroz.

Zdroj neuviedol, čo bolo obsahom tohto rozhovoru. Queiroz totiž povedal, že iránski hráči môžu na MS protestovať, ale len v súlade s pravidlami FIFA.

Slávny Ronaldo kedysi a dnes. To je ale rozdiel! Fotogaléria - 15 fotiek Všetky fotky
Ronaldo Luís Nazário de Lima sa rád ukazuje na...
šport fb šablóna Dávame do pozornosti Aktuality, diskusie, komentáre... Pridajte sa k nám a sledujte našu FB stránku Šport.Pravda.sk
4 debata chyba